Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΤΡΟΦΙΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022 ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Τα τρόφιμα πιθανότατα θα καταστούν πολύ πιο ακριβά παγκοσμίως το 2022, καθώς οι χημικές εταιρείες έχουν μειώσει την παραγωγή λιπασμάτων με αποτέλεσμα οι σοδειές να είναι μικρότερες, γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τη διατροφή του κόσμου.

Μεγάλες χημικές εταιρείες έχουν περιορίσει δραστικά την παραγωγή λιπασμάτων τις τελευταίες εβδομάδες επειδή δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Ο λόγος είναι το ακριβό φυσικό αέριο. Για την παραγωγή αμμωνίας, της σημαντικότερης πρώτης ύλης  για λίπασμα, το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός παράγοντας, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Η κρίση των λιπασμάτων θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη διατροφή του κόσμου: Λιγότερο λίπασμα σημαίνει μικρότερες καλλιέργειες και κακής ποιότητας», γράφει η Handelsblatt.

Αγροτικές ενώσεις εκφράζουν μάλιστα φόβους για 30-40% μικρότερη απόδοση στις σοδειές, γιατί  το λίπασμα έχει γίνει σπάνιο στην παγκόσμια αγορά. «Αντί για 80 λεπτά το κιλό το άζωτο, τώρα πληρώνουμε 2,50 ευρώ», λένε Γερμανοί αγρότες στην εφημερίδα.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr