Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ELDORADO GOLD: "Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ - ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"


Αν διαβάσει κάποιος την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold για το β' τρίμηνο του 2018 μπορεί να κάλλιστα να προσέξει την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που εμφανίζουν τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών αντίστοιχα.

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και η αύξηση της παραγωγικής απόδοσης του σε συνδυασμό με την μείωση του λειτουργικού κόστους σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 γίνεται αντικείμενο θετικού σχολιασμού στην δήλωση του Προέδρου της Eldorado Gold George Burns που εμπεριέχεται μέσα στην έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας George Burns, ήταν ένα τρίμηνο με ισχυρή παραγωγή και προσανατολισμό προς τις 330.000- 340.000 ουγγιές χρυσού με κόστος παραγωγής στα 580-630 δολ. ανά ουγγιά.

Όπως σημείωσε ο κ. Burns στόχος της εταιρείας είναι η ετήσια παραγωγή να φτάσει τις 600.000 ουγγιές έως το 2021.

Τα έσοδα του β’ τριμήνου 2018 διαμορφώθηκαν στα 153,2 εκατ. δολ. έναντι 82,7 εκατ. δολ. (α’ εξάμηνο 2018 στα 285,1 εκατ. δολ. έναντι 194,6 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017).

Στον αντίποδα οι Σκουριές παραμένουν σε καθεστώς συντήρησης και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "η εταιρεία δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα δοθούν αυτές οι άδειες από την κυβέρνηση, αξιολογώντας μόνο τις επιλογές που τις δίνει ο νόμος σε σχέση με το θέμα" .

Πολύ ευγενικά η Eldorado Gold αδυνατεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει τις άδειες ρουτίνας που οφείλει στις Σκουριές, από την στιγμή που η διαιτητική αρχή που προσέφυγε δικαίωσε για πολλοστή φορά την εταιρεία εδώ και 4 μήνες!

Αποτέλεσμα; Καθυστέρηση της επένδυσης (το ποθούμενο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και απόλυση εργαζομένων. 

Ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση,που ως φαίνεται αναπτυξιακά συγκινείται μόνο από ΕΣΠΑ και καταβολή επιδομάτων φτώχειας, χρησιμοποιώντας μια επένδυση τέτοιου μεγέθους ως νησίδα κομματικής συνοχής εξαιτίας των δυσχερειών που αντιμετωπίζει και ενόψει των εκλογών που καλείται να αποφασίσει ως προς τον χρόνο τέλεσης τους.