Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ "ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥΣ" ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ...ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

 Αν και δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σ’ έναν άσκοπο δημόσιο διάλογο, ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις επάνω  στο νεότερο πόνημα των "δραστήριων" φίλων πολιτών της Αρναίας…

1.       Είναι φανερό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει τεχνηέντως μια εμμονή με το ζήτημα της επένδυσης χρυσού στη Θράκη, επιχειρώντας επικοινωνιακά να την εξομοιώσουν  με τη Χαλκιδική, όπως αντίστοιχα στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επιχειρήσει να προσκολλήσουν επικοινωνιακά με τα όσα διαδραματίζονταν στην Κερατέα. Αυτά από μόνα τους καταδεικνύουν τη γύμνια, της επιχειρηματικής τους ατζέντας.


2.       Σε ό,τι αφορά τις οικονομοτεχνικές τους προσεγγίσεις για τον τουρισμό και τις «μετεωρολογικές- εσχατολογικές» τους προβλέψεις, για μείωση 10% και αντίστοιχη απώλεια εισοδήματος των επιχειρήσεων ύψους 300 εκ. ευρώ, είναι αδύνατο να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, καθώς δεν  έχουμε γνώση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης που έχουν κάνει… Όταν την προσκομίσουν στο επιμελητήριο, ως «ανεξάρτητος» φορέας από οικονομικά και κομματικά συμφέροντα και μας αποδείξουν πως προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί θα ασχοληθούμε. Προς το παρόν θα τους συνδέσουμε… με την ανάρτηση  ενός αξιοπρεπούς Χαλκιδικιώτικου blog, του 3 feet (παρά το γεγονός ότι έχει πάρει θέση κατά της επένδυσης χρυσού στο δήμο Αριστοτέλη, αυτό για μας δεν έχει καμία σημασία) και σε σχετική αναδημοσίευση από  την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, που μιλάει για την ανασφάλιστη εργασία στον τόπο μας κατά τους θερινούς μήνες, η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, αγγίζει το 50%! (http://3feeet.blogspot.com/2011/08/45-50.htm). Αυτούς μάλλον δεν τους αγγίζουν αυτοί οι αριθμοί, σε κάθε περίπτωση όμως  δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν μικροπολιτική διανθισμένη με επικοινωνιακές φανφάρες, σε βάρος της πλειοψηφίας αυτού του τόπου, που δοκιμάζεται από τον ίδιο εφιάλτη. Την ανεργία και τις συνέπειες της. Κλείνοντας το ζήτημα αυτό να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά, πως εμείς δε μειώνουμε, ούτε μειώσαμε ποτέ, την αξία της βιομηχανίας που λέγεται τουρισμός. Απλά  πιστεύουμε ακράδαντα πως  η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν εμποδίζει και δεν εμπόδισε ποτέ  τον τουρισμό της περιοχής μας και μπορούν από κοινού εξίσου να συνεισφέρουν στην απόδοση μεροκάματων στο δήμο μας. Το παράδειγμα της Γερακινής, όπου υπάρχει ήδη μία τουλάχιστον δεκαπλάσια ανοιχτή εξόρυξη απ’ αυτήν που σχεδιάζεται στις Σκουριές, είναι γνωστό άλλωστε σε όλους. Υπάρχει όμως ακόμη μια μικρή(ίσως για  αυτούς), αλλά σημαντική διαφορά. Η μεταλλεία, προσφέρει μεροκάματα και ένσημα επί 12 μήνες το χρόνο.

