Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον Οκτώβριο, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα από τις υπεράκτιες πετρελαϊκές δραστηριότητες, χάρη στην εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, τόνισε η στατιστική υπηρεσία SSB.

Το πλεόνασμα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στις 84,5 δισ. κορόνες (9,73 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση 60,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μήνας ο οποίος κατείχε το μέχρι πρότινος ρεκόρ.

Με ημερήσια παραγωγή περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σχεδόν εξίσου κατανεμημένη μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Νορβηγία ήταν η νικήτρια από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως.

Συνολικά, το 67% των συνολικών εξαγωγών της χώρας προήλθε από το πετρέλαιο τον προηγούμενο μήνα.

Η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, Equinor, η μεγαλύτερη εταιρεία της Νορβηγίας, τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε τα ισχυρότερα κέρδη τριμήνου εδώ και εννέα χρόνια, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 9,8 δισ. δολάρια για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Με το αργό να αποτελεί διαχρονικά την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Νορβηγίας, μια κατακόρυφη αύξηση στις τιμές αερίου τους τελευταίους μήνες, έχει αντιστρέψει τη σχέση.

Η αξία των εξαγωγών αερίου διαμορφώθηκε στις 72 δισ. κορόνες τον Οκτώβριο, σε μια πενταπλάσια αύξηση από το προηγούμενο έτος.

Στο μεταξύ, οι παραγωγές πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 32,7 δισ. κορόνες, υψηλότερα 71,8% σε ετήσια βάση.

Αναδημοσίευση από energypress.gr