Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ: ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο πόλεμος για την απόκτηση του κοβαλτίου, απαραίτητου για τη λειτουργία τους.



Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική στον πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Το κοβάλτιο βρίσκεται στα ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής.

Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC). Αυτή η ορεινή περιοχή ζούγκλας είναι το πεδίο μάχης αυτού που έχει ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής, έναν πόλεμο του Κογκολέζικου στρατού ενάντια σε έξι γειτονικές χώρες και των πολυάριθμων οπλισμένων φατριών.



Ο πόλεμος άρχισε το 1998 όταν οι κογκολέζικες επαναστατικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρουάντας και της Ουγκάντας, κατέλαβαν το ανατολικό Κονγκό και κινήθηκαν προς τις στρατηγικές περιοχές μεταλλείας, επιτιθέμενοι στους πληθυσμούς αυτών. Ο στρατός της Ρουάντα έκανε σύντομα τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το εμπόριο κοβαλτίου.

Ακόμη και σήμερα, ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2002. Συμφωνία η οποία και υπογράφτηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου του Κονγκό Laurent Kabila, τον Ιανουάριο του 2001, και μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική. Αλλά ενώ τα ξένα στρατεύματα έχουν επίσημα αποσυρθεί από το Κονγκό, οι εσωτερικές φατρίες παραμένουν στον πόλεμο.



Το κοβάλτιο έχει μετασχηματίσει την οικονομία του Κονγκό. Οι αγρότες που μετατοπίζονται από τα εδάφη τους δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμμετέχουν στις “ταξιαρχίες” εξαγωγής κοβαλτίου. Η διαδικασία είναι όμοια με τη εξόρυξη χρυσού. Το κοβάλτιο βρίσκεται σκάβοντας κοιλώματα στις κοίτες των ποταμών, με τους εργάτες να ξύνουν τις βρωμιές για να βρουν το μετάλλευμα.

 
Το κοβάλτιο καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται και φορολογούνται από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν έπειτα το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό, συνήθως μέσω της Ρουάντα. Όλη η ποσότητα αγοράζεται από τρεις εταιρίες: Cabot (Αμερικάνικη), HC Starc (Γερμανική) και Nigncxia (Κινέζικη) που είναι και οι μόνες εταιρίες με την ικανότητα να μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου.Η σκόνη αυτή πωλείται έπειτα στη Nokia, τη Motorola, την Compaq, τη Sony και άλλους κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.

Αναδημοσίευση από www.metalleiachalkidikis.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η πικρή ιστορία εξόρυξης κοβαλτίου στην Αφρική και η δεσπόζουσα θέση που έχουν οι... φατρίες των ανταρτών στη διακίνηση του θα πρέπει να γίνει ένα φωτεινό παραδειγμα αποφυγής και περιθωριοποίησης μέσω των θεσμών της δημοκρατίας ομοειδών αντιλήψεων και πρακτικών που εφαρμόζουν οι "δικοί" μας... αγωνιστές, που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δώσουν πολιτική υπόσταση σε καταδρομικές επιχειρήσεις σε μεταλλευτικά εργοτάξια και σε περιουσιακά στοιχεία εργαζομένων στα μεταλλεία.

Απο τη μία δε θέλουν να μετατραπεί η Χαλκιδική σε Αφρική ή Λατινική Αμερική, ως προς τις συνθήκες εξόρυξης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του ορυκτού και φυσικού πλούτου και από την άλλη, όλως περιέργως έχουν υιοθετήσει δράσεις που παραπέμπουν ευθέως στις ομάδες ανταρτών που δρούν ανεξέλεγκτα στην Αφρικανική και Αμερικανική ήπειρο.

Πάλι καλά που οι επικεφαλείς εξ αυτών των αγωνιστών θέλουν να ισχύσει και... επετηρίδα στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Αναμφίβολα, είναι κάτι που τους διαφοροποιεί από τον τρόπο που επιλέγουν οι Αφρικανοί και Λατινοαμερικάνοι συνάδελφοι τους για τη στελέχωση των ορυχείων που διαχειρίζονται.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξανα λεω και θα το βρωντοφωναζω οπου βρισκομαι!Ιερισιωτες Ξ Υ Π Ν Α Τ Ε ! ! !Κανατε πρωτους τους τελευταιους και δωσατε δυναμη σε ολα τα περιθωρειακα στοιχεια του τοπου σας.Ξ Υ Π Ν Α Τ Ε! ! !

ΑΡΝΙΩΤΗΣ-ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ ΙΕΡΡΙΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε το απαράδεκτο project των Σκουριών πίσω, ξεκινήστε ένα ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει την περιοχή σε πραγματική ανάπτυξη
και αποδείξτε ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΔΥΣΠΙΣΤΟ
ότι δεν θέλετε & ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΊΤΑΙ πρακτικές ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ & ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ !!!

το συρματόπλεγμα στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ αλλά και το face control είναι εικόνες από τα .... "ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΜΝΉΜΑΤΑ" στην ΚΥΠΡΟ ή το Τείχος στην Ιερουσαλήμ και την Λωρίδα της Γαζας !!!

Τολμήστε να απελευθερωθείτε από ... τις ξενόφερτες πρακτικές που μας διχάζουν !!!

Η ΒΙΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΈΑ ΑΠΟ ΟΠΟΎ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ωραίααα...και τωρα που έχετε εγκαταστήσει τον στρατό των ΜΑΤ στον κάκαβο θέλετε να μας οδηγήσετε σε εμφύλια σύγκρουση???
εκεί το πάτε ρε μπομπολάκια???
δεν τα περιγράφεις όλα πωλητή σωστά!!!! η αληθεια είναι αυτή που έκανα αντιγραφή επικόλληση.

Το δίκτυο εμπορίας κοβαλτίου είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στην περιοχή και καταφέρνει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μεθόδους χρηματισμού των τοπικών αρχών, ενώ όλα λειτουργούν με την απαραίτητη μυστικοπάθεια που απαιτείται. Όπως αναφέρει ο γάλλος δημοσιογράφος, στο Μπουκαβού υπάρχουν οι περιοχές με τις μεγάλες βίλες, γνωστές ως "τα σπίτια του κοβαλτίου", αποκτήματα προσπορισμένα από το παραεμπόριο πολύτιμων μεταλλευμάτων.
Εκθέσεις διεθνών οργανισμών έχουν καταγγείλει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στα υπό κατάληψη από τους αντάρτες ορυχεία, αλλά και για τα κρούσματα πορνείας, που έχουν πολλαπλασιαστεί. Στο Κονγκό περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού του AIDS, τη στιγμή που γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία σε μεταλλεία κοβαλτίου αλλά και στην πορνεία, υπό την έντονη απειλή βασανιστηρίων και δολοφονιών.

η πιο πάνω αληθεια που έχει πολλά κοινά στοιχεία με εσάς τους κατακτητές εδώ και σε συνδυασμό με την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αν δεν σας διώξουμε απο τον τοπο μας μας βλέπω στο τέλος να γίνουμε Κονγκό.
μόνο που εμείς θα είμαστε οι προστάτες αυτού του τόπου κι εσείς οι βασανιστές οι εκβιαστές και οι δολοφόνοι.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩς ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ γιατί ντρέπεσαι; Δε σου αρέσει να είσαι "αντάρτης"; Οι φίλοι σου άλλα λένε...

http://www.youtube.com/watch?v=WcMkl7yoTkQ&feature=youtu.be

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Προφανώς δεν πρόκειται για το κοβάλτιο (μέταλλο που δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση και έχει τελείως διαφορετικές χρήσεις πχ. υπάρχει μέσα στα σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα της λάρκο μαζί με το νικέλιο) αλλά για το κολτάν (το οποίο είναι ορυκτό που περιέχει κολουμβίτη-τανταλιτη, εξού και το όνομα κολ-ταν) το οποίο όντως εξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κεντρική Αφρική έχει ολα τα θεματα που αναφέρει το άρθρο. Επειδή βλέπω ότι οι πηγές αναφοράς (http://www.metalleiachalkidikis.gr,http://www.iefimerida.gr) ευθύνονται για το λάθος, εντούτοις το λάθος ...αναπαράγεται, σας στέλνω και κάποια άρθρα δικά μου για το θέμα, ώστε να ενημερώσετε και τις πηγές οι οποίες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές.

https://docs.google.com/file/d/0B63FefrcR0k1ZDE3MmQzMDQtNzc1YS00MmVmLWIzM2EtZTBhZjBlYzljOTg5/edit?hl=en&authkey=CIvt77oO

http://www.oryktosploutos.net/2011/03/blog-post.html

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Πέτρος Τζεφέρης

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Κύριε Τζεφέρη σας ευχαριστούμε θερμά για τις διορθωτικές επισημάνσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

9 Αυγούστου 2013 - 7:55 μ.μ.

είσαι ένα παπαγαλάκι του Θανάση Ζωγράφου και των ανθρώπων της εταιρείας.
Απλά ότι ακούς το μεταφέρεις χωρίς να το επεξεργαστείς.
άρα μη σκεπτόμενος άνθρωπος.
Αναφέρομαι στο λινκ που ανέβασες.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Unknown είπε...

Αγαπητοί,
Όπως ορθώς επισήμανε ο αναγνώστης μας κος Π. Τζεφέρης στο άρθρο που αναρτήθηκε την 9η Αυγούστου με τίτλο «ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ: ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», οι πηγές μας μάς πρόδωσαν, αφού δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι του άρθρου που είχε σχέση με τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο της υπόθεσης. Εννοείται ότι μιλάμε για το κολτάνιο (ή κολτάν) και όχι το κοβάλτιο όπως λάθος αναφέρθηκε, και όπως λάθος αναπαράγεται σε δεκάδες άρθρα στο διαδίκτυο. Η λέξη κολτάν είναι συντομογραφία των ονομασιών Κολόβιο (σήμερα Νιόβιο), και Ταντάλιο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό μείγμα οξειδίων (Nb2O5 , Ta2O5 ). Το ορυκτό κολτάν είναι γνωστό στη βιομηχανία και ως Τανταλίτης. Είναι ένα θαμπό μαύρο μεταλλικό μετάλλευμα από το οποίο εξάγονται τα στοιχεία νιόβιο (πρώην κολόμβιο) και ταντάλιο. Το ταντάλιο από κολτάν χρησιμοποιείται για την παρασκευή πυκνωτών τανταλίου, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, συσκευές υψηλής τεχνολογίας κλπ. Η εξόρυξη του κολτανίου γινόταν και πριν από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο (σε Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Νότια Αφρική, Αίγυπτο), αλλά η ζήτηση εκτοξεύτηκε, κυρίως, την τελευταία δεκαετία, λόγω των εφαρμογών του στην υψηλή τεχνολογία. Η εφαρμογή των πυκνωτών τανταλίου από κολτάν μας επέτρεψε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαστάσεις των κινητών τηλεφώνων μας και να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους. Η υπερβολική και ξαφνική ζήτηση ανάγκασε τις βιομηχανίες να στραφούν προς την οικονομική εξόρυξη του μεταλλεύματος. Και τι πιο οικονομικό και εύκολο από το να στραφούν προς τις Αφρικανικές χώρες….
Τέλος τα μικρόνοα σχόλια των Αστερίξ και Οβελίξ καλύτερα να μην τα συζητήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Μεταλλεία Χαλκιδικής....

με τιμά η απαξίωση σας διοτι, αποδεικνύεται πως η παρέμβαση μου ήταν απόλυτα σωστή για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κονγκό, για την σύγκριση με την Ελληνικός χρυσός και τις συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα....και φυσικά για την διαστρέβλωση των εκεί γεγονότων και καταστάσεων απο σας.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

"Μετανοημένε" caesar τόσο πολύ σου αρέσει η... κανέλλα της κορφής;

Λίγη εγκράτεια στην έπαρση σου αντι για... κανέλλα, θα σε χαλούσε τόσο πολύ;;;