Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ: "ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ"

Για την εθνική τραγωδία στη Γερμανία λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών, αλλά και για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες μίλησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Λαγουβάρδος σχολιάζοντας τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία είπε: 

«ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο. Όταν έχουμε τόσο υψηλά ύψη βροχής, τα οποία βέβαια δεν ήταν και εξωπραγματικά, δηλαδή έχουμε δει και υψηλότερα ύψη στη χώρα μας μέσα σε 24 ώρες, με προβλήματα επίσης και καταστροφές. Είναι μια περίπτωση όμως που το καλοκαίρι δημιουργεί πολύ έντονα φαινόμενα.

Το φαινόμενο της "ψυχρής λίμνης", οι ψυχρές αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα ευνοούν τη δημιουργία πολύ έντονων νεφών, τα οποία πάνε πάνω από μια περιοχή με μεγάλα ύψη βροχής για αρκετά μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να έχουμε τις πλημμύρες που είχαμε. Είναι βίαια φαινόμενα».

«Είναι πολύ εκτεταμένη η περιοχή που επηρέασε. Σε συνδυασμό της "ψυχρής λίμνης", με τους απαραίτητους υδρατμούς που χρειάζονται για να φτιαχτούν τα νέφη και στη συνέχεια να δώσουν χαλάζι και μεγάλα ύψη βροχής, δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα».

Όπως ανέφερε, το φαινόμενο αυτό «έμοιαζε περισσότερο με το μπουρίνι που είχαμε πριν από δύο χρόνια στη Χαλκιδική». «Γενικά η κεντρική Ευρώπη έχει καταιγίδες, έχει τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι κι ένα μεγάλο μέρος των βορείων Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γερμανία «υπήρξε πολύ καλή πρόγνωση, γιατί είναι γνωστό ότι οι "ψυχρές λίμνες" δημιουργούν έντονα φαινόμενα, ενώ για παράδειγμα στη Μάνδρα ήταν κακή η πρόβλεψη, αλλά η διαχείριση έδειξε κι εκεί τα προβλήματά της».

Σχετικά με το αν το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» θα επηρεάσει και την Ελλάδα, σημείωσε: «Δεν είναι τόσο άμεσα τα πράγματα στην Ελλάδα. Θα έχουμε μια μέτρια κίνηση της "ψυχρής λίμνης" που θα περάσει περιοχές της Κροατίας, ένα κομμάτι δηλαδή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και της Ιταλίας. Από Κυριακή και κυρίως από Δευτέρα θα αλλάξει ο καιρός και στη χώρα μας. 

Θα έχουμε καταιγίδες, σε κάποιες περιπτώσεις ισχυρές. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη θα έχουμε αστάθεια, που εν μέρει οφείλεται στη νότια κίνηση της 'ψυχρής λίμνης', που και στην περιοχή μας θα δημιουργήσει μεγάλα ύψη βροχής. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για να πούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός».

«Θα επηρεάσει κυρίως περιοχές νοτιότερα και ανατολικότερα, από την Ιταλία, από κομμάτια των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας και της Σερβίας, αλλά και της Ελβετίας και της Αυστρίας. Η ζέστη στη χώρα μας από αύριο θα αρχίσει να υποχωρεί, θα περάσουμε τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας σε αστάθεια, δηλαδή καλοκαιρινές καταιγίδες που συνδέονται εν μέρει με την κίνηση της 'ψυχρής λίμνης'. Η επόμενη εβδομάδα θέλει λίγη προσοχή» υπογράμμισε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αναδημοσίευση από newpost.gr