Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

Η επιλογή της χώρας μας να στραφεί στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος λόγω της κλιματικής κρίσης, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός τόνισε ότι τα δάση τα απειλεί η κλιματική κρίση διότι έχουμε ανομβρία, τεράστιες περιόδους καύσωνα, άνοδο θερμοκρασίας και ξηρότητα. Την κλιματική κρίση την προκαλούν τα αέρια θερμοκηπίου, άρα η απάντηση είναι μια μόνο: Οι ΑΠΕ και η Ελλάδα τις έχει επιλέξει ως λύση.

Τα αιολικά μπαίνουν εκεί που υπάρχει αέρας, δηλαδή κυρίως στις κορυφές των φαλακρών βουνών, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης.

"Συνήθως είναι πιο μακριά από οικισμούς ή άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Για να φτάσουν εκεί χρειάζονται κάποιοι δρόμοι. Εμείς θέλουμε δρόμους μέσα από δασικές περιοχές; 

Για λόγους κλιματικης κρίσης θέλουμε για να υπάρχει πρόσβαση στα δάση ώστε να μην καίγονται. Συνεπώς, εφόσον γίνονται τα πράγματα σωστά, δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των δύο χρήσεων. Αυτό το δέχεται το ΣτΕ με αποφάσεις του, όπως και η Ε.Ε.".

Η Πολιτεία, πάντως, έχει θεσπίσει τα απάτητα βουνά και προφυλάξεις για αρχαιολογικούς χώρους, πρόσθεσε.

"Εσείς θέλετε βρώμικα καύσιμα, δυστυχώς όμως καταστρέφουν τον πλανήτη και προπαντώς την Ελλάδα... Εξαρτημένος είναι αυτός που εξαρτάται από την ενέργεια των άλλων. Βάζοντας ΑΠΕ εξαρτώμαστε μόνο από τη φύση. Χρησιμοποιούμε δική μας ενέργεια, όχι των Ρώσων", κατέληξε ο υπουργός.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη Θεσσαλία, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα είναι 28,1 εκατ. στρέμματα με βάση τα στοιχεία του 2020. Κατ' επέκταση, 6 εκατ. στρέμματα χάθηκαν μέσα σε 11 χρόνια.

"Ένα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών χρειάζεται 10 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή όλα τα φωτοβολταϊκά που έχουν πάρει όρους σύνδεσης είναι 120.000 στρέμματα και επόμενα 10-15 χρόνια δεν θα ξεπεράσουμε τα 400.000 στρέμματα. Υπάρχει λοιπόν σύγκρουση; Το πρόβλημα της γεωργίας δεν είναι η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης, αλλά το κόστος της ενέργειας και η έλλειψη ανθρώπων", σχολίασε ο κ. Σκυλακάκης.

Του Χάρη Αποσπόρη

Αναδημοσίευση από: energypress.gr