Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΙΟ ΤΙΝΤΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ


Η ιστορική μεταλλευτική περιοχή Rio Tinto, στη νοτιοδυτική Ισπανία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο παραγωγικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της ιβηρικής χερσονήσου.

H Atalaya Mining είναι μια σχετικά νέα ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής χαλκού με βασικό περιουσιακό της στοιχείο το ορυχείο του Proyecto Riotinto,  65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σεβίλλης, στην Ανδαλουσία, Νότια Ισπανία.   

Η συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο για περισσότερα από 4.000 χρόνια, ενώ στη σύγχρονη εποχή επαναλειτούργησε προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Το open-pit ορυχείο Proyecto Riotinto διαθέτει βεβαιωμένα και πιθανά μεταλλευτικά αποθέματα συνολικού ύψους 153 εκατ. τόνους τα οποία περιέχουν 680.000 τόνους χαλκού (περιεκτικότητα χαλκού 0.45%).   

Μετά από 18 μήνες ανακαίνισης των παλαιών εγκαταστάσεων,  η εταιρεία διαθέτει πλέον πλήρως λειτουργικές μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, η εμπορική παραγωγή ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (Φεβρουάριο 2016) και η μονάδα επεξεργασίας λειτουργεί πλέον στην δυναμικότητα  σχεδιασμού δηλ. 9,5 Mtpa χαλκού (Cu).


Βασικός επενδυτικός στόχος ο χαλκός (Cu), με τον χρυσό (Au) να έπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Στο έργο απασχολούνται 320 εργαζόμενοι που σύντομα αναμένεται να υπερβούν τους 380. 

Με καταγεγραμμένη την ανεργία της περιοχής, σε επίπεδα 30%, τόσο οι ντόπιοι όσο και περιφερειακοί πολιτικοί παράγοντες αντέδρασαν θετικά στην αύξηση της βιομηχανικής απασχόλησης από τη συγκεκριμένη επένδυση. 

Αναδημοσίευση από metallorihi-metalleia