Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Η υπογραφή του νέου επενδυτικού σχεδίου μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και της "Ελληνικός Χρυσός" και η επικύρωση του από την βουλή ήταν το κορυφαίο γεγονός, κατά την γνώμη μας, για την οικονομική ζωή της ΒΑ Χαλκιδικής το 1ο εξάμηνο του 2021.

Επομένως,  δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως το αντίστοιχο σημαντικότερο συμβάν για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι η απόφαση της εταιρείας να αρχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές με δικά της κεφάλαια μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η συνολική στάση της μητρικής εταιρείας "Eldorado Gold" προς το project των Μεταλλείων Κασσάνδρας δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη, που τρέφει στην επενδυτική ατμόσφαιρα  που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα, ούσα μια εκ των πιο συνεπών αιμοδοτριών της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τον ανηλεή πόλεμο που υπέστη.

Επίσης, δείχνει και κάτι ακόμη. Ίσως πολύ πιο σημαντικό. Την τεράστια εμπιστοσύνη της, τόσο στο ορυκτολογικό δυναμικό της περιοχής, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, που θα κληθεί να φέρει εις πέρας τους στόχους που έχουν τεθεί  μέσα από τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της προσεχούς 3ετίας, με πολύ σημαντικό κλειδί την αύξηση της παραγωγικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 400 χιλ τόνων/έτος σε 650 χιλ. τόνους ανά έτος.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Ο αγγλικός όρος “winwin”,  που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην πατρίδα μας για να συντομεύσει ίσως το ελληνικότερον «αμοιβαία επωφελής συμφωνία» δεν αποτελεί στην περίπτωση μας μια τυπική φράση ή κουβέντα, αλλά μια βιωματική πραγματικότητα.

Η εταιρεία παρά τα 40 κύματα που πέρασε το επενδυτικό της έργο δεν το έβαλε κάτω και το κυριότερο; Παρέμεινε ένας φερέγγυος οικονομικός και κοινωνικός εταίρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. 

Κατά το κοινώς λεγόμενον, δεν έριξε «πιστόλια» και «κανονιές», όπως δυστυχώς συμβαίνει πυκνά συχνά στην ελληνική πραγματικότητα από δεκάδες εταιρείες και επιχειρήσεις που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, εξαιτίας της αδυναμίας τους να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, που έχουν προκύψει.

Παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς που πρόβαλαν και επέβαλαν κατά σειρά  η μνημονιακή, η υγειονομική και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η "Ελληνικός Χρυσός", κατά γενική ομολογία συνεχίζει να προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας  με πολύ απαιτητικά κριτήρια υγιεινής και ασφάλειας, όπως αποδείχτηκε και μέσα στους πολύ δύσκολους κορωνοκαιρούς που βιώνουμε.

Κατά την άποψη μας, η “winwin συνθήκη ανάμεσα σε τοπική κοινωνία και εταιρεία εδραιώνεται μέσα και από 2 ακόμη παραμέτρους. Η μια οικονομική και άλλη εκπαιδευτική με κοινωνικό πρόσημο.

Η πρώτη  παράμετρος αφορά το τεράστιο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 70 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και κοινής ωφέλειας, εκ των οποίων τα 15 εκ. ευρώ θα δοθούν μέσα στην προσεχή 5ετία.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά την δημιουργία του Πρότυπου Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στο Στρατώνι με στόχο την αφομοίωση όλων των τεχνολογιών αιχμής από το ντόπιο εργατικό δυναμικό, που θα χρησιμοποιηθούν σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και πιθανώς και στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, αν και εφόσον οι γεωλογικές έρευνες δείξουν ένα νέο εμπορεύσιμο κοίτασμα, που θα καταστήσει την συνολική λειτουργία του οργανισμού «μεταλλείο» κερδοφόρα.

Η δεύτερη παράμετρος είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη, καθώς επί της ουσίας δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους της εταιρείας και όχι μόνο στα νέα δεδομένα που έφερε και ως επιταχυντής εξελίξεων η εποχή covid -19, για να τους καταστήσει απολύτως χρήσιμους και ανταγωνιστικούς σε μια πολύ απαιτητική αγορά εργασίας που αναδιαμορφώνεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς.

Συμπερασματικά, ανοίγεται ένας δρόμος με πολλές και στέρεες προοπτικές ανάπτυξης και γόνιμης προόδου για το δίπολο τοπική  κοινωνία – εταιρεία, που χάρη στη συνεννόηση και την συμπόρευση των περασμένων ετών στάθηκε στα πόδια του.

Η επιμονή και η υπομονή και των δυο πλευρών προς μια κοινή κατεύθυνση είναι βέβαιο πως θα αποδώσει καρπούς, που θα γευτούν οι πάντες.