Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΤΑ ΦΩΤΑ ΕΣΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ - ΤΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΔΙΑΡΚΗ

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου
που δόθηκε για τους πανελλήνιους αγώνες που έγιναν το Νοέμβριο στον Πολύγυρο

Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου  Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Είναι γνωστό ότι η άρση βαρών έχει χορηγό την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. Χάρη σε αυτό το γεγονός η Χαλκιδική και ειδικότερα ο Δήμος Πολυγύρου είχε πρόσφατα την ευκαιρία να φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Ανδρών – Γυναικών, Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών, μια διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. 

Την περασμένη άνοιξη με την ευκαιρία τη διοργάνωσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών Εφήβων, Νεανίδων και Παίδων είχε γίνει πολύ συζήτηση διότι ο Δήμος Αριστοτέλη είχε απορρίψει το αίτημα της Ομοσπονδίας να διεξάγει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα στις εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα να φιλοξενηθεί τελικά από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Τα φώτα της Άρσης Βαρών που φώτισαν το Δήμο Πολυγύρου και το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη έσβησαν. Τα ωφελήματα όμως για τους Δήμους που τη φιλοξένησαν είναι διαρκή.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν ποικίλα και πολλαπλά ωφελήματα, άμεσα και έμμεσα, για τους Δήμους στους οποίους διεξάγονται. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στην τόνωση της τοπικής οικονομίας λόγω της ανάγκης που δημιουργείται να φιλοξενηθούν οι αθλητές και οι συνοδοί τους, καθώς και οι φίλαθλοι και οι επισκέπτες, γεγονός που μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες διανυκτερεύσεις και αρκετές χιλιάδες γεύματα. 

Η συγκεντρωμένη κίνηση των αθλητών, των συνοδών, των φιλάθλων και των επισκεπτών, έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή οικονομική ενίσχυση των συναφών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από ενέσεις ρευστότητας.

Πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους υπάρχει ασφαλώς και όφελος σχετικό με την προβολή του αντίστοιχου Δήμου, τόσο απευθείας μέσω της δημοσιογραφικής κάλυψης του αθλητικού γεγονότος από τα ΜΜΕ, όσο και από τη διαφήμιση μέσω των επισκεπτών, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να μην βρίσκονταν ποτέ εκεί. Και βέβαια μέσω των γευμάτων που καταναλώνονται, είναι δυνατή η διαφήμιση και η διάδοση της τοπικής κουζίνας, για την προβολή της οποίας τόσος κόπος καταβάλλεται.

Επιπροσθέτως, οι κάτοικοι του οικείου Δήμου έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μία εξαιρετική αθλητική δραστηριότητα, που όμοιά της σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον τόπο μας. 

Σε συνδυασμό με αυτό το γεγονός, θα έχουνε τη δυνατότητα τα μικρά παιδιά να λάβουν ερεθίσματα που όμοιά τους δεν συναντούν συχνά, ενώ αρκετοί γονείς πληρώνουν ακριβά τη μετάβασή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα παιδιά τους με ανάλογα ερεθίσματα.

Περαιτέρω, η διενέργεια της συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης δύναται να αποτελέσει μία καλή αφετηρία για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη ΒΑ Χαλκιδική, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την τουριστική και εμπορική επιχειρηματικότητα.

Είναι βέβαιο ότι ανάλογες διοργανώσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον και ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τα συμφέροντα του Δήμου και της πλειοψηφίας των δημοτών ή εάν θα παραμείνει δεσμευμένος στις antigold λογικές. Ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς πρέπει να ξεπεράσει τις πολιτικές ιδεοληψίες του και να αντιληφθεί το όφελος του Δήμου και των δημοτών του.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας