Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΟΠΕΚ+: ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Ο OPEC και οι παραγωγοί πετρελαίου που συναπαρτίζουν το σχήμα OPEC+ συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα, ήτοι έως τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Reuters, που μετέδωσε την είδηση, η συμφωνία παραχωρεί παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν. 

Οι ως άνω πηγές ανέφεραν, συγκεκριμένα, ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και στο Καζακστάν κατά άλλα 20.000 βαρέλια την ημέρα. Η απόφαση για περιορισμό της παραγωγής του OPEC+ ελήφθη λόγω του ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου. 

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman όσο και ο Αλεξάντρ Νόβακ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, μέλη του OPEC+ και οι δύο, συνιστούσαν επιφυλακτικότητα όταν η διάσκεψη ξεκίνησε την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω των περιριστικών μέτρων για τον COVID-19. 

Έτσι, από τον Μάρτιο του 2020 έχει προχωρήσει σε περιορισμό της παραγωγής αργού κατά περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, η μείωση ανέρχεται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αναδημοσίευση από energia.gr