Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: CRESCENTO ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΕΥΟΝΤΑ κ. ΖΟΥΜΠΑ & ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ANTIGOLD!!!


Tου Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Τη Δεύτερα του Πάσχα, 17-04-2017, επέλεξαν οι antigold ως ημέρα ορόσημο για να αναδείξουν το μέγα, κατ’ αυτούς, θέμα της διενέργειας ερευνητικών κοιτασματολογικών γεωτρήσεων στην περιοχή Τσικάρα, πλησίον της Μεγάλης Παναγίας, όπου πιθανολογείται η παρουσία ενός νέου, επίσης σημαντικού, κοιτάσματος. 

Το μοτίβο πανομοιότυπο με αυτό των Σκουριών. Κινδυνολογία, καταστροφολογία, απειλές και βία. Ο στόχος ίδιος. Να ανατραπεί ο σχεδιασμός του επενδυτή για αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του.

Με αφετηρία τη Δευτέρα του Πάσχα κλιμακώθηκαν οι δράσεις των antigold και κορυφώθηκαν στις 26-04-2017, οπότε ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς με τους συν αυτώ παρατρεχάμενους antigold βρέθηκαν στη θέση όπου διενεργούνται οι ερευνητικές κοιτασματολογικές γεωτρήσεις, διακόπτοντας προσωρινά και για λίγες ώρες την εκτέλεσή τους. Το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου τα λέει όλα!!!

Καταρχήν ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι παρούσα πλησίον και στη θέση των εργασιών ήταν η αστυνομία. Που το παράλογο; Η αστυνομία προστατεύει τη νομιμότητα. Είναι σαφές όλα αυτά τα χρόνια ότι ο επενδυτής λειτουργεί με γνώμονα τη νομιμότητα, η οποία αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την αστυνομία. Από ποιους την προστατεύει; Από αυτούς που έχουν αποδείξει ότι αρέσκονται να κινούνται εκτός νομιμότητας. 

Ας κοιτάξει ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς τον εαυτό του στον καθρέπτη και θα βρει απάντηση στο ερώτημα γιατί η αστυνομία ήταν παρούσα στο χώρο των γεωτρήσεων και ας θυμηθεί τα θλιβερά γεγονότα στο αντίστοιχο εργοτάξιο των Σκουριών. Η ιστορία είναι εις βάρος τους.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου ακολουθεί μία σειρά από ανακρίβειες, υπερβολές, κινδυνολογίες και καταστροφολογίες, ήτοι κοινώς ψέμματα.

Καταρχήν αναφέρεται ότι οι ερευνητικές κοιτασματολογικές γεωτρήσεις πραγματοποιούνται σε μικρές αποστάσεις από τις υφιστάμενες υδρογεωτρήσεις που τροφοδοτούν την Μεγάλη Παναγία. Ερώτημα: υπάρχει περιορισμός στην απόσταση εκτέλεσης ερευνητικών κοιτασματολογικών γεωτρήσεων από υδρογεωτρήσεις; Απάντηση: Όχι, επειδή δεν υφίσταται καμμία επιρροή των μεν από τις δε. Επομένως η έμφαση στην μικρή απόσταση συνιστά παραπληροφόρηση και κινδυνολογία.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «είναι βέβαιο» !!! πως από τη δραστηριότητα αυτή θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να εμφανιστεί έλλειψη νερού, αλλά και ρύπανση του νερού που θα απομείνει. 

Σε αυτή την «αστρολογική» πρόβλεψη οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας ανακαλούν στη μνήμη τους την ιστορία του βοσκού με το λύκο. Κανείς δεν πιστεύει την κινδυνολογία των antigold, παρά μόνον οι ίδιοι και πώς να την πιστέψει αφού δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική και δεν χρειάζεται να επικαλεστεί κανείς επιστημονικά επιχειρήματα. 

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από κάποιον κάτοικο της Μεγάλης Παναγίας το εξής: ο υδροφόρος μοιάζει με μια λίμνη, μεγάλη και βαθιά. Η γεώτρηση είναι σαν καλαμάκι. Πόσο να επηρεάσει ένα καλαμάκι το νερό της λίμνης; Πρακτικά καθόλου.

Ακολούθως, ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς προβλέπει, αστρολογικά επίσης, ότι θα προκληθεί ξεσηκωμός των εξοργισμένων κατοίκων προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας που θα προκληθεί από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Οι μόνοι εξοργισμένοι είναι οι antigold, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι πλέον ότι κανείς δεν τους πιστεύει, προβαίνουν σε σπασμωδικές ενέργειες βίας, προς προσέλκυση οπαδών. Κανένας κάτοικος της Μεγάλης Παναγίας, ψύχραιμος και αντικειμενικά σκεπτόμενος, δεν αντιλαμβάνεται την κινδυνολογία των antigold και δεν είναι διατεθειμένος να τους ακολουθήσει στο παράλογο παιχνίδι τους.

Τέλος, όλα τα ανωτέρω τα επικαλείται ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς προκειμένου να απευθυνθεί στην κεντρική διοίκηση, στην κυβέρνηση δηλαδή, απαιτώντας να επιτρέψει την ανομία και ασυδοσία στην περιοχή, αποσύροντας τις αστυνομικές δυνάμεις και ανακαλώντας τις σχετικές άδειες εκτέλεσης των ερευνητικών μεταλλευτικών γεωτρήσεων, ενώ δεν παραλείπει να απαιτήσει και από τον επενδυτή να διακόψει τις εν λόγω ερευνητικές εργασίες.

Ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς και συν αυτώ antigold είναι τραγικά μόνοι και απομονωμένοι. Αυτό διαπιστώθηκε και από την ολιγάριθμη συμμετοχή κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας στην ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα του Πάσχα, παρόλο που ήταν ημέρα αργίας και η προβολή της ήταν μεθοδευμένη από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. Κανείς δεν τους παρακολουθεί και δεν τους πιστεύει πλέον. 

Ας παραχωρήσουν τη θέση τους σε δυνάμεις που πιστεύουν στη δυναμική ανάπτυξη του τόπου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και επιδιώκοντας τη συμφιλίωση των κατοίκων στους οποίους έσπειραν τη διχόνοια, τη μιζέρια και την αντιπαλότητα.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας