Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ KAI ΠΛΟΥΤΟΣ

Το οδοιπορικό της  εκπομπής «365 στιγμές», στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και  προβλήθηκε τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς στην ΕΡΤ1 ήταν στην κυριολεξία τόσο αποκαλυπτικό, που όσοι τηλεθεατές την παρακολούθησαν αποκλείεται να μην μπήκαν σε σκέψεις. Ο λόγος;

«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας», «Εδώ νιώθουμε ελεύθεροι», «Το δημοτικό σχολείο έχει μόλις 3 παιδιά στην έκτη δημοτικού  θα κλείσει φέτος», «Ο κόσμος φεύγει γιατί δεν έχει δουλειές και ιατρική περίθαλψη», ήταν μερικές μόνο από τις πολύ μεγάλες αλήθειες που ακούστηκαν από τα χείλη των εναπομεινάντων κατοίκων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας.   

Αλήθειες, που καθρεφτίζουν την πολύ ανησυχητική δημογραφική κάμψη που έφερε στο φως η «Απογραφή του 2021» κυρίως για την Ελληνική περιφέρεια που αγγίζει σε μέσο όρο το 10% και που συνάμα μεγεθύνουν τις απορίες και τα ερωτήματα για την πολύ λανθασμένη κατεύθυνση των πολιτικών που έχουν  εφαρμοστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η κυρία Στέλλα Σουτλόγλου δασκάλα του δημοτικού σχολείου της Θύμαινας είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή: «Από τις 16 οικογένειες του νησιού οι 12 φεύγουν τον χειμώνα για τα μεγάλα αστικά κέντρα επειδή δεν υπάρχει γιατρός τον χειμώνα. Παιδιά δεν γεννιούνται και το σχολείο όπως πάει η κατάσταση θα κλείσει».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας διαθέτει έναν τεράστιο αλιευτικό στόλο για το μέγεθος του, με την ετήσια παραγωγή αλιευμάτων να ξεπερνάει τους 2.500 τόνους. Ωστόσο, αυτή η πολύ ευχάριστη εξέλιξη μετατροπής του τόπου σε αλιευτικό κέντρο δεν φαίνεται αρκετή για να τονώσει δημογραφικά την περιοχή.

Επίσης, η Χρυσομηλιά Φούρνων που συγκαταλέγεται στα κορυφαία παραθεριστικά σημεία της περιοχής, τον χειμώνα ερημώνει, όπως είπαν οι ίδιοι κάτοικοι της στο μικρόφωνο της ΕΡΤ.

«Θύμα» αυτής της ζοφερής κατάστασης το δημοτικό σχολείο της Χρυσομηλιάς, που φέτος θα κλείσει, καθώς οι 3 μόλις μαθητές τους του χρόνου θα πάνε Α’ Γυμνασίου, ενώ δεν υπάρχει κανένα μικρότερο παιδί σ’ όλο τον οικισμό με τους 38 μόνιμους κατοίκους κατά τους τους χειμερινούς μήνες.

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΈΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Χαλκιδική και ειδικότερα η ΒΑ Χαλκιδική δεν είναι σίγουρα ΒΑ Αιγαίο. Ούτε καν Δυτική Μακεδονία, η οποία με βάση τα ευρήματα της απογραφής του 2021 βιώνει τα επίχαιρα της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Η ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα ο Δήμος Αριστοτέλη μέσα στην δεκαετία της σκληρής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης από το 2011 έως το 2021 είδε τις έμψυχες δυνάμεις του να αυξάνονται κατά 2.672 κατοίκους (!!!), ποσοστό δηλαδή αύξησης 14,6%.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η δημοτική κοινότητα Αρναίας εμφάνισε μια πληθυσμιακή «έκρηξη» της τάξεως του 19,8% φτάνοντας τους 7.263 κατοίκους, όταν ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ξεπέρασε τους 20.000 κατοίκους (20.966 κάτοικοι σε σχέση με τους 18.294 απογραφέντες του 2011) Είναι ξεκάθαρο πως η περιοχή σφύζει από ζωή και ο κόσμος της ατενίζει το μέλλον με ισχυρή αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ένας βασικός λόγος, που ο κόσμος νιώθει έτσι, έχει να κάνει με την απόφαση της Eldorado Gold να κρατήσει ζωντανό το όραμα της αναβίωσης μιας εξωστρεφούς παραγωγικά μεταλλευτικής δραστηριότητας μέσω του επενδυτικού σχεδίου στα «Μεταλλεία Κασσάνδρας». 

