Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΥΩΝΟΥΝ


Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος*

Η τιμή του βαρελιού πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ: στις 28 Δεκεμβρίου 2018 (πριν λίγες ημέρες) άγγιξε τα 45 δολάρια/βαρέλι, [1].

Κι όμως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη: στις 30/12/2018  η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 1,013 ευρώ/λίτρο, ενώ στο νομό Χανίων η μέση τιμή του ήταν στα 1,047 ευρώ/λίτρο, [2]. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 16%, [3]. Ενώ θα μπορούσε να είναι στο μισό ευρώ/λίτρο… ναι αγαπητοί συμπολίτες, στο μισό ευρώ.

Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει στη φορομπηχτική παροχολογία του Κοινωνικού Επιδόματος Θέρμανσης για να επιδείξει δήθεν κοινωνική ευαισθησία.

Λύση υπάρχει: η κυβέρνηση να μειώσει τάχιστα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να ζεσταθεί το κοκαλάκι του Έλληνα πολίτη (και ειδικά των Κρητικών). Στην Κρήτη, όπου ο χειμώνας τώρα έρχεται, οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο φυσικού αερίου όπως συμβαίνει με τους καταναλωτές της Βορείου Ελλάδας και της Αττικής. 

‘Ετσι, οι Κρητικοί ξεπαγιάζουν καθώς δεν αντέχουν να πληρώσουν το αδικαιολογήτως πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες ζεσταίνονται.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας βρίσκεται στα ύψη ενώ τη τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά;

Η απάντηση βρίσκεται στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, [4]. Οι «πράσινοι» φόροι που επιβλήθηκαν στη μεσαία τάξη της ΕΕ -και που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης- είναι απόρροια της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Στις 27 Ιουνίου 2018 δόθηκε από τον παρόντα αρθρογράφο ξεκάθαρα η εκτίμηση κινδύνου ότι «η σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος (κλίμα) με τους φόρους (οικονομία) θα φέρει ίσως επικίνδυνες κοινωνικές καταστάσεις στο μέλλον. Τα παραπάνω ίσως λειτουργήσουν ως (επιπλέον) έμμεσος παράγοντας αύξησης του λαϊκισμού και των πολιτικών άκρων στην ΕΕ. Για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δυστυχώς, ισχύει η εξίσωση: Περιβάλλον=Φόροι. Αυτό πρέπει να σταματήσει τάχιστα», [5].

Πέντε μήνες μετά από τη δημοσίευση αυτής της εκτίμησης κινδύνου ξέσπασαν οι ταραχές στο Παρίσι.

Τούτων λεχθέντων, επανέρχεται σήμερα η προειδοποίηση προς τις πολιτικές ευρωπαϊκές ελίτ: Η «πράσινη» ιδεοληψία θα φέρει την περαιτέρω αύξηση των πολιτικών άκρων. Της ακραίας ναζιστικής – φασιστικής δεξιάς και της ακραίας σταλινικής αριστεράς.

Τι συνέβη με τα «Κίτρινα Γιλέκα»; Υπό όρους «Κοινωνικής Επιχειρησιακής Άδειας» (Social License to Operate), [6], η γαλλική κοινωνία ανακάλεσε την «άδεια» που έδωσε στο project «Συμφωνία Παρισιού». 

Οι πράσινοι φόροι που προσπάθησε να επιβάλλει ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν αποτέλεσαν τον «σπινθήρα» σε ένα «τρίγωνο της φωτιάς» που περικυκλώνει την ΕΕ, [7]. Ως γνωστό, τρία είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία χρειάζεται μια φωτιά για να ανάψει: πηγή ανάφλεξης (= «σπινθήρας»), καύσιμο και οξυγόνο.

Στην περίπτωση των πράσινων φόρων τα τρία στοιχεία του «τριγώνου της φωτιάς» είναι τα εξής:

«Οξυγόνο» = Η ιδεολογία των δεξιών και αριστερών πολιτικών άκρων.

«Καύσιμο» = Οι μάζες των Ευρωπαίων πολιτών της μεσαίας τάξης, οι οποίοι έχουν φτωχοποιηθεί εξαιτίας των ανόητων οικονομικών μέτρων λιτότητας που επέβαλλε το Βερολίνο.

«Σπινθήρας» = Η επιβολή «πράσινων» φόρων τους οποίους δεν αντέχουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ποια η μεγαλύτερη εικόνα; Προσωπική εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι το διακύβευμα του «τριγώνου της φωτιάς» αποτελεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ δεν «αφαιρέσει» ή «απομειώσει» τάχιστα ένα από τα τρία στοιχεία της «φωτιάς» («σπινθήρα», «οξυγόνο», «καύσιμο») τότε η ΕΕ θα διαλυθεί…

Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή χρειάζεται δομική έως και ολική αναδόμηση – διαμόρφωση, ώστε να αποκτήσει πάλι την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το αντιληφθούν σύντομα αυτό, τότε, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Έρχονται και οι ευρωεκλογές.

Ποια η πρόταση για την Κρήτη και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν είναι συνδεμένες σε δίκτυο φυσικού αερίου;

Να υπάρξει σύντομα (εντός λίγων ημερών) ειδική νομοθετική ρύθμιση για πραγματική μείωση κόστους της τιμής πετρελαίου θέρμανσης.

Η δήθεν πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας του Κοινωνικού Επιδόματος Θέρμανσης είναι αποτυχημένη και εξυπηρετεί μόνο πολιτικούς σκοπούς ψηφοθηρίας. Απλώς για να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Οι Κρητικοί γνωρίζουν πλέον λόγω της ενημέρωσης του διαδικτύου γιατί κρυώνουν: επειδή το θέλουν οι κυβερνώντες και όχι επειδή δήθεν είναι υψηλή η τιμή του βαρελιού πετρελαίου.

Η πολιτική ευθύνη για το ξεπάγιασμα των Κρητικών πολιτών πέφτει στις πλάτες των εκάστοτε κυβερνώντων.

*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τις 7 συνολικά παραπομπές της ανάρτησης μπορείτε να τις διαβάσετε κάνοντας κλίκ επάνω στον σύνδεσμο hania.news