Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ: Η ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παγκοσμίου φήμης Σουηδή ακτιβίστρια και σημαιοφόρος κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε κι αυτή με την σειρά της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, όπου παρέστη για να δώσει τις δικές της απόψεις επί του πολύ καυτού ζητήματος.

Στο περιθώριο αυτού του διεθνούς εμβέλειας γεγονότος, η 19χρονη Σουηδή ακτιβίστρια έζησε στους παγωμένους δρόμους του περίφημου χειμερινού θέρετρου της Ελβετίας ένα πολύ θερμό 15λεπτο στην κυριολεξία από έναν καταιγισμό πολύ σκληρών δημοσιογραφικών ερωτήσεων διατυπωμένων ευγενικά, είναι η αλήθεια και κυκλοφορούν ήδη σε ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών, το οποίο από το περασμένο Σάββατο που ανέβηκε στο Youtube έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 370.000 θεάσεις και θα μαζέψει ακόμη περισσότερες, καθώς κατά το κοινώς λεγόμενον είναι ένα βίντεο που από πολλές απόψεις, «δεν έχει προηγούμενο».

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ βγήκε έξω από το στούντιο του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC για να πάει να γευματίσει. Έξω από το στούντιο και παρά την πολύ χαμηλή θερμοκρασία την περίμεναν αρκετοί δημοσιογράφοι από άλλα ενημερωτικά δίκτυα που άρχισαν να περπατούν μαζί της και να τις θέτουν ερωτήματα όπως:

Πόσες φορές χρειάστηκε να γυριστεί ως πλάνο η προσαγωγή της από Γερμανούς αστυνομικούς στο Λούτσερατ, όπου ακτιβιστές της οικολογίας έδωσαν μάχες με την αστυνομία για να μην αρχίσουν οι εργασίες επέκτασης ορυχείου λιγνίτη.

Μάλιστα την στιγμή, που η Σουηδή ακτιβίστρια δέχεται τις ερωτήσεις στο βίντεο «πέφτουν» πλάνα από την σύλληψη της στην Γερμανία που την δείχνουν να σκάει στα γέλια (!!!), ενώ υποτίθεται ότι είναι σε καθεστώς προσαγωγής από 2 πάνοπλους Γερμανούς αστυνομικούς.

Στην συνέχεια, οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν:

  • αν αποκηρύσσει την βία ως βασικό τρόπο διαμαρτυρίας σε ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
  • πότε αναμένεται ακριβώς η παγκόσμια υπερθέρμανση όταν υπάρχει για παράδειγμα τόσο πολύ κρύο στο Νταβός
  • με ποιο μεταφορικό μέσο επέλεξε να πάει στο Νταβός, έτσι ώστε και εκείνη να συμβάλλει στην μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα
  • γιατι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ασκήσει κριτική στον Βλάντιμιρ Πούτιν και στον ΟΠΕΚ
  • άλλη ερώτηση είχε να κάνει με το από πού προκύπτουν οι  τεράστιες γνώσεις της επάνω στην κλιματική αλλαγή, ενώ η ίδια σταμάτησε το σχολείο όταν ήταν 13 ετών. Λίγο αργότερα της τέθηκε και το ερώτημα για τα εάν μετανιώνει που παροτρύνει νεολαίους να παρατήσουν το σχολείο και να αφοσιωθούν στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

Το πώς απάντησε και αν απάντησε η Γκρέτα Τουνμπεργκ αξίζει να το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Το βίντεο είναι εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα. Πηγαίνοντας με τον κέρσορα σας στις «Ρυθμίσεις» και από εκεί στους «Υπότιτλους», σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε το βίντεο με μετάφραση και στα ελληνικά.