Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΠΡΙΝΟΣ: ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Το νομοθετικό πλαίσιο για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, που ανοίγει το δρόμο για τη σχετική αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου ως αποθήκη CO 2 παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα θαλάσσια αιολικά.

Η τροπολογία περιγράφει  τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία  για τη λήψη  άδειας αποθήκευσης CO2 από εταιρείες που έχουν αναλάβει έρευνες υδρογονανθράκων. Σχετικό επενδυτικό σχέδιο έχει παρουσιάσει ως γνωστόν η εταιρία Energean, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου. Μάλιστα, τo πρότζεκτ έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων,  ότι φορείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά το ν. 2289/1995 (Α’ 27), δικαίωμα άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίοι διαθέτουν επαρκή δεδομένα, ιδίως γεωλογικά, γεωψυσικά και γεωτρητικά, για την τεκμηρίωση καταρχήν επιλεξιμότητας ως τόπου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, γεωλογικού σχηματισμού σχηματισμών που βρίσκονται υπέδαψος παραχωρηθείσας περιοχής (χερσαίας θαλάσσιας), αποκτούν, υπό τις προϋποθέσεις του νέου πλαισίου το  δικαίωμα συνέχισης και ολοκλήρωσης διαδικασίας διερεύνησης συγκεκριμένης περιοχής με σκοπό να διαπιστωθεί καταλληλότητά για αποθήκευση C02.

Εφόσον διαπιστωθεί η  καταλληλότητα  και μετά από σχετική περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση, οι εν λόγω Φορείς ή οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις αυτών, αποκτούν το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2

Η διάρκεια του δικαιώματος αποθήκευσης ορίζεται καταρχήν σε  25 έτη από την έκδοση της απόψασης και μπορεί  να τιαρατείνεται με τροποποίηση της απόφασης αυτής. 

Το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2 δύναται να αφορά οποιοδήποτε γεωλογικό σχηματισμό ή σχηματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός της παραχωρηθείσας περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπει το άρθρο 2 Οδηγίας 2009/31/Εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 23ης Απριλίου 2009, για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς (1 140). 

Αν γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται εν μέρει εντός παραχωρηθείσας περιοχής, το εκτός παραχώρησης τμήμα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τμήμα που βρίσκεται μέσα στην περιοχή που παραχωρήθηκε. 

Πηγή: businessenergy.gr