Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΧΕΙ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η θερινή σεζόν για την Χαλκιδική φτάνει στο τέλος της. Και ενώ τελούμε σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το πώς πήγε σε αριθμούς αυτή η καίρια χρονική περίοδος είναι διάχυτη η εντύπωση πως η φετινή χρονιά πήγε εξαιρετικά τόσο σε διαθεσιμότητες όσο και σε τζίρους.

Βέβαια, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα καθαρά κέρδη, τα οποία επηρεάζονται πλέον θετικά ή αρνητικά με βάση τον βαθμό εξάρτησης ή απεξάρτησης από το ενεργειακό κόστος που κουβαλάει η κάθε επιχείρηση.

Στην ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα στον Δήμο Αριστοτέλη η θερινή περίοδος απέφερε σημαντικούς καρπούς στους επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα σ’ αυτούς του παραλιακού μετώπου (Από Ουρανούπολη μέχρι και Ολυμπιάδα).

Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100%, ενώ μέχρι και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι πληρότητες σε καταλύματα ξεπερνούσαν το 75%. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην Ολυμπιάδα,  «οι διανυκτερεύσεις  φέτος ανέβηκαν κατά 5.000» σύμφωνα με σχετική δήλωση του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου στο parallaximag.

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΚΑΙ Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως για να αυξηθούν σε τέτοιο αριθμό οι διανυκτερεύσεις στην Ολυμπιάδα έπρεπε να συντελεστεί μια σχετική κοσμογονία όλη την περασμένη δεκαετία σε επίπεδο ανέγερσης νέων σύγχρονων ξενοδοχειακών καταλυμάτων  για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, στον οικισμό που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς εναλλακτικού τουρισμού και με τις περισσότερες αναλογικά εκδόσεις οικοδομικών αδειών στον Δήμο Αριστοτέλη.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής , έτσι ώστε με σταθερά και προσγειωμένα βήματα να καταστεί εφικτή η επέκταση της σεζόν στους 6 αρχικά μήνες με απώτερο στόχο τους 12 μήνες.

Αναμφίβολα, έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να κατορθώσει κάτι τέτοιο, με μια πλειάδα θεματικών ενοτήτων που μπορούν να την ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου.

Το τι μπορεί να βιώσει ένας επισκέπτης ερχόμενος στην περιοχή έχει ειπωθεί και γραφτεί πολλάκις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως είναι γεγονός πως ο κι ο έρωτας για έναν τόπο περνάει μέσα από το στομάχι. Είναι τόσα πολλά τα τοπικά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την γεύση και τους τόνους μεράκι που πέφτει για την ανάδειξη από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Αντί επιλόγου θα παραθέσουμε την ερώτηση που δέχθηκε και την απάντηση που έδωσε επιχειρηματίας για τα περίφημα σε νοστιμιά και καθαρότητα μύδια της Ολυμπιάδας.

Γιατί όμως τα μύδια Ολυμπιάδας είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά; «Τα νερά είναι μέσα σε ένα παρθένο δάσος, δεν έχουμε κοντά πιθανές πηγές ρύπανσης, έχουμε μόνο χείμαρρους που κατεβαίνουν από το βουνό, είναι σε ένα ιδιαίτερο μέρος» δηλώνει ο μυδοκαλλιεργητής επισημαίνοντας πως τα μύδια θέλουν γλυκό νερό για να γίνουν.

«Ξέρετε, τα νησιά που έχουν πολύ καθαρά νερά δεν έχουν μύδια, και δεν έχουν γιατί απλά είναι πολύ ψηλά η περιεκτικότητα του αλατιού, αυτό είναι καθοριστικό για τα μύδια. Το 90- 95% της ελληνικής παραγωγής βγαίνει κοντά στα ποτάμια όπου υπάρχει γλυκό νερό» συμπληρώνει ο ίδιος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μεταλλείο και τα έργα που καθάρισαν την λίμνη των τελμάτων ανέβασαν πολύ την Ολυμπιάδα.Και οι ενέργειες του δήμου που πρόβαλαν τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής στο εξωτερικό.
Έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο η Ολυμπιάδα.Καμία σχέση με αυτό που ήταν το 2010.
Αν γίνουν και τα έργα που θα την προστατεύσουν από τις βροχές,θα απογειωθεί και θα γεμίσει περισσότερο κόσμο.Και χειμώνα και καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Η Ολυμπιάδα είναι αδικημένη απο όλους. Έπρεπε να ζεί μόνο από τον τουρισμό.

Ανώνυμος είπε...

Η Ολυμπιάδα θα μπορούσε να ζήσει ΜΟΝΟ από τον τουρισμό,αν στην Αμφίπολη είχε αποκαλυφθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου.Μόνο σ' αυτή την περίπτωση και πάλι με πολύ σημαντικές προυποθέσεις να υπάρχουν στο χωριό που δεν υπάρχουν τώρα που μιλάμε.
Όλα τα άλλα που λέμε είναι μασάλια και μάλιστα κούφια.Αναπτυσσόμαστε αλλά να ζήσουμε μόνο από τουρισμό δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει.Σοβαροί να είμαστε

Ανώνυμος είπε...

H Ολυμπιάδα αναγεννήθηκε μετά την αναγέννηση των μεταλλείων.
Ξεκάθαρα.
Χωρίς τα μεταλλεία η Ολυμπιάδα θα ήταν στην κατηγορία "απλό ψαροχώρι", όπως ο διπλανός Σταυρός.
Αυτή είναι η αλήθεια,αρέσει δεν αρέσει.