Το αναφέρουμε αυτό, καθώς αν η Καναδική εταιρεία εγκατέλειπε, εξαιτίας του σκληρού όσο και άδικου πολέμου, το επενδυτικό εγχείρημα της, τότε εκτός από τις 1.600 θέσεις εργασίας και τις εξίσου εκατοντάδες ακόμη περιφερειακές που «τρέφονται» από εκείνη  (την Eldorado Gold) που θα χάνονταν, ας αναρωτηθούν κάποιοι ποιοι θα βρίσκονταν στο σπίτι τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 για να απογραφούν;

Μάλιστα, το τοπίο στην περιοχή αναμένεται ακόμη πιο ελπιδοφόρο και παραγωγικό, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας μετά και την εξασφάλιση δανειοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η επανεκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών.

Ένα γεγονός που αυτομάτως σηματοδοτεί και την «γέννηση»  1.000 νέων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, συν όλα τα άλλα ωφελήματα δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για την εθνική οικονομία αλλά και στην τοπική οικονομία με τους εργολάβους και τους προμηθευτές της όπως και την κοινωνία μέσω των ποικίλων προγραμμάτων δράσης εταιρικής ευθύνης.

Ένας ακόμη λόγος που η περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει προτυπικά σε πανελλαδικό επίπεδο ως προς την βιώσιμη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη της έχει να κάνει με την προώθηση ενός μοναδικού μοντέλου  εναλλακτικού τουρισμού με άπειρες στην κυριολεξία θεματικές ενότητες, όπως είναι η αρχαιολογική, θρησκευτική, γαστρονομική, οινολογική, καταδυτική, περιπατητική και άλλες πολλές.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η εντυπωσιακή αριθμητικά αύξηση των διανυκτερεύσεων πέρσι το καλοκαίρι, ενώ οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο αισιόδοξες για την φετινή σεζόν. Μέσα σ’ όλα αυτά αξίζει να κρατήσει κάποιος την «είδηση» που φέρει την Ολυμπιάδα ως τον  οικισμό με τις περισσότερες αναλογικά εκδόσεις οικοδομικών αδειών σ’ ολόκληρο τον δήμο Αριστοτέλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Ελλάδα εδώ και 4 δεκαετίες και «πυροβολεί» τα πόδια της και «τρώει» τα παιδιά της. Ήταν ολέθριο πολιτικό και οικονομικό λάθος, η επιλογή να μετατραπεί σε μια χώρα παροχής υπηρεσιών. Το κακό έγινε. 

Πρέπει όμως να διορθωθεί και δεν θα διορθωθεί όσο ο δημόσιος τομέας θα πληρώνει καλύτερες αμοιβές από τον ιδιωτικό τομέα. Ούτε θα διορθωθεί προς το καλύτερο ο αριθμός γεννήσεων προς θανάτους, αν δεν τεθούν σε λειτουργία εκατοντάδες βιομηχανικά φουγάρα με όλα (εννοείται) τα φίλτρα περιβαλλοντικής προστασίας, που προβλέπονται και επιβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει και τις ανάλογες πολιτικές συμπεριφορές που θα απέχουν πολύ μακριά πιά από παλαιότερους αφορισμούς, κινδυνολογίες και στοχοποιήσεις σε βάρος παραγωγικών δραστηριοτήτων «για το καλό της κοινωνίας». Απαιτούνται λύσεις σε αδιέξοδα δεκαετιών που δυστυχώς έχουν φέρει την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου.

Πρέπει η Ελλάδα από κατ’ εξοχήν χώρα εισαγωγών να γίνει όπως μπορεί και το οφείλει σε επόμενες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων χώρα παραγωγός, με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της.  

Για να γεννηθούν παιδιά πρέπει να γεννηθεί και πλούτος! Αν δεν συμβεί αυτό θα μας μείνουν μονάχα τα ευχολόγια για να ξορκίζουμε κάθε τρείς και λίγο την κακή μας μοίρα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αποτέλεσμα εξηγεί ξεκάθαρα τον στόχο που είχαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιπποκράτης έλεγε πως όταν ένας γιατρός δεν μπορεί να κάνει καλό σε ασθενή θα πρέπει να το απαγορεύεται να κάνει κακό.
Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει με νόμο για τους πολιτικούς και όσοι καταπατούν αυτό το νόμο να τιμωρούνται παραδειγματικά.