Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Την σιγουριά του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει στο ευρωπαϊκό μεταλλευτικό γίγνεσθαι η Ελλάδα εξέφρασε μιλώντας στη διαδικτυακή  συνάντηση και συζήτηση εταιρειών του κλάδου μέσω του “Capital Link” ο  Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της  Eldorado Gold Ελλάδος κ. Χρήστος Μπαλάσκας.

Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε πως τα θεμέλια για την επίτευξη αυτού του στόχου μπήκαν με την ψήφιση του νέου επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός» από την βουλή. Ένα επενδυτικό σχέδιο 2 δις δολαρίων που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας,
  •  περισσότερα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο με την αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών,
  • προμήθειες ύψους 3,5 δις ευρώ από την ελληνική αγορά,
  •  μεγάλη μείωση  του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εξορυκτικής δραστηριότητας
  •  αλλά και έναν προϋπολογισμό ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα που προορίζονται «για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold Ελλάδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, όπως η απολιγνιτοποίηση, η τακτοποίηση των δασικών χαρτών και άλλα ζητήματα του περιβάλλοντος με κορωνίδα τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ωστόσο όπως υπογράμμισε το κράτος πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική κινητικότητα στα δισεπίλυτα προβλήματα που προκαλούνται από την πολυνομία και την υπερύθμιση.

Χρόνιες παθογένειες που όπως είπε προκαλούν ασφυξία και τροχοπέδη σε κάθε επενδυτική προσπάθεια που πάει να προχωρήσει στην χώρα μας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και της έλλειψης τεχνογνωσίας που εμφανίζουν σε κάποιες καίριες αδειοδοτικές περιπτώσεις.

Κατά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ο κ. Μπαλάσκας υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη της περαιτέρω εμπέδωσης της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω μιας μορφής εταιρικής συνεργατικότητας τονίζοντας πως «οι καιροί επιβάλλουν να μάθουμε να συνεργαζόμαστε ενωμένοι σε μεγάλα σχήματα».

Στην συζήτηση έδωσε το παρών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας εκπροσωπώντας  την εταιρεία “Imerys” ως Γενικός Διευθυντής.

Από την πλευρά του ο κ. Κεφάλας  επισήμανε  πως οι εταιρείες του κλάδου από πολύ νωρίς εντόπισαν τις αλλαγές που φέρνει στο επιχειρείν η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και προσαρμόστηκαν σε πρακτικές που τους καθιστούν πρωταθλητές της αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

 Σαν παραδείγματα ισόρροπής ανάπτυξης ο κ. Κεφάλας  ανέφερε τόσο την εταιρεία “Imerys” όσο και την “Eldorado Gold”, που όπως είπε συγκαταλέγονται πανελλαδικά στον κατάλογο των 20 πρώτων εταιριών  στον τομέα της βιωσιμότητας και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε κρατικοδίαιτους πρωταθλητές, καθώς έχουμε ήδη πρωταθλήτριες εταιρίες που διακρίνονται στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε όμως ένα φιλοπεπενδυτικό πριβάλλον που ο κύκλος αδειοδότησης δεν θα κρατάει χρόνια, αλλά κάποιους μήνες. Επίσης υπάρχει η ανάγκη για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, πρέπει το κράτος να εδραιώσει μια σταθερή φορολογική και εργασιακή νομοθεσία, έτσι ώστε να επιβραβεύονται και  οι επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργούν σε υγιείς βάσεις. Είμαστε ικανοί για πρωταθλητισμό. Θέλουμε όμως εργαλεία και γήπεδο για να αναπτυχθούμε.»

Δείτε τις δυο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή Ελλάδας της  Eldorado Gold στο βίντεο που ακολουθεί. Η πρώτη αρχίζει στο 18:50 και η δεύτερη στο 23:50.