Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ 2011...

"To ταξίδι συνεχίζεται...."
Είθισται  ο καθείς από εμάς, λίγο πριν έρθει το τέλος του έτους, να κάνει τον προσωπικό του απολογισμό. Το ίδιο θα πράξουμε και εμείς. Θα μοιραστούμε δημοσίως τις σκέψεις μας, για τις οποίες είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλόπιστη κριτική.

Όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια στις 29 του περασμένου Mάρτη, κύριο μέλημά μας ήταν να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος, μια ηλεκτρονική πατρίδα, όπως αναφέραμε από τις πρώτες μας αναρτήσεις, όσων, όντας ενημερωμένοι γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, ένιωθαν την ανάγκη από κοινού να τις μοιραστούν, να τις εκφράσουν, αλλά και να αντικρούσουν με επιχειρήματα τις κινδυνολογικές απόψεις, που επί σειρά ετών έχουν μοναδικό σκοπό την παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας και τη διασπορά φόβου, χωρίς, πάντα κατά την άποψη μας, να είναι ανόθευτες από ιδιωτικά συμφέροντα και να βασίζονται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις (δείτε εδώ).

Κάποιοι πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δήμο μας, μας υποδέχθηκαν με ειρωνείες και γέλια, αναφέροντας σε σχόλιά τους, πως δεν πρόκειται να φτάσουμε ούτε τις 100 αναρτήσεις… Ευτυχώς καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε τις 100 αναρτήσεις. Ευτυχώς μαζέψαμε και κάποια κλικ… 

Το μεγαλύτερο ευτύχημα για εμάς, ότι χάρη στην πολυφωνία που παρέχει το blog της Ρεσπέντζα, - και θέλουμε να την ευχαριστήσουμε δημόσια για το βήμα, που μας έδωσε, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, γιατί είναι το 1ο blog στη Χαλκιδική -, η φωνή και οι απόψεις μας διαβάστηκαν από πάρα πολύ κόσμο. Είτε από φίλα προσκείμενους στη μεταλλεία, είτε από αρνητές αυτής. Αυτό ήταν που θέλαμε από την αρχή, καθώς θέλαμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στo δημόσιο διάλογο, που λάμβανε χώρα μέσω της  μπλογκόσφαιρας, και οποίος μονοπωλούνταν επί σειρά ετών, από μεταλλομάχους κειμενογράφους (πληρωμένους και μη…).

Στην προσπάθεια μας αυτή, η οποία εμφορείται από πάθος και ενθουσιασμό, σίγουρα κάποιους τους στεναχωρήσαμε. Κάποιους άλλους τους θυμώσαμε. Και κάποιους άλλους τους προβληματίσαμε. Σας διαβεβαιώνουμε πως παρόμοια συναισθήματα βιώσαμε και εμείς, διαβάζοντας τα κείμενα της αντίθετης πλευράς. Από τη μεριά μας πάντα στοχεύαμε να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο στη διατύπωση και στη διασταύρωση των «ξιφών»-επιχειρημάτων μας. 

Τις πιο πολλές φορές νομίζουμε πως το καταφέραμε, εκτός από μια δύο περιπτώσεις, οπού, ασχέτως αν η αιτία αυτής της συμπεριφοράς μας εδράζεται σε υβριστικές πηγές της παγίας και δογματικής άρνησης επάνω στα μεταλλευτικά ζητήματα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και ζητούμε ειλικρινή συγνώμη. Το επαναλαμβάνουμε, πως σκοπός μας δεν είναι να θίξουμε και να μειώσουμε κανέναν αρνητή, όταν όμως για να σε αντιμετωπίσει κάνει χρήση αθέμιτων μεθόδων (παραπλανητικά βίντεο και διχαστικά άρθρα, μειωτικούς χαρακτηρισμούς, επιθέσεις, απειλές για άσκηση αγωγών με στόχο τη φίμωση του blog- δείτε εδώ), δυστυχώς δεν είναι πάντα δυνατό να παραμείνεις ψύχραιμός και αναίσθητος στα όσα σου καταλογίζουν…

Αναμφίβολα οι φίλοι που αντιτίθεται στη μεταλλεία της Β/Α Χαλκιδικής, είχαν συνηθίσει να παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο της ενημέρωσης της κοινωνίας μας. Μάλλον είχαν επαναπαυτεί στη βεβαιότητα πώς έτσι παίζεται το παιχνίδι της ενημέρωσης (= παραπληροφόρηση) του κόσμου. Τώρα πια δεν είναι μόνοι τους. Η «εγκυρότητα» των ισχυρισμών τους κλονίστηκε και εξακολουθεί να κλονίζεται συθέμελα. Αν μη τι άλλο υπάρχει για κάθε θέμα που θίγουν η αντίθετη άποψη.

