Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΧΡΥΣΟΣ: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΟΙ ΟΥΡΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΡΑ" ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

Οι επενδυτές χρυσού που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα είναι πρόθυμοι να δουν αν το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να διατηρήσει το ρεκόρ του ράλι ή αν θα υποκύψει στην κατάρα του Σεπτεμβρίου.

Ο χρυσός χρυσός μειώνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση πτώση ήταν 3,2% τον Σεπτέμβριο – εύκολα τον χειρότερο μήνα του έτους και πολύ κάτω από τη μέση μηνιαία αύξηση του 1%.

Είναι ένα φαινόμενο που μπερδεύει τους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι οι αγορές πρέπει να συμπεριφέρονται πιο αποτελεσματικά και δεν περιορίζεται στον χρυσό: Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης συνήθως ο χειρότερος μήνας για τις αμερικανικές μετοχές, με μέση πτώση άνω του 1,5% στον S&P 500 την τελευταία δεκαετία.

Η δυναμική απέχει πολύ από το να είναι αξιόπιστη - ο χρυσός στην πραγματικότητα ανέβηκε τον Σεπτέμβριο σε ορίζοντα τριών δεκαετιών - αλλά μια εξήγηση για την πρόσφατη αδυναμία είναι ότι οι έμποροι αγοράζουν χρυσό για να λάβουν αμυντική θέση τους ολοένα και πιο ταραγμένους καλοκαιρινούς μήνες, πριν πουλήσουν με την επιστροφή τους στο γραφείο τον Σεπτέμβριο.

«Πριν πάτε διακοπές και φύγετε από τις οθόνες σας, θέλετε να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο που έχετε στην αγορά και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αγοράσετε χρυσό», δήλωσε ο Boris Mikanikrezai, αναλυτής της FastMarkets.

Οι ακαδημαϊκοί έχουν δείξει ότι ορισμένοι επενδυτές όντως «σβήνουν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η προσθήκη χρυσού σε ασφαλές καταφύγιο στο χαρτοφυλάκιο μπορεί να προσφέρει ηρεμία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που είναι παραδοσιακά πιο ασταθής. 

Σε όλη την ιστορία, οι συγκρούσεις και οι καταρρεύσεις των αγορών έχουν ξεσπάσει συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η αστάθεια μπορεί να επιδεινωθεί όταν τα γραφεία συναλλαγών είναι υποστελεχωμένα και τα ανώτερα στελέχη λείπουν.

Η άλλη πλευρά είναι ότι όταν φτάνει ο Σεπτέμβριος, υπάρχει ένας ενσωματωμένος αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης παραδοσιακά ο ισχυρότερος μήνας του δολαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα μπορούν να αγοράσουν λιγότερο χρυσό με τα χρήματά τους.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει ράλι 22% φέτος, συμπεριλαμβανομένου 8% από τον Ιούλιο. Υποστηρίχτηκε από ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, αυξημένη ζήτηση παραδείσου εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και υγιείς αγορές φυσικών μπαρ στην εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Τα κέρδη του χρυσού οδηγήθηκαν επίσης από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ήλθε η ώρα» να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος των περικοπών μπορεί να είναι το κλειδί για να καθοριστεί εάν ο χρυσός χρυσός διατηρεί τη δυναμική του.

Το αν αυτοί οι ουραίοι άνεμοι είναι αρκετοί για να σπάσουν την κατάρα του Σεπτεμβρίου είναι ένα άλλο ερώτημα.

«Η εποχικότητα δείχνει έναν δυνητικά δύσκολο μήνα μπροστά», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S.

Του Jacob Reid

Πηγή: mining.com