Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΙ ΝΔ?


Σίγουρα υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις ευθύνες του νυν τομεάρχη περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν προκειμένω του κ. Σωκράτη Φάμελλου σε σχέση με εκείνες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που είχε ως αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019.

Όση απόσταση όμως και αν υπάρχει, ακόμη και χρονική, είναι δυνατόν να μην θυμάται ποια ήταν η θέση των υπηρεσιών του υπουργείου που συνδιοικούσε, επί της ουσίας, μαζί με τον κ. Σταθάκη, αναφορικά με τον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Εξορυκτικών Αποβλήτων Κοκκινόλακα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας με αποτέλεσμα να καταθέτει πριν λίγες μέρες επερώτηση στο νυν υπουργό περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, για το αν είναι αδειοδοτημένη η λειτουργία του και αν και κατά πόσο θέτει αυτή η λειτουργία κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία;

Από ότι φαίνεται ο κ. Φαμελλος είχε ξεχάσει πως στις 16 Οκτωβρίου 2018,όντας αναπληρωτής ΥΠΕΝ,  η διευθύντρια του Υπουργείου σε τεχνικές αδειοδοτήσεις κυρία Ειρήνη Γκόγκου σε ερωτήσεις του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» από την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη είχε δηλώσει τα εξής:


««…η υπηρεσία έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με την ίδια, δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.»

Τίποτα πιο σαφές και ξεκάθαρο από την τοποθέτηση της αξιωματούχου του ΥΠΕΝ αναφορικά με το αν και κατά πόσον αυτό το έργο παράγει δυσμενή αποτελέσματα για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Τι μπορεί άραγε να μεσολάβησε μέσα σε 18 μήνες έτσι ώστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Κυριακή Μάλαμα να καταθέσουν επερώτηση για κάτι που έχει αδειοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Να άλλαξαν οι όροι κατασκευής και λειτουργίας του έργου από την μια κυβέρνηση στην άλλη; 

Κομματάκι δύσκολο, καθώς δεν βρισκόμαστε σε χώρα του 3ου κόσμου, ούτε αναφερόμαστε σ’ ένα ορυχείο που βρίσκεται στην μέση του πουθενά, αλλά για ένα επενδυτικό έργο ύψιστης περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας στην ΒΑ Χαλκιδική, και ανήκει σε μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά της η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προέβη σε αναλυτικές διευκρινίσεις σε απαντητική επιστολή της προς τους βουλευτές

Η απορία όλων όσων ασχολούνται ενεργά με το μεταλλευτικό ζήτημα στην ΒΑ Χαλκιδική είναι γιατί οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να κάνουν επίσκεψη εντός των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να ενημερωθούν για όλα τα ζητήματα που διατηρούν τυχόν  ενστάσεις και αμφιβολίες;

Μπορεί να έχουν ενδιαφέρον και οι επισκέψεις εξωτερικά του μεταλλείου, σίγουρα όμως όλα όσα τους απασχολούν πραγματικά βρίσκονται εντός αυτού. Τόσο ο κ. Φάμελλος ως πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν τομεάρχης περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυρία Μάλαμα, ως βουλευτής Χαλκιδικής, έχουν κάθε έννομο ενδιαφέρον να βρεθούν εντός των χώρων εργασίας, να περιηγηθούν και να αποκτήσουν προσωπική άποψη.

Είναι κάτι που δεν το έχουν ζητήσει ποτέ μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε, και προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά.

Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως προς πάσα κατεύθυνση, πως ο κορωνοιός διέλυσε ΚΑΙ τον μύθο της κατάρρευσης του τουρισμού της Χαλκιδικής από την μεταλλευτική δραστηριότητα. Η μεταλλευτική και μέσα στην υγειονομική κρίση στάθηκε όρθια και παρείχε εργασία με ασφάλεια και υγιεινή προς τους εργαζόμενους της, χωρίς περικοπές μισθών και αναστολές συμβάσεων.

Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστούν οι όποιες ιδεοληψίες και να ενώσει η κοινωνία της δυνάμεις της στην κοινή κατεύθυνση της θωράκισης της σε όλα τα επίπεδα ενόψει ενός νέου κύματος υγειονομικής  κρίσης;

Μήπως …;;;


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν χάνεις την εξουσία και τα ωραία της όλα μετά γίνονται στραβά και ανάποδα.

Ανώνυμος είπε...

Πως να επισκεφτούν τις Σκουριές;Αν τις επισκεφτούν μετά τι θα έχουν να πούν;
Θα καταπιούν την γλώσσα τους.Τώρα βασίζονται στους παπαράτσι και λένε οτι τους κατέβει.Τζάμπα είναι.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ.
ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΟΤΕ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

To ψάρι μυρίζει από το κεφάλι.Τα ίδια κάνει ο Τσίπρας και με το μετρό.Δεν θέλει επίσημη ενημέρωση.Εναλλακτική....

Ανώνυμος είπε...

Ένας πολιτικός που είναι υποχρεωμένος να έχει σαν ευαγγέλιο το antigold δεν γίνεται να επισκεφτεί το μεταλλείο,αν σέβεται έστω και λίγο τον εαυτό του.
Είναι υποχρεωμένος να ζεί στο σκότος σε ότι έχει να κάνει με τα μεταλλευτικά.

Ανώνυμος είπε...

Οι Συριζαίοι δεν τους νοιάζει αν εκτίθενται.Ντόρος να γίνεται..