Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: Η ΤΥΠΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5 Απριλίου η Eldorado Gold αναφορικά με την ολοκλήρωση και των τυπικών διαδικασιών της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ για την έναρξη εκταμίευσης κεφαλαίων για το μεταλλείο των Σκουριών, γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Αφενός, το αποτέλεσμα της συμφωνίας υπενθυμίζει σε κάποιους που αρέσκονται στην υψηλή και την εκ του ασφαλούς κριτική σε βάρος της μεταλλευτικής και των λιγοστών έργων που βρίσκονται είτε στα σκαριά είτε σε προχωρημένη εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια, για την εργώδη όσο και απαιτητική προεργασία που απαιτείται για να προχωρήσουν όχι γοργά αλλά βήμα προς βήμα.

Πλέον, κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγχώριο ή ξένο δεν χαρίζει χρήματα, εάν δεν σιγουρευτεί πρωτίστως και απόλυτα για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης. 

Αυτό και μόνο λέει πάρα πολλά, σε πείσμα κάποιων στείρων αντιλήψεων που ακόμη επιχειρούν να κολλήσουν στα νομίμως εμπορεύσιμα και επικερδή παράγωγα μιας μεταλλευτικής διαδικασίας “ταμπέλες” που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αφετέρου, αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί και την αφετηρία μιας περιόδου που την αναμένει πως και πως η εθνική και η τοπική οικονομία για να δοθεί μια βαθιά ακόμη ανάσα εν μέσω μιας σκληρής ενεργειακής κρίσης, που ακολούθησε μια πρωτοφανή διετή υγειονομική κρίση. Αν το θέλετε σε πιο απλά λόγια η περίοδος αυτή θα κρίνει την ομαλή η μη εξέλιξη του “αύριο” σε βάθος 25ετίας. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

  • 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

  • 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου

Στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, θα γίνει επένδυση 80 εκατ. δολαρίων σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, προβλέπεται και η σύσταση Πρότυπου Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για την συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Τέλος, η διάρκεια κατασκευής του έργου προβλέπεται στα 3 έτη.

Σε ότι αφορά τα οφέλη για την Εθνική Οικονομία αυτά υπολογίζονται σε:

  • φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Δημόσιο

  • και εισφορές άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.

Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές μέσα από αυτό το blog το ενεργειακό και κλιματικά ουδέτερο μέλλον περνάει μέσα από τον ορυκτό πλούτο της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια ευλογία που πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όποιος πιστεύει πως τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε πριν ένα χρόνο είναι πίσω μας, δυστυχώς στερείται την επαφή του με την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που δυσχεραίνει όλο και περισσότερο όσο οι πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν έχουν την κατεύθυνση της στήριξης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, αλλά της άνευ ορίων εισαγωγής από μια καρφίτσα μέχρι ένα φορτηγό πλοίο με εκατομμύρια κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου.

Στο πλαίσιο της δαιμονοποίησης του ορυκτού πλούτου δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν υιοθετήσει την ρητορικής της “καταστροφολογίας” σε ότι αφορά την αξιοποίηση του, λησμονώντας την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει επιφέρει ήδη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη μη αξιοποίηση του.

Οδεύουμε στα μέσα Απριλίου και ο χειμώνας καλά κρατεί. Ας αναλογιστούν λοιπόν αυτοί που καταστροφολογούν, αλλά και όσοι ακόμη τυχόν δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτή την αδιέξοδη ρητορική, πως θα ζεσταθούν τον επόμενο χειμώνα τα σπίτια χωρίς την κρατική επιδότηση που σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία πρέπει να σταματήσει, όπως επίσης τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια και οι δομές πρόνοιας.

Το Μεταλλείο των Σκουριών μας δίνει μια νέα παραγωγική αφετηρία και έναν δρόμο που αν τον ακολουθήσουμε μπορούμε σίγουρα να παλέψουμε προβλήματα και δυσχέρειες. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα οδηγήσει όμως σε αποτελέσματα. Το έχει αποδείξει άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα με το έργο σε επενδυτική φάση εν μέσω οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Ο άλλος δρόμος της ανέξοδης κριτικής και της άκριτης καταστροφολογίας είναι σαφώς πιο εύκολος με μια πολύ σημαντική διαφορά. Η αφετηρία του είναι ταυτόσημη με τον τερματισμό… 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε πότε θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις από την εταιρεία;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @12 Απριλίου 2023 στις 10:34 π.μ.

Δεν έχουμε καμία γνώση επί του θέματος.

Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία.

Σας παραθέτουμε ένα σύνδεσμο με στοιχεία επικοινωνίας προς διευκόλυνση σας.

https://www.hellas-gold.com/contact/