Η νέα κατάσταση μάλλον τους κακοφαίνεται. Τους ζορίζει. Τους θυμώνει. Βλέπουν επίσης, ότι ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο. Εδώ και καιρό έχει αρχίσει να προβληματίζεται, αν αυτά που προβάλλονται από αυτοανακηρυχθέντες σωτήρες του τόπου εδώ και χρόνια ως θέσφατες αλήθειες, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνουν.

Και εκεί επάνω, μην έχοντας μάθει στον πλουραλισμό των θέσεων και των απόψεων, μην σεβόμενοι ούτε τις βασικές αρχές της διαλεκτικής, χάνουν την ψυχραιμία τους. Καταφεύγουν σε πρακτικές, που αρμόζουν κυρίως σε αντίπαλες κομματικές παρατάξεις και όχι σε κινήματα, ή πρωτοβουλίες πολιτών, που υποτίθεται ότι στελεχώνονται από απλούς πολίτες, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο που ζουν. 

Δυστυχώς όμως, αυτό συμβαίνει γιατί το πολιτικό μας σύστημα θέλει να ελέγχει και να καπελώνει τους πάντες και τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από τα πλοκάμια του, ωστόσο οι μέρες που ζούμε και αυτές που θα έρθουν, είναι αδύνατο κατά τη γνώμη μας να περπατηθούν, αν ο καθένας από εμάς, δεν κάνει την προσωπική του επανάσταση. Μια επανάσταση που έχει να κάνει με το γνώθι σε αυτόν. Το προσωπικό μας όφελος πρέπει να υποταχθεί στο συλλογικό. Αλλιώς, θα βρισκόμαστε πάντα στον ίδιο παρανομαστή. Στο τέλμα που ζούμε, και δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως πνευματικό και οι επιπτώσεις δε μας επιτρέπουν ως κοινωνία να βλέπουμε τα ζητήματα που μας αφορούν χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Παραμορφωτικοί φακοί, που είναι αρωγοί του διαίρει και βασίλευε και όχι της σύνθεσης των διαφορετικών θέσεων και απόψεων μας. 

Εμείς, από την πλευρά μας και όσο οι περιστάσεις και οι συνθήκες θα επιτρέπουν να ακούγεται η φωνή μας, θα προσπαθήσουμε από εδώ και στο εξής να υπηρετήσουμε ακόμη πιο πιστά και με μεγαλύτερη συνέπεια αυτό το σκοπό. 

Γιατί θέλουμε όσο τίποτα άλλο, η κοινωνία μας να πορευτεί ενωμένη απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις- προκλήσεις, που βρίσκονται προ των πυλών. Το ίδιο ευχόμαστε να πράξει και η αντίπερα όχθη, αφήνοντας πίσω της πάθη, μίση και δοξασίες. Η κριτική μας θα συνεχιστεί… και τα λάθη μας ενδεχομένως αλλά πάντα με χιούμορ, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Πάντα όμως στη βάση της καλής προαίρεσης και της αποφυγής του δόλου. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Το υποσχόμαστε.

Κλείνοντας τον απολογισμό μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα απο την καρδιά μας και τους στυλοβάτες του blog, είτε αυτούς που στάθηκαν απο την πρώτη κιόλας στιγμή, είτε εκείνους προστέθηκαν στην πορεία του ταξιδιού μας. Ειδικότερα την Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, την Original Αναγνώστρια -γιατί κυκλοφορούν και κάποιες μαϊμού- και το Σκεπτόμενο Πολίτη, που μας τροφοδότησαν με σκέψεις, πληροφορίες, αναρτήσεις και σχόλια υψηλότατου επιπέδου. 
                                                
                                                   ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
                             
                         ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χρονια πολλα καλη χρονια με υγεια,χαρα,και τα μεταλλεια χρυσου ανοιχτα!!!!!!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Ευχαριστούμε για τις ευχές σας. Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο. Με υγεία, ελπίδα και εργασία και τα μεταλλεία για πάντα ανοικτά!