Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΣΕ ΦΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ – 750 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΟΥ 2024

Πολύ σημαντικά νέα περιείχε η δημοσίευση των οικονομικών και επιχειρησιακών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold για το 2024. Νέα που αφορούν μεταξύ άλλων και την εξέλιξη των εργασιών για το μεταλλείο των Σκουριών.

Οι Σκουριές στις 31/12/2023 βρίσκονταν σε φάση ολοκλήρωσης 70%, ενώ μηχανολογικός σχεδιασμός είχε ολοκληρωθεί κατά 61% και οι προμήθειες υλικών κατά 82%.

Σύμφωνα με την Eldorado Gold μέσα στο 2024 θα γίνουν ακόμη 750 προσλήψεις, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη 550 εργαζόμενους με τον συνολικό αριθμό τους μέσα στο 2024 να αγγίζει τους 1.300 εργαζόμενους, που απασχολούνται αποκλειστικά με το έργο των Σκουριών.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα συμβάλλουν, στην επίτευξη των κατασκευαστικών οροσήμων, όπως τα χαρακτηρίζει η εταιρεία στην ανακοίνωση της τα οποία είναι τα εξής:

  • Έναρξη κατασκευής του κτιρίου στέγασης του θαλάμου ελέγχου και του θαλάμου ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

  • Έναρξη κατασκευής πυκνωτών τελμάτων

  • Εγκατάσταση φίλτρανσης τελμάτων

  • Προ συναρμολόγηση των πλακών και των πλαισίων για τις φιλτρόπρεσες

  • Ολοκλήρωση της σκυροδέτησης του κτιρίου θραυστήρων

  • Ολοκλήρωση του προφράγματος της εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων

  • Ολοκλήρωση περίπου 2.200 μέτρων υπόγειας ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών θα επικεντρωθούν στην υπόγεια ανάπτυξη του μεταλλείου για να υποστηρίξουν τη διάνοιξη δοκιμαστικών μετώπων μέσα στο 2025. Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι εργασίες και για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και σωληνώσεις σε σχέση με όλες τις διεργασίες και τους χώρους υποδομών.

Επίσης, “κομβικό” χαρακτηρίζεται από την Eldorado Gold, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης που προχωρά, ενώ ξεκίνησαν και οι εργασίες πασσάλωσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως οι εργασίες θα είναι πυρετώδεις, καθώς η Eldorado Gold έχει θέσει ως χρονικό ορόσημο την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του μεταλλείου των Σκουριών μέσα στο β’ εξάμηνο του 2025, χωρίς να θεωρούνται υποδεέστερες και οι ανάγκες των υπόλοιπων χώρων του συγκροτήματος των Μεταλλείων Κασσάνδρας και φυσικά οι όποιες αναβαθμίσεις απαιτούνται.

Χαρακτηριστική επί του θέματος είναι η σχετική τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eldorado Gold Κυρίου Τζορτζ Μπερνς:

Με έναν εύρωστο ισολογισμό, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κατασκευή των Σκουριών και να προχωρήσουμε έργα συνεχούς βελτίωσης σε όλες τις μονάδες μας. Το 2024 εστιάζουμε στην ασφάλεια, την παραγωγικότητα και την ενίσχυση της αποδοτικότητας στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μας για να δημιουργήσουμε ελεύθερες ταμειακές ροές….”