Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΝΑΔΑΣ: ΕΠΕΝΔΥΕΙ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ

Ο Καναδάς υποστηρίζει την ανάπτυξη τεχνολογιών ανακύκλωσης κρίσιμων ορυκτών, παρέχοντας 8,4 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (6,2 εκατομμύρια δολάρια) σε δύο εταιρείες στο Κίνγκστον του Οντάριο, για την υποστήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης κρίσιμων ορυκτών, η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας για στοιχεία σπάνιων γαιών για μόνιμους μαγνήτες και την ανακύκλωση γραφίτη για χρήση σε μπαταρίες ιόντων λιθίου στον Καναδά.

Η Cyclic Materials λαμβάνει 4,9 εκατομμύρια C$ για την κατασκευή μιας μονάδας επίδειξης που θα παράγει υψηλής καθαρότητας οξείδιο σπάνιων γαιών και ένα προϊόν υδροξειδίου κοβαλτίου-νικελίου από ανακυκλωμένα υλικά.

Η Green Graphite Technologies (GGT) θα λάβει 3,5 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για να προωθήσει την τεχνολογία GraphRenew που μετατρέπει τον χρησιμοποιημένο γραφίτη σε υλικό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. 

Ο αναβαθμισμένος γραφίτης θα υποβληθεί σε δοκιμές για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες που λειτουργούν με μπαταρίες. Εστιάζοντας στην ανακύκλωση και την αναβάθμιση του γραφίτη, το έργο της GGT θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών και να υποστηρίξει την εμπορευματοποίηση ανακυκλωμένων υλικών.

Ο βουλευτής Κίνγκστον Mark Gerretsen ανακοίνωσε τις επενδύσεις εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σημειώνοντας ότι τα έργα θα ενισχύσουν τον ρόλο της  περιφέρειας του Κίνγκστον ως ηγέτη στην καθαρή τεχνολογία.

«Οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κενών στην κορυφαία αλυσίδα εφοδιασμού μας, θα αξιοποιήσουν την οικονομική ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, θα διατηρήσουν την καναδική βιομηχανία ανταγωνιστική σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο πλαίσιο και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας — τώρα και για τις μελλοντικές γενιές. Αυτά είναι σημαντικά νέα για το Κίνγκστον και όχι μόνο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον σε δήλωση.

Η εστίαση του Καναδά στα κρίσιμα ορυκτά είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για καθαρές τεχνολογίες, υποστηρίζοντας στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως 45% έως το 2030 και επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Πηγή: mining.com