Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - ΚΑΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" (;;;)

Η οικονομική στήριξη που έχει επιλέξει να λαμβάνει ο Δήμος Αριστοτέλη από την “Ελληνικός Χρυσός” στο πλαίσιο της ΕΚΕ και σε ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός παραλιών ή το βάψιμο δημοτικών κτιρίων, αλλά και πολλά άλλα, αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Μιχάλη Βλαχόπουλο κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Ο κ. Βλαχόπουλος ασκώντας σκληρή κριτική σε αυτή την πολιτική της διοίκησης Βαλιάνου χαρακτήρισε το Δήμο “παρακολούθημα” της εταιρείας επισημαίνοντας πως “με το χέρι απλωμένο” ο Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στην εταιρεία.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Βλαχόπουλου του υπενθύμισε, ότι ως δήμαρχος ήταν ο πρώτος διδάξας ως προς την αποδοχή και την πλήρη αξιοποίηση των χρημάτων που οφείλει η εταιρεία είτε μέσω των μεταλλευτικών τελών, είτε μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσθέτοντας πως αυτή η πολιτική πρακτική δεν συνιστά ζητιανιά, αλλά στρατηγική, καθώς με αυτό τον τρόπο λύνονται προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, που θα χρόνιζαν αν επιλέγονταν οι μακροχρόνιες “διαδρομές” μέσω του οδικού χάρτη της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Βαλιάνος τόνισε αυτού του είδους “οικονομικές ενέσεις” της εταιρίας προς το δήμο πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς σύμφωνα με το συμβόλαιο που θα συναφθεί ανάμεσα στο Δήμο και την “Ελληνικός Χρυσός” το πρόγραμμα ΕΚΕ ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει η νέα σύμβαση πολιτείας - εταιρείας , θα αφορά την κατανάλωση αυτού του πόσου αποκλειστικά σε μεγάλα και εμβληματικά έργα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αριστοτέλη.

(Η παρέμβαση του κ. Βλαχόπουλου είναι στο 41:27 του βίντεο που ακολουθεί, ενώ η απάντηση που του έδωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη είναι στο 1:39:59.)


Δεν χωράει καμία αμφιβολία, πως η άσκηση ελέγχου και κριτικής της μειοψηφίας προς την πλειοψηφούσα αρχή του Δήμου είναι ιερή υποχρέωση της. Άλλωστε, αυτό δεσμεύτηκε, ο κύριος Βλαχόπουλος στις προγραμματικές του δηλώσεις τονίζοντας πως η παράταξη του θα επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο της ως "μειοψηφία και όχι ως αντιπολίτευση".

Με βάση αυτή τη δεδηλωμένη αρχή ενός έμπειρου και καταξιωμένου αυτοδιοικητικού, όπως είναι ο κύριος Βλαχόπουλος, είναι τουλάχιστον παράδοξο, στη δημοτική συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, ο ίδιος να αποδίδει τα εύσημα στο δήμαρχο για την αύξηση του ποσοστού απορρόφησης μεταλλευτικών τελών καθ’ έτος και παράλληλα να του εύχεται να τα αυξήσει και μόλις 2 1/2 μήνες αργότερα να τον επικρίνει με χαρακτηρισμούς, επειδή η δημοτική αρχή ζήτησε την οικονομική συμβολή της εταιρείας σε έργα αναβάθμισης της εικόνας και της λειτουργικότητας δημόσιων χώρων και κτιρίων. 

Τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστή στους πάντες η οικονομική δυσπραγία του Δήμου Αριστοτέλη.

Κατά τη γνώμη μας, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τους δημότες του Αριστοτέλη και σε ότι αφορά τα ζητήματα των μεταλλευτικών τελών και του προγράμματος ΕΚΕ της “Ελληνικός Χρυσός”, η μειοψηφία να θέτει σε κάθε ευκαιρία ερωτήματα προς τη διοίκηση του δήμου για το συνολικό ύψος του ποσού που εξοικονομείται προς όφελος των ταμείων του Δήμου από τις δράσεις που ανέλαβε μέχρι τώρα η “Ελληνικός Χρυσός” και προς ποια κατεύθυνση πήγαν οι πόροι που εξοικονομήθηκαν.

Με αυτό τον τρόπο οι δημότες θα μπορούν να έχουν άνετη πρόσβαση και εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της άσκησης της οικονομικής πολιτικής του δήμου. Και κάτι ακόμη. Εξίσου σημαντικό. Τα μηνύματα που θα εκπέμπονται από το δημοτικό συμβούλιο θα είναι ξεκάθαρα. Χωρίς παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Οτι πιο ωφέλιμο και χρήσιμο για μια κοινωνία που ακόμη και σήμερα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος.