Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στη ζωή η συνέπεια δικαιώνεται. Αργά ή γρήγορα. Αυτή η δικαίωση έχει μεγάλη σημασία και στην πολιτική, στην οποία η συνέπεια σχεδόν αγνοείται, αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Ήταν πολύ δίκαιο, λοιπόν, (στα δικά μας μάτια) να βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στο μεταλλείο των Σκουριών ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κος Δημήτρης Κουτσούμπας δίνοντας το δικό του σημαντικό παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται, ο κος Κουτσούμπας ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός από τον προοδευτικό χώρο, που την εξαιρετικά εχθρική περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στάθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και βέβαια υπέρ του ιερού δικαιώματος των 2.000 εργαζομένων στην εργασία και την προσωπική αξιοπρέπεια.

Κατά την άποψη μας, το πολιτικά ιδανικό για τον κύριο Κουτσούμπα θα ήταν η επίσκεψη αυτή της περασμένης εβδομάδας, να ήταν η πολλοστή στο χώρο εργασίας των εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και όχι η πρώτη, καθώς εκείνη την “πέτρινη περίοδο”, από το 2015 ως το 2019 δεν κατάφερε να έρθει έστω μια φορά στα Μαδεμοχώρια, κατά τη διάρκεια των εξίσου δυναμικών και πολυήμερων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική της τότε κυβέρνησης, που επι της ουσίας επιδίωκε την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή με μακραίωνη παράδοση και ιστορία πολιτισμού και ανάπτυξης χάρη στα μεταλλεία.

Βέβαια, εδώ ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ, με την ελπίδα να πυκνώσουν οι επισκέψεις, τόσο του κ. Κουτσούμπα, όσο και άλλων πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, τα υψηλότατα επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους, αλλά και τις άνευ προηγουμένου προφυλάξεις που λαμβάνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, βάση των πιο αυστηρών εθνικών και κοινοτικών προδιαγραφών.

Επειδή πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν για την “οικογενειακή διαμάχη” που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην διοίκηση στης εταιρείας και τους εργαζόμενους, αναφορικά με την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως είπαμε off the record και σε εκείνους θα επαναλάβουμε και τώρα δημόσια, πως ευχόμαστε και στις δυο πλευρές να πρυτανεύσει, η λογική, η ψυχραιμία και το συναίσθημα και να καταλήξουν σε μια επωφελή συμφωνία win win.

Aναλογιζόμενοι άπαντες, την κατάσταση “κινούμενης άμμου” που επικρατούσε ακριβώς πριν από μια δεκαετία. Με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το τι στενάχωρο θα φέρει η επόμενη ώρα να αποτελεί το κυρίαρχο συναίσθημα όλων! 

Καμία σχέση με το τώρα και τον 1 μόλις χρόνο, όπου βρισκόμαστε, πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των Σκουριών.

Και μιας και μιλάμε για λογική και ψυχραιμία, είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, χάθηκε από το έδρανο της δημοτικής μειοψηφίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 19 Ιουνίου.

Στη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης που ανέβηκε στο Youtube στις 27 Ιουνίου παρακολουθήