Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΑΛΩΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


Ο εξορυκτικός κλάδος είναι το απτό παράδειγμα του νέου παραγωγικού πρότυπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Αθ. Κεφάλας από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Απτό παράδειγμα κλάδου που βασίζεται αποκλειστικά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκριτικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, αποτελεί η εξορυκτική βιομηχανία που χάρις στην ισχυρή εξωστρέφειά της, στην τεχνολογική επάρκεια και την υψηλή επιχειρηματικότητά της διατήρησε αλώβητη την υποδομή της στην διάρκεια της κρίσης και συμβάλλει περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με βασικό οδηγό την εξωστρέφεια.

Ακόμα και μία μέτρια πολιτική είναι καλύτερη από μία άριστη που δεν υλοποιείται! Επομένως καλή και απαραίτητη η διαβούλευση αλλά πρέπει να ρίξουμε βάρος και στην υλοποίηση των αποφάσεων!

Για να επιτευχθεί αυτού του τύπου η ανάπτυξη, είπε ο κ. Κεφάλας, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν – μέσω κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών – οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι παραγωγικοί φορείς να γίνουν περισσότερο καινοτόμοι και εξωστρεφείς επισημαίνοντας μερικές από τις βασικότερες προϋποθέσεις της ανάπτυξης όπως:

• Φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις μέσω ενός σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού περιβάλλοντος, αποδεκτού χωροταξικού πλαισίου και ταχείας απόδοσης της δικαιοσύνης.

• Υποδομές. Αξιοποίηση του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας ειδικά όσο αφορά τις δυνατότητες logistics και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών-κυρίως των λιμανιών.

• Ανθρώπινο κεφάλαιο. Διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού και αντιμετώπιση του Brain Drain. Ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Οι βασικότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη:
  •  Ανταγωνιστικότητα. 
  • Εμπλοκή εκπαίδευσης και έρευνας στην παραγωγή καινοτόμων προσφορών αξίας στην αγορά. 
  • Μετατόπιση της σημαντικής έμφασης στην εγχώρια καθετοποίηση μονάδων προς τη δημιουργία αλυσίδων αξίας με βάση τις ελληνικές παραγωγικές πηγές.
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι «Ακόμα και μία μέτρια πολιτική είναι καλύτερη από μία άριστη που δεν υλοποιείται! Επομένως καλή και απαραίτητη η διαβούλευση αλλά πρέπει να ρίξουμε βάρος και στην υλοποίηση των αποφάσεων!»

Αναδημοσίευση από oryktosploutos.net