Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΕΝ: "ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΔΩΣΕΤΕ"


Να μην κρύβεται πίσω από τη Διαιτησία για να εκδώσει την άδεια για το έργο των Σκουριών ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελληνικός Χρυσός.

Με νέα της ανακοίνωση επανέρχεται στο μείζον για την εταιρεία θέμα και διαχωρίζει τη χορήγηση της επίμαχης άδειας από τη Διαιτησία, αφού αυτή δεν αφορά το συγκεκριμένο έργο, παρά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι, και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και εκείνου των Σκουριών.

Στην ουσία η θυγατρική της Eldorado στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τα όσα είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή Τύπου την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλός της, George Burns. Ο τελευταίος είχε θέσει ως προθεσμία για τη χορήγηση όλων των εκκρεμουσών αδειών προς την εταιρεία, την προσεχή Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα ανασταλούν όλες οι εργασίες της Eldorado στην Ελλάδα.


Τέσσερις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, η εταιρεία επανέρχεται στο θέμα, υπενθυμίζοντας για ποιες ακόμη άδειες εκκρεμεί η χορήγηση. «Δεν υπάρχει κανένας νομικός ή συμβατικός λόγος για τη μη έκδοση αδειών για το έργο Σκουριών», αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι όλες οι απαραίτητες από την εταιρεία ενέργειες για τις παραπάνω άδειες έχουν εκπληρωθεί και ως εκ τούτου η έκδοση τους είναι απολύτως νόμιμη.

Στην ανακοίνωση, η εταιρεία παραθέτει το είδος και τον αριθμό των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Επισημαίνει ότι όλες οι βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών έχουν ήδη χορηγηθεί και εκκρεμούν αποκλειστικά και μόνον δευτερεύουσες άδειες ρουτίνας, απαραίτητες για την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές.

Και διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μεταβίβασης, η έκδοση των αδειών αυτών είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία της Διαιτησίας. «Στην πραγματικότητα η Διαιτησία αφορά στο Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών», καταλήγει η ανακοίνωση. Δεν αποκλείεται μάλιστα αργότερα να ακολουθήσει πιο αναλυτική ενημέρωση από την ίδια την Eldorado Gold.
Αναδημοσίευση από liberal.gr