Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΘΑΛΑΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ


Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη Γερμανία η τοποθέτηση του 18χρονου σπουδαστή Tom Radtke, στελέχους του αριστερού κόμματος Die Linke και ακτιβιστή κατά της κλιματικής αλλαγής. Σε ανάρτηση του στο twitter, την επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, εξίσωσε το Ολοκαύτωμα με την κλιματική αλλαγή.

Αναφέρθηκε στις ποσότητες του CO2 που απελευθέρωναν οι θάλαμοι αερίων των ναζί, μιλώντας για «εγκληματίες του κλίματος», χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στα εκατομμύρια των θυμάτων! Ήταν τέτοιο το σοκ που προκάλεσε η τοποθέτηση του, που ανάγκασε το αριστερό κόμμα να καταδικάσει την τοποθέτησή του.


Μπορεί ο νεαρός σπουδαστής να επεδίωκε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, όμως το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν ανιστόρητο και αποκρουστικό. Καταρχήν, προφανώς χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος, υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της γερμανικής άκρας Δεξιάς, νεοναζιστικής και κοινοβουλευτικης.

Ο εξισωτισμός του Ολοκαυτώματος

Μόνιμη επωδός της γερμανικής άκρας Δεξιάς είναι ο εξισωτισμός και η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος με τα εγκλήματα των Συμμάχων κατά τoν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή του σταλινισμού. Όταν η συγκεκριμένη ιστορική εξίσωση αντιμετωπίζεται ως "απαράδεκτη" από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Γερμανία, μπορούμε να κατανοήσουμε την οργή για την ανάρτηση του Radtke που εξίσωσε τους θαλάμους αερίων με την τρύπα του όζοντος!

Πόσο μάλλον όταν η Γερμανία ζει με τον εφιάλτη της επανεμφάνισης του αντισημιτισμού, ειδικά μετά την αιματηρή επίθεση ενός νεοναζί σε συναγωγή στην πόλη Χάλε της Ανατολικής Γερμανίας, που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι ο λόγος που το σχόλιο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Sabine Müller, που υπονόησε "συνυπευθυνότητα" των Εβραίων στο αντισημιτικό μίσος, συνάντησε επίσης την καθολική καταδίκη.

Επιστρέφοντας στον Tom Radtke, η θέση του προκαλεί επιπλέον προβληματισμό για την επιχειρηματολογία μίας μερίδας ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής. Συχνά καταφεύγουν στην καταστροφολογία, με έναν μεσσιανικό λόγο που περισσότερο θυμίζει new age θρησκεία, παρά κοινωνικό κίνημα.

Ειδικά η εποχή των social media, το κυνήγι των likes και του viral, είναι ένας πειρασμός για την εύκολη προβολή μέσω προκλητικών και συχνά προβοκατόρικων θέσεων. Θύμα αυτής της εποχής έπεσε και ο νεαρός ακτιβιστής, ο οποίος αναμένεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Αναδημοσίευση από slpress.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν στην πολιτισμένη Ευρώπη σοκάρονται για τα κατορθώματα της new age θρησκείας,ας έρθουν μια βόλτα στην Χαλκιδική για να τους εξηγήσουμε τι εστί γιαλαντζί οικολόγος με φιλελέ γούστα!