Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (IEA):ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΗΑΕ

Οι αγορές πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται να γίνουν "σημαντικά πιο σφιχτές” εάν ο ΟΠΕΚ δεν μπορέσει να λύσει τη διαμάχη στο εσωτερικό του, προειδοποίησε ο ΙΕΑ.

Εν μέσω αδιεξόδου εξαιτίας της διαφωνίας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οργανισμός πρόκειται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τον επόμενο μήνα, παρά το ότι η κατανάλωση καυσίμων ανακάμπτει από την πανδημία και κορυφώνεται η αύξηση της ζήτησης για τα καλοκαιρινά ταξίδια.

Το αδιέξοδο στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερο έλλειμμα στην προσφορά, με τη δυνατότητα οι υψηλές τιμές των καυσίμων να καταστρέψουν μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, τόνισε ο ΙΕΑ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου που αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας έχουν πλέον αντιστραφεί και βρίσκονται τώρα σε χαμηλότερα επίπεδα του κανονικού.

Στο μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατ. Βαρέλια ημερησίως το 2021, μετά από την άνευ προηγουμένου πτώση που παρατηρήθηκε το 2020.

Αναδημοσίευση από energypress.gr