3.       Δε γίνεται να μην εξάρουμε την «απεξάρτηση» τους από τις υποθετικές καταστροφολογικές  τους  πεποιθήσεις για τις ανεπανόρθωτες βλάβες στο νερό και τον αέρα, λόγω της ανοικτής εξόρυξης των Σκουριών, που πίστευαν (;) ή ευχόντουσαν (;),  ωστόσο οι "στοιχηματικές" τους συνήθειες δεν εκλείπουν. Τώρα την επικοινωνιακή τους μπίλια την έχουν τοποθετήσει στις πιθανές …εξορύξεις σε Φισώκα, Τσικάρα , Πιάβιτσα. Επειδή μας αρέσει να μιλάμε με στοιχεία και δεδομένα θα τους ξαναπούμε, όσο και αν αυτό ανεβάζει το ρίσκο της στοιχηματικής τους «επένδυσης», ότι στις περιοχές αυτές έχει εντοπιστεί δυναμικό κοιτασμάτων. Δεν είναι βέβαιο δηλαδή ότι υπάρχουν κοιτάσματα άξια εξορύξεως στις προαναφερθείσες περιοχές. Εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν, θα πρέπει να ξεκινήσει όλη η διαδικασία με προμελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πάει λέγοντας, αυτά δηλαδή που είδαμε τα τελευταία χρόνια στην περίπτωση των Σκουριών και της Ολυμπιάδας. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτές οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, αν αναλογιστεί κανείς, ότι η παρούσα εταιρεία είναι εδώ από τις αρχές του 2004 και περίμενε μέχρι τα μέσα του 2011 να πάρει την περιβαλλοντική έγκριση για τα συγκεκριμένα έργα…  Διαβεβαιώνουμε τους φίλους από την Αρναία, θα πάρουμε θέση σ’ αυτό το θέμα, όταν θα έρθει αυτή η στιγμή για τις τρείς προαναφερθείσες περιοχές, αξιολογώντας βέβαια και τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την εκμετάλλευση των Σκουριών, αλλά και της οικονομικής συγκυρίας που θα υπάρχει. Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιλέγουμε ένα open pit διαμέτρου 700 μέτρων από  έναν «καιάδα»  απελπισίας και απόγνωσης,  λόγω της ανέχειας, που φέρνει η νέα οικονομική κατάσταση που ζούμε . Αυτό είναι το κύριο μέλημα των πολιτών του Αριστοτέλη, που οραματίζονται μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, ο τόπος να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τους κατοίκους του, να ζουν μέσα σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αισιοδοξίας.

4.       Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα της γνώσης του παρασκηνίου, όπως οι φίλοι από την Αρναία. Επομένως δεν μπορούμε να πάρουμε θέση στα σχόλια για «μπάτσες, αγκαλιές, φιλιά, νύχια, ξεμαλιάσματα και κουμπαριές», μεταξύ των πολιτευτών και των τοπικών αρχόντων της περιοχής. Έχουν προφανώς τη δυνατότητα  να δίνουν χρόνο  για τέτοιες ζυμώσεις και καφενειακού τύπου προσεγγίσεις. Θα ήταν όμως χρήσιμο να μας προσκόμιζαν και τις σχετικές αποδείξεις σε ότι αναφέρονται. Επίσης, θεωρούμε πολύ σημαντικό το  σεβασμό στις δημοκρατικές  διαδικασίες που λαμβάνει μέρος τόσο η κοινωνία, όσο και αυτοί που επιλέγει να την εκπροσωπούν. Κριτική μπορούν να ασκούν, όχι όμως να πετούν λάσπη, σαν αυτή της φωτογραφίας που ανέβασαν και δείχνει τον κόλπο του Στρατωνίου, έπειτα από τη θεομηνία της 10ης Φεβρουαρίου του 2010, με τόνους λάσπης (μέσα και η δική τους) και άλλες φερτές ύλες να καταλήγουν στη θάλασσα.



5.       Το ότι δε χρειαστήκαμε μια μέρα για να τους απαντήσουμε, προκύπτει από τα παρακάτω λινκ: (http://enpoarneas.blogspot.com/2011/09/blog-post_06.html 12.11) και (http://politesaristoteli.blogspot.com/2011/09/30.html#more). Είναι προφανές ότι υπάρχει μια απόσταση 8 ωρών και 20 λεπτών από την ανάρτηση των  καυστικών πλην όμως στερούμενων από σεβασμό και δημοκρατικότητα προστιθέμενων σχολίων και φωτογραφιών τους  σε ανάρτηση του antigold. Ενημερώνουμε τους φίλους από την Αρναία, ότι δε μας αφορά και δε μας ενδιαφέρει το ζήτημα της «καθυστέρησης». Εμείς ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για το περιεχόμενο και γράφουμε όποτε μας το επιτρέπουν οι άλλες μας υποχρεώσεις. Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε στην διαδικασία μίας ανόητης μάχης εντυπώσεων «κίτρινου» τύπου» για το ποιος απάντησε πότε και ποιος χρησιμοποίησε τους πιο καυστικούς χαρακτηρισμούς για τον άλλον…

6.       Κλείνοντας, θα παρακαλέσουμε τους φίλους από την Αρναία να ξανακοιτάξουν την επιχειρηματολογία τους, και στο μέλλον να είναι πιο συγκεκριμένοι και ουσιαστικοί στην κριτική τους απέναντι σε εμάς, αλλά  και σε όλους όσους στέκονται απέναντι  τους, παραθέτοντας σοβαρά επιχειρήματα και στοιχεία.