Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η ΥΓΙΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ


Αυτή ήταν η πρώτη μας σκέψη, μόλις εντρυφήσαμε στην ανθρωπογεωγραφία της φωτογραφίας από το θέατρο της Μεγάλης Παναγίας και την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη με θέμα την τουριστική προοπτική και ανάπτυξη του τόπου.

Μια φωτογραφία που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και νέο τεκμήριο αισιοδοξίας, ως προς το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής του τόπου, αφού δημότες με διαφορετική άποψη και θέση σε άλλα σημαντικά θέματα, (όπως για παράδειγμα το μεταλλευτικό) που αφορούν το παρόν και το μέλλον του δήμου βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για να ακούσουν το σχέδιο του κ. Στέλιου Βαλιάνου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Ένα σχέδιο που συμπεριλαμβάνει την σύμπραξη παραγωγών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής  και επιχειρηματιών του χώρου του τουρισμού και της εστίασης με στόχο την ευρύτητα της προβολής και την περαιτέρω ενδυνάμωση  της ήδη υπάρχουσας τουριστικής υπόστασης που αποκτήθηκε μεν, με πολύ κόπο δε, μετά την πολύ σοβαρή δυσφήμιση που προκάλεσαν οι μεγάλες ταραχές και εντάσεις του παρελθόντος.

Για κάποιες άλλες κοινωνίες τέτοιου είδους συνυπάρξεις, ίσως είναι αυτονόητες και δεν χρήζουν ειδικής μνείας και αναφοράς. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μια τέτοια εικόνα προστέθηκε στο συλλογικό λεύκωμα στιγμών μιας φυσιολογικής καθημερινότητας που πρέπει να επικρατήσει για το λεγόμενο κοινό καλό.

Άλλωστε οι διαφωνίες και η σύνθεση διαφορετικών απόψεων μέσα από φίλτρα σεβασμού και αναγνώρισης είναι ο σίγουρος δρόμος για την ποθούμενη πρόοδο. Την ίδια άποψη εξέφρασε με ένα πολύ γνωστό γνωμικό του και ο διάσημος Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι: "η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου".

Πάσης φύσεως προόδου, θα συμπληρώναμε εμείς…