ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΙΝ ΞΑΝΑ...ΒΓΕΙΤΕ...ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ...!

"Κύριοι μήπως έχετε μπερδευτεί...;"
Την Παρασκευή που μας πέρασε δημοσιεύσαμε ένα άρθρο, για το οποίο την έμπνευση πήραμε από μία συνέντευξη… στο kilkisdaily…, όπου μας τροφοδότησε με σκέψεις και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, χάρη στις άγνωστες μέχρι πέρσι..., για εμάς, οικονομικές γνώσεις και ικανότητες του «πανεπόπτη παρατηρητή οφθαλμού της μεταλλευτικής δραστηριότητας…» στην Ελλάδα…, στην Ευρώπη…, στην υφήλιο… και ακόμη παραπέρα…!

Πέρα λοιπόν από αυτά τα ευχάριστα και ελπιδοφόρα τα οποία προέκυψαν από τις πρώτες κιόλας λέξεις του συνεντευξιαζόμενου παρατηρητή μας(δείτε εδώ)…, ακολούθησαν οι γνωστές, κλασικές και εικονογραφημένες κορώνες κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, στις οποίες ο χαρισματικός και ελπίζουμε σύντομα… οικονομικός εξυγιαντής του τόπου και ο ομόδοξος του, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας, Σαράντης Δημητριάδης, δεν απέφυγαν… να υποπέσουν, κατά την άποψη μας, σε κάποιες από κοινού αντιφάσεις, λησμονιές και παραλείψεις… Ας τις εντοπίσουμε παρέα.


Στο 7ο ακριβώς λεπτό της συνέντευξης ο κ. Σαράντης Δημητριάδης λέει : «… Η Χαλκιδική έχει μέσα στο έδαφος πολύ αρσενοπυρίτη. Ιδίως στην Ολυμπιάδα. Ο αρσενοπυρίτης είναι ένα πολύ δύστηκτο υλικό και το οποίο προκαλεί προβλήματα και σε αυτή τη μέθοδο (εννοεί τη μέθοδο του flash smelting). Δηλαδή δεν υπάρχει εχέγγυο, ότι αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει επιτυχώς στη Χαλκιδική. Ενώ λοιπόν στη Μ.Π.Ε. η Ελληνικός Χρυσός ισχυρίζεται, ότι έχει κάνει δοκιμές στη Φιλανδία και ότι είχε πάρει πιστοποιητικό, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος στη Χαλκιδική, αυτό το πιστοποιητικό δεν υπάρχει ούτε στο κύριο σώμα, ούτε στα παραρτήματα της Μ.Π.Ε., η οποία μελέτη να σημειώσουμε είναι 1.000 σελίδες…, 

(Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο «πανεπόπτης οφθαλμός» και διορθώνει τον κ. Δημητριάδη, λέγοντας πως είναι 4.000 σελίδες και συνεχίζει ο κος Δημητριάδης), 

…Τέλος πάντων, τσιγκουνεύτηκαν να βάλουν μια σελίδα. Δεν είναι εκεί το θέμα… Το θέμα είναι, ότι αυτή μέθοδος κυρίως χρησιμοποιείται για να πάρουν τα άλλα μέταλλα. Τον ψευδάργυρο, το χαλκό και το νικέλιο (?! – υπάρχει νικέλιο στην ΒΑ Χαλκιδική;). Όχι για το χρυσό. Για το χρυσό χρησιμοποιούνται άλλοι μέθοδοι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εμπλουτισμό του υλικού, να ξεχωρίσουμε το χρυσάφι από τα άλλα μέταλλα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το κυάνιο. Στη Μ.Π.Ε. για τη Χαλκιδική υπάρχει και η μία και ή άλλη μέθοδος. Σκοπίμως σε όλες τις εκδηλώσεις που κάνουν, τονίζεται η μία μέθοδος, η φιλανδική που είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, επειδή δε χρησιμοποιεί κυάνιο…» 

Εδώ λοιπόν, έχουμε τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας, δυστυχώς, να φάσκει και να αντιφάσκει… Από τη μια θέτει θέμα ταυτοποίησης της μεθόδου του flash smelting (πυρομεταλλουργία), με ένα χαρτί το οποίο όπως λέει, …λείπει μέσα από τις 1.000 σελίδες… (που τελικά έγιναν 4.000 κατόπιν…. φιλικής διόρθωσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι 4.500) της Μ.Π.Ε. και ένα μόλις(!) λεπτό αργότερα να αναιρεί το ζήτημα που θέτει…, λέγοντας «ότι το θέμα δεν εκεί…!».

Το θέμα είναι κατά τη γνώμη του, ότι αποκρύπτεται επιμελώς… το γεγονός ότι για την απόληψη χρυσού θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του, θα τον ρωτήσουμε αν έχει ποτέ επισκεφθεί κάποια ευρωπαϊκή μεταλλουργία χαλκού, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της OUTOTEC…; 

Επειδή είμαστε βέβαιοι πως δεν έχει δει ποτέ του μεταλλουργία τέτοιου επιπέδου, τον παραπέμπουμε στο απόσπασμα της απάντησης που έδωσαν οι μεταλλειολόγοι μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός στην Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επίσης, τίθεται το εύλογο ερώτημα, πόσο καλά γνωρίζει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης όταν διατείνεται, ότι χρησιμοποιείται για την απόληψη ψευδαργύρου(!); … Τέλος, θα θέλαμε να παραπέμψουμε τους δύο κυρίους στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2011, στην παράγραφο δ2.324, όπου αναφέρεται: «Για την παραγωγή χαλκού, χρυσού και αργύρου από τα συμπυκνώματα χαλκού-χρυσού Σκουριών και χρυσοφόρων πυριτών Ολυμπιάδας να εφαρμοστεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 5.5.3. της 91 σχετικής Μ.Π.Ε., αποκλειόμενης της χρήσης κυανίου ή ενώσεών του κατά τη λειτουργία της μεταλλουργίας.» Αφού αυτό αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, γιατί επιμένουν οι δύο κύριοι να παραπληροφορούν τον κόσμο; . Επίσης, με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό του κ. Δημητριάδη, θα αναρωτηθούμε, ποια ακριβώς μελέτη διάβασε και επί ποίας μελέτης γνωμοδότησε, όταν δε γνωρίζει πόση έκταση έχει η ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός;

Για την καλύτερη κατανόηση της ακαριαίας τήξης, θα παραπέμψουμε και πάλι στο απαντητικό υπόμνημα των μηχανικών της Ελληνικός Χρυσός προς το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, περιμένει απάντηση από τον περασμένο Μάιο:

«Όλες οι μεταλλουργίες χαλκού παγκοσμίως αναμιγνύουν τα συμπυκνώματα χαλκού που κατεργάζονται με σιδηροπυρίτες/αρσενοπυρίτες, αφ’ ενός μεν για να ρυθμίσουν την περιεκτικότητα της τροφοδοσίας σε θειάφι, αφ’ ετέρου η κατεργασία των πυριτών τους προσδίδει έσοδα από την ανάκτηση του περιεχομένου στους πυρίτες χρυσού. Αυτό συμβαίνει και στα εργοστάσια της Harjavaltα στη Φινλανδία και στο Pirdop της Βουλγαρίας. Για τον ίδιο λόγο η μεταλλουργία χαλκού της Aurubis (πρώην NorddeutscheAffinerie) στο Αμβούργο της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή για το 2010, 38 t χρυσού και 1.339 t ασημιού. (…)  Θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι η μέθοδος ανάκτησης του χρυσού από τους πυρίτες Ολυμπιάδας έγινε σε συνεργασία με την φιλανδική εταιρεία Outotec, που κατέχει την τεχνογνωσία του Flash Smelting ύστερα από εκτεταμένες δοκιμές ημιβιομηχανικής κλίμακας…»  Αν θέλετε να δείτε τα όσα αναφέρουν οι μηχανικοί της  Ελληνικός Χρυσός για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, αλλά και για όλα τα ζητήματα που πρόβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορείτε να επισκεφτείτε πατώντας εδώ

Όλο το απαντητικό υπόμνημα θα το βρείτε εδώ.

Για τη γερμανική βιομηχανία χαλκού aurubis, που βρίσκεται στο Αμβούργο, το οποίο παρεμπιπτόντως πέρσι ανακηρύχθηκε πράσινη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εμείς πάντως από τη πλευρά μας, θα θέσουμε το θέμα του certificate, πιστοποίησης του flash smelting στην εταιρεία. Τι συνέβη δηλαδή και «τσιγκουνεύτηκε»… σε μια Μ.Π.Ε. έκτασης 4500 σελίδων να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο έγγραφο; Αυτή είναι ή πρακτική που ακολουθείται, ή αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα-ευφυολόγημα, των αρνητών της μεταλλείας;

Εδώ θα θέλαμε να παραθέσουμε ένα ακόμη οξύμωρο σχήμα αυτής της συνεντεύξεως, το οποίο προκάλεσε διάσταση απόψεων ανάμεσα στους 2 άνδρες, έστω και σιωπηλή... Θα είδατε λοιπόν και θα ακούσατε τον κ. Δημητριάδη να λέει στο 8ο λεπτό της συνεντεύξεως, ότι το θέμα δεν είναι το flash smelting, αλλά το κυάνιο, που κρύβεται … 

Κι όμως 1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα νωρίτερα, σε μια φάση όπου ο δημοσιογράφος ξεκινούσε να διατυπώνει ερώτημα του, απευθυνόμενος στον κ. Δημητριάδη, ο «πανεπόπτης οφθαλμός», τόνισε στο δημοσιογράφο, «πως το κυάνιο δεν είναι το πρόβλημα» ….!!!!  

Θα τους παρακαλούσαμε να συνεννοηθούν και να μας πουν επιτέλους , ποιο είναι ειλικρινά το πρόβλημά τους, τη στιγμή που και οι δύο συνομολογούν στο 8 λεπτό και στο 46 δευτερόλεπτο πως η μέθοδος της  Φιλανδικής Outotec, είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον… 

Οι αντιφάσεις όμως και τα οξύμωρα σχήματα δεν τελειώνουν εδώ…

Συνέχεια στο τρίτο μέρος αύριο...,  όμως παρακολουθείστε για ακόμη μια φορά τήν πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΡΑΜΠ