Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ

«Φρένο» στις εκτιμήσεις των επενδυτών για τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος φαίνεται πως έχει βάλει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές της Κυριακής ο Ερντογάν έχασε για 0,5% την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας και πηγαίνει ως φαβορί στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου απέναντι στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αγορές έχουν «πάει προς τα πίσω» χρονικά τις εκτιμήσεις για μια απότομη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητες 2/3 για υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος στα επίπεδα των 26 λιρών ανά 1 δολάριο στο δ' τρίμηνο του 2023, που θα σήμαινε μια υποτίμηση της λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 24% από τα σημερινά επίπεδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις «έδιναν» νίκη του Κιλιντσντάρογλου στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι επενδυτές «έβλεπαν» πως η πτώση της λίρας κατά 24% έναντι του δολαρίου θα γινόταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως λίγο μετά από τις 14:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρεί 0,15% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 19,75 λίρες ανά 1 δολάριο.

Από την αρχή του 2023, η λίρα έχει χάσει το 21% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Βίκτρο Σζάμπο, αναλυτές στη βρετανική Abrdn, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Ερντογάν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο το δυνατόν μπορεί και θα επιχειρήσει να ανατρέψει τις αναγκαίες νομισματικές προσαρμογές, καθώς μια αδύναμη λίρα θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει και τα δύο ταυτοχρόνως».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος «προστασίας» απέναντι στις απώλειες της λίρας έχει μειωθεί στις 13 μονάδες βάσης όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 16,9 μονάδες βάσης.

Πηγή: insider.gr