Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

"ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥ: ΑΦΟΥ... ΛΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑ "ΝΕΟ";

Οι δήμοι της χώρας στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της.

Το κλείσιμο ή ο περιορισμός λειτουργίας δημοτικών κτιρίων στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας κατά το διάστημα των χειμερινών μηνών σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους σε έργα κοινής ωφέλειας, που ήταν να παραδοθούν, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται, υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργούν στην κυριολεξία πονοκέφαλο σε πάρα πολλούς δημάρχους που αναζητούν γρήγορες και φερέγγυες  οικονομικά λύσεις, χωρίς άμεσα ορατά αποτελέσματα στον ορίζοντα.

Σε όλο το προαναφερθέν «πακέτο» δεν υπολογίζεται το περίφημο τέλος ταφής απορριμμάτων, που ενώ ήταν να τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η είσπραξη του από τους δήμους μέσω των δημοτικών τελών μετατέθηκε για το 2023...

Όλα τα παραπάνω, συν τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως φαίνεται προβληματίζουν όλους τους δήμους της επικράτειας, εκτός από έναν. Τον γειτονικό δήμο της Βόλβης. Τις προηγούμενες μέρες διοργανώθηκε μια ημερίδα, η οποία σαν κύρια επιδίωξη είχε (υποτίθεται) την ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με την «Μεταλλουργική Μονάδα (;;;;!!!!) της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, τη νέα ΑΕΠΟ και τις επιπτώσεις της».

Δεν θα σταθούμε εκτενώς, ούτε στο περιεχόμενο της ημερίδας, ούτε στους ομιλητές της, ούτε στο γεγονός πως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση δεν περιλαμβάνεται Μεταλλουργική Μονάδα στην Ολυμπιάδα, ή σε κάποιο άλλο σημείο, καθώς αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί ανεξάρτητα στο εγγύς μέλλον, ούτε βέβαια τέλος στο γεγονός πως δεν προσκλήθηκε και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας  για να ενημερώσει τους πολίτες για το νέο επενδυτικό σχέδιο της και τι περιλαμβάνει. Στοιχεία που, αν μη τι άλλο, θα εξασφάλιζαν μια αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση σε όσους θα την παρακολουθούσαν.

Άλλωστε, ο εν λόγω Δήμος, είχε αποφύγει ευγενικά να φιλοξενήσει και ανάλογη ανοιχτή εκδήλωση της εταιρείας, όπως πληροφορηθήκαμε, όταν η τελευταία πραγματοποιούσε ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις «κοινότητα – κοινότητα», μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να παρουσιάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, του νέου της επενδυτικού σχεδίου και να ακούσει τις γνώμες και τους προβληματισμούς των κοινωνικών της εταίρων.  

Τα παραπάνω, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς πως παρών στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και τέως Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και παρεμβάσεις του στη βουλή, έχει ούτε λίγο ούτε πολύ προεξοφλήσει τη μη κατάθεση μελέτης για κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας από την εταιρεία, καλώντας την κυβέρνηση μάλιστα να λάβει δράση. 

Άραγε, δεν μπορούσε να ενημερώσει σχετικά τους παριστάμενους, ότι αναφορικά με τη μονάδα μεταλλουργίας, διερευνάται νέα περιβαλλοντικά και λειτουργικά βιώσιμη μέθοδος, την μελέτη της οποίας η εταιρεία είναι υποχρεωμένη από τη νέα επενδυτική συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει την άνοιξη του 2023;   

Δυστυχώς, είναι ευρέως γνωστή η αδυναμία των πολέμιων της μεταλλευτικής στο διάλογο και η ροπή τους στις αποστειρωμένες, μονόπλευρες ενημερώσεις, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και εσκεμμένη παραπληροφόρηση στα όρια της τρομολαγνείας για τα «τα ύστερα του κόσμου» που θα επιφέρει στην περιοχή, μια δραστηριότητα που ασκείται αιώνες τώρα.

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας με το μεγαλύτερο φυτώριο της ΝΑ Ευρώπης στα αριστερά της φωτογραφίας

Αυτό ήταν και παραμένει, όπως δείχνει και η νέα «προσπάθεια», το κυρίαρχο περιβάλλον μέσα στο οποίο στήθηκαν τα αφηγήματα της περασμένης δεκαετίας και τα οποία τα εξαφάνισε η ίδια η πραγματικότητα και για την Ολυμπιάδα, η οποία αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης μέσα από την αρμονική συνύπαρξη ποικίλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Με την μεταλλευτική δραστηριότητα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε θετική εξέλιξη. 

Αν σ όλα αυτά προσθέσουμε και την ανάγκη κάποιων προσώπων να ξανασυστηθούν στο ευρύ κοινό πιθανώς και λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, που ακολουθούν μέσα στο 2023, έχουμε όλο το σκηνικό που κάποιοι κύκλοι μάλλον επιδιώκουν να στήσουν ξανά.

Αυτό όμως που θα σταθούμε, καθώς προκαλεί έκπληξη και ερωτήματα είναι η στάση της δημοτικής αρχής. Στον δήμο Βόλβης πηγαίνουν καθημερινά για φαγητό, για καφέ, ποτό, αλλά και για ψώνια κάτοικοι της Ολυμπιάδας, ενώ στον Σταυρό και στην Ασπροβάλτα κατοικούν και αρκετοί εργαζόμενοι στα μεταλλεία Ολυμπιάδας.

Έχουν σκεφτεί στον δήμο της Βόλβης τον κοινωνικό αντίκτυπο της εμμονικής αντίθεσής τους απέναντι σε μια επένδυση, που κατά τα άλλα αιμοδοτεί οικονομικά μεγάλη μερίδα των δημοτών της, αποκλειστικά και μόνο στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους;

Μια υπεύθυνη και σοβαρή δημοτική αρχή οφείλει να προλαβαίνει τέτοιες καταστάσεις. Αυτή είναι η ελάχιστη μορφή κοινωνικής ανταποδοτικότητας από την πλευρά του δήμου Βόλβης σε εκείνους τους πολίτες που στηρίζουν την τοπική οικονομία του κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου το τουριστικό εισόδημα είναι ανύπαρκτο, αλλά όλα τα προβλήματα λυμένα (...), όπως φαίνεται.

Εκτός από ένα! Τα μεταλλεία και την ωφέλεια που συνεχίζουν να παρέχουν μέσα στους πιο δύσκολους καιρούς. Αυτό είναι ένα "πρόβλημα", που οι anti-gold δεν έχουν καταφέρει να δώσουν... λύση!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος της Βόλβης και ο Σταυρός δεν έχουν ανάγκη από τα λεφτά των εργαζομένων στην Ολυμπιάδα. Έχει χιλιάδες επαγγελματίες από τον τουρισμό που πληρώνουν δημοτικά τέλη και τους χειμερινούς μήνες και χωρίς να είναι κάτοικοι του δήμου τον χειμώνα.

Ανώνυμος είπε...

@3:51 λες αλήθεια? Αυτό που ισχυρίζεσαι μακάρι να είναι γνωστό και στα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας.
Όταν ξεκινήσουν οι προσλήψεις να προσλάβουν κόσμο μόνο από το δήμο μας και από πουθενά αλλού
Να μην υποχωρήσει σε εκβιασμούς και διλήμματα.
Αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται στον Σταυρό και αλλού δεν γίνονται για ενημέρωση μόνο αλλά για άσκηση πίεσης κυρίως.
Να το προσέξουν λοιπόν και να δώσουν ψωμί σε άνεργους η μορφωμένους Μαντεμοχωριτες.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Δ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ .