Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

BUSINESSEUROPE: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Υψηλότερες τιμές ενέργειας θα εξακολουθεί να έχει η ΕΕ τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης και μειονεκτημέτων του μπλοκ, σύμφωνα με μελέτη της BusinessEurope.

Σύμφωνα με ένα βιώσιμο σενάριο, το κόστος ενέργειας θα διαμορφώνεται τουλάχιστον 50% υψηλότερα, ενώ μπορεί να φτάσει και 3 φορές υψηλότερα από τους 2 κύριους ανταγωνιστές της ΕΕ, σε ένα σενάριο που εκφράζονται σημαντικές καθυστερήσεις στις πολιτικές της μετάβασης.

«Αυτό θα θέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των βασικών ανταγωνιστών, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Μάρκους Μπάιρερ, γενικός διευθυντής της BusinessEurope. «Η εξασφάλιση της ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές θα είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης».

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες για τους επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει την ανταγωνιστικότητα για τις ΑΠΕ έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για τη νέα Επιτροπή, ωστόσο οι εταιρείες «σκοντάφτουν» στη γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα, η BusinessEurope τονίζει ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών για τους επενδυτές.

Πηγή: energypress.gr