Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Π.Ε ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ 3 ΕΔΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023

Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 οι κάτοικοι της Π.Ε Χαλκιδικής θα μπορούν να έχουν ξανά το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού από 3 βουλευτές, όπως δηλαδή συνέβαινε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όμως σε κάποιες άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τους θα μικρύνει, με βάση τα πολύ ανησυχητικά ευρήματα, που προέκυψαν από την απογραφή του 2021, όπου ο πληθυσμός της Ελλάδας μέσα σε μα δεκαετία μειώθηκε σε ποσοστό 3,5%.

ΣΕ 8 ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥΣ

Η συγκράτηση δυνάμεων που αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χαλκιδικής δεν ισχύει πλέον για άλλες 8 Περιφερειακές Ενότητες στην Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και 24 Π.Ε συνολικά σ’ ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αφού με βάση τα δυσάρεστα αποτελέσματα της διενεργηθείσας απογραφής έχασαν από 1 έως 2 έδρες, τις οποίες καρπώνονται οι Π.Ε Αττικής, Θεσσαλονίκης και Δωδεκανήσων.

Μείον 2 βουλευτικές έδρες θα έχει η Π.Ε Σερρών, η οποία από 6 έδρες πέφτει στις 4 έδρες. Είναι η μια από τις 2 μεγάλες χαμένες από τα αποτελέσματα της απογραφής. Η άλλη μεγάλη χαμένη είναι η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, που πέφτει στις 5 έδρες από τις 7 έδρες.

Με μείον 1 έδρα λιγότερη θα δώσουν την μάχη του σταυρού στις προσεχείς εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές της Π.Ε Πιερίας, Πέλλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Δράμας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς.

θα θέσουμε εκ νέου το ερώτημα, που είχαμε θέσει σε προηγούμενη ανάρτηση μας αναφορικά με το 2ο μικρότερο ποσοστό μείωσης πληθυσμού, που είχε η Π.Ε Χαλκιδικής στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 4,3% στην απογραφή του 2021 και είναι το εξής:

«Άραγε ποια θα ήταν η θέση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σχέση με την μείωση πληθυσμού και μέσα σε μια δεκαετία σκληρής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αν δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια η σταθερή απασχόληση 12μηνης διάρκειας 2.000 ανθρώπων στον εξορυκτικό κλάδο και βεβαίως οι εφαπτόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες που συντηρεί αυτός ο κλάδος;

Αναφερόμαστε βεβαίως στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Αριστοτέλη και τα Μεταλλεία Γερακινής, που βρίσκονται εντός των ορίων Δήμου Πολυγύρου.»

Το επαναλαμβάνουμε αναλογιζόμενοι το σοκ που Κοζάνης που πέρασε και συνεχίζει να περνάει η κοινωνία της ΠΕ Κοζάνης εξαιτίας του βάσανου της ταχείας απολιγνιτοποίησης. Η πρώτη σοβαρή συνέπεια αποτυπώνεται σε αριθμούς. Μείωση του πληθυσμού 10% μέσα στην δεκαετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη απογραφή. Η πιο φρέσκια συνέπεια έχει να κάνει με την αδυναμία εντοπισμού εργατικών χεριών για την επανεκκίνηση των ορυχείων του λιγνίτη, όπως γράφτηκε πρόσφατα σε αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες για την ενέργεια.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΤΖΕΝΤΕΣ ΚΑΙ Η… ΨΑΓΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ

Για όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες, που γέννησαν τα αποτελέσματα της απογράφης είναι σίγουρο πως το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης φέρουν οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν, όπως έπρεπε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν με χρονικό σημείο αναφοράς την μεταπολίτευση και μετά.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης, κατά την άποψη μας, φέρουμε και όλοι εμείς οι πολίτες. Πως; Μα με την χαλαρή ψήφο μας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εθνικές εκλογές αλλά και για τις ευρωεκλογές, όπου εξίσου πολύ σημαντικά πράγματα για τις ζωές όλων μας, καλούνται να τα διαχειριστούν πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων, όπως μας αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα.

Πιστεύει κανείς πως περισσεύει κι άλλος χώρος σε ψηφοθηρικές λογικές και ανάλογες πολιτικές συνθημάτων και κραυγών; Αν ναι, τότε να σταματήσουμε να αφορίζουμε την κακή μας τύχη και τον κακό μας τον καιρό. Έχουμε κι άλλα να δούμε…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο.Και η Ευρώπης επίσης
Δεν υπάρχει πολιτική ούτε πολιτικοί με όραμα για την στήριξη της παραγωγικής βάσης της.
Αν δεν ήταν τα μεταλλεία η Χαλκιδική θα είχε αδειάσει.Οι απώλειες του πληθυσμού της θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις απώλειες που υπήρξαν σε άλλους νομούς.Ο τουρισμός είναι σε κορεσμό.δεν μπορεί να εμπνεύσει και να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους.
Τα προβλήματα είναι λίγο πολύ γνωστά.
Θέλει μεγάλη προσοχή στο τι ψηφίζουμε.Η κακή ψήφος επιστρέφει επάνω μας σαν χιονοστιβάδα.