Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ: “ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ” ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Αριστοτέλη για το 2024 να ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες μόνο από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο πλειοψηφία και μειοψηφία βρήκαν κοινό σημείο επαφής.

Αυτό το σημείο βρέθηκε στην άμεση (η πλειοψηφία) και στην έμμεση (η μειοψηφία), πλην όμως σαφή παραδοχή, πως τα μεταλλευτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

Μια καθ' όλα ευτυχής πραγματικότητα για το δήμο και την κοινωνία, που διαμορφώνεται μέσα σ' ένα κλίμα ισχυρών οικονομικών πιέσεων, που έχουν επιφέρει στους ΟΤΑ, εκτός όλων των άλλων και οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τις οφειλές που προέκυψαν με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, οι οποίες προστέθηκαν επάνω στο ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αριστοτέλη κος Νίκος Αυγερινός, κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων ενημέρωσε το σώμα, πως χάρη στον διπλασιασμό των μεταλλευτικών τελών, από 20% σε 40%, που διεκδίκησε και πήρε ο δήμος με την έκδοση σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΝ, μέσα στο 2023 έλαβε το ποσό των 5.921.673 ευρώ για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022, ενώ όπως τόνισε εκτιμάει πώς το πόσο που θα λάβει ο Δήμος για το 2023 θα είναι περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια ευρώ (!!!).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του σώματος και πρώην δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου κος Μιχάλης Βλαχόπουλος συνεχάρη τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο για το διπλασιασμό του ποσού των μεταλλευτικών τελών που καταβάλλονται στο Δήμο από την πολιτεία και ευχήθηκε το ποσό αυτό να γίνει ακόμη μεγαλύτερο προς όφελος των κατοίκων των μεταλλευτικών χωριών.

Μέσα από την δίωρη συζήτηση έγινε σαφές πως το μεγάλο πρόβλημα για τα οικονομικά του Δήμου είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη λογαριασμών κοινής ωφέλειας ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία ο Δήμος έχει αποστείλει ήδη ενημερωτικές επιστολές στους οφειλέτες έτσι ώστε να προβούν στην εξόφληση ή έστω την ρύθμιση τους, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα από εδώ και στο εξής, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.

Εξίσου μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί το ενεργειακό κόστος, το οποίο και οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να εξορθολογιστεί, για να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι που είναι ανάγκη να δοθούν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Αυγερινός υπογράμμισε, πως ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών αντιλαμβανόμενος και τη δύσκολη θέση που βρίσκονται οι πολίτες λόγω της ευρύτερης ακρίβειας που επικρατεί, που έχει επιφέρει σοβαρές ανατροπές σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ολόκληρη τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Μια συζήτηση, η οποία διεξήχθη ομολογουμένως μέσα σε μια ατμόσφαιρα υψηλότατου πολιτικού πολιτισμού και το παράδειγμα της αξίζει να βρει μιμητές και σε άλλες αίθουσες δημοτικών συμβουλίων της χώρας.