Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: "ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρεται στην απάντηση, που έδωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το έργο του Κοκκινόλακα εντός των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τους κινδύνους που εκείνοι θεωρούν ότι αναπτύσσονται εκεί.

Αν όντως είναι αυτό το ύφος της απάντησης, όπως παρατίθεται στο σχετικό δημοσίευμα, με τις πρωτοφανείς παραινέσεις προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ, τότε νομίζουμε πως εκθέτει τους ίδιους τους συντάκτες αυτής της απάντησης.

Υπάρχει μια σειρά λόγων που αξίζουν αναφοράς, καθώς η εν λόγω υπηρεσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εν λόγω επένδυση ως ένα έργο που διεξάγεται με όρους και συνθήκες χώρας της Λατινικής Αμερικής και όχι Ευρωπαϊκής χώρας.

Αυτό όμως δεν ισχύει και το γνωρίζουν και οι ίδιοι (οι επιθεωρητές) όταν εκτός όλων των άλλων παραμέτρων η επενδύτρια εταιρεία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο  και το μόνο που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της είναι η πρόκληση ατυχημάτων με σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνεπακόλουθη για εκείνη οικονομική καταστροφή.

Με πιο απλά λόγια κάθε σοβαρή εξορυκτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και σέβεται τον εαυτό, το ανθρώπινο δυναμικό και τα κεφάλαια που επενδύει δεν γίνεται να μην προστατεύει με το πιο αυστηρό πλαίσιο, το περιβάλλον στο οποίο επιχειρεί.

Από εκεί και πέρα όμως προκαλεί τεράστια εντύπωση στην απάντηση των επιθεωρητών  είναι η προτροπή προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ «να μην αντιλαμβάνεται την μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική, ως ευκαιρία για εκδρομή(!!!)» .

Αλήθεια, τόσο πολύ ενόχλησε το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Αλεξάνδρας Σδούκου στις Σκουριές και η ξενάγηση τους από στελέχη της εταιρείας και εκπροσώπους των εργαζομένων;

 Γιατί να εκλαμβάνεται ως «εκδρομή» μια τόσο σημαντική επίσκεψη, αφού ήταν η πρώτη επίσκεψη Υπουργού στους χώρους μιας επένδυσης που άρχισε πριν 14 ολόκληρα χρόνια με πολλαπλά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, παρά τις τρικλοποδιές που έχει υποστεί; Το αντίθετο μάλιστα θα έπρεπε να ισχύει. Να ζητήσουν να γίνει ακόμη μια επίσκεψη του Υπουργού και με εκείνους παρόντες.

Ή μήπως ενοχλεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος το δικαίωμα της συγκρότησης προσωπικής άποψης από τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΝ, που το απέφευγαν ή τους το επέβαλαν οι ιδεοληψίες κάποιων;

Αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν πάντοτε όταν αναφέρονται στους προϊσταμένους τους ; Δίνουν κάποιο είδος εξετάσεων και χρησιμοποιούν  τέτοια γλώσσα;

Αν πιστεύουν πάντως, πως δίνουν εξετάσεις προς την κοινωνία της Βορείου Ελλάδος, να ξέρουν πως αυτή διατηρεί έναν μέγιστο προβληματισμό απέναντι τους, καθώς θα περίμενε από εκείνους να χτυπήσουν τις καμπάνες του κινδύνου πριν συμβεί η κολοσσιαία κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη στο Αμύνταιο της Φλώρινας τον Ιούνιο του 2017, με ζημιές που ακόμη πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αν οι επισκέψεις τους και ο επιθεωρήσεις τους ήταν τόσο τακτικές στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, όσο και στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ίσως να είχαν μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη των πραμάτων όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά στο Αμύνταιο.

Το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικό και κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία και την σπουδαιότητα καθώς έχει να κάνει με τον έλεγχο της τήρησης και της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αρκεί οι ίδιοι οι επιθεωρητές να τηρούν τα προσχήματα και να μην εκτίθενται με τέτοιες συμπεριφορές, που οδηγούν σε προβληματισμούς και όχι στην πεμπτουσία της αποστολής τους που είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και όχι του οιοδήποτε κομματικού.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κανονικο ευρωπαικό κράτος την Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει αυγά και να εγκαταλείψει τις ευγένειες απέναντι σε όσους δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βάζουν το κόμμα πάνω από το κράτος φεύγουν.Είναι πάρα πολύ απλό.Αξιολόγηση σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους προχθές.Ούτε καν χθες.