Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: "ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ... ΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ!"


Μια ανήλικη Σουηδή ακτιβίστρια, η 16χρονη Γκρέτα Θάνμπεργκ έχει γίνει επικεφαλής (!!!...???) στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μιας πράσινης καμπάνιας με σαφή ακτιβιστικά χαρακτηριστικά, που εν ολίγοις προτρέπει κυρίως νεολαίους αλλά και μεγαλύτερους να σταματήσουν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, εξαιτίας των ρυπογόνων δεινών που όπως τονίζει η καμπάνια προκαλεί η χρήση του στην ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής!

Το κίνημα κατά της χρήσης αεροπλάνου "Flight Shame Movement" διαδίδεται σχετικά γρήγορα στους νέους της Ευρώπης, ενώ για παράδειγμα προσφέρει εναλλακτική λύση σε ότι αφορά την χρήση συγκοινωνιακού μέσου και αυτό είναι το τρένο! 
 
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτος έχει σημειωθεί πτώση της τάξεως του 8% στην αεροπορική επιβατική κίνηση στα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Σουηδίας. 

Αντιθέτως, αύξηση 8% καταγράφεται στην επιβατική κίνηση του Εθνικού Δικτύου Σιδηροδρόμων Σουηδίας του α΄τετραμήνου του 2019, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα ποσοστό 5% με το οποίο έκλεισε η ποσοστιαία αύξηση του 2018.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά το πόσο είναι ενημερωμένοι οι πολιτικοί και πολιτευτές που στελεχώνουν το δικό μας πολιτικό σύστημα, για το συγκεκριμένο ακτιβιστικό κίνημα, αλλά και τις επιπτώσεις που δύναται να προκαλέσει στον ελληνικό τουρισμό; Αν ναι πως σκέφτονται να δράσουν;

Στην προκειμένη περίπτωση οι ανησυχίες αφορούν τη νησιωτική χώρα, αλλά και την Χαλκιδική μας, που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών με υψηλά βαλάντια από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και όχι μόνο Βαλκάνιους, που καταφθάνουν στην πλειονότητα τους οδικώς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως συνήθως, τελευταίοι μαθαίνουμε τις αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά την χώρα μας και πρώτοι οι πολίτες επωμιζόμαστε τις συνέπειες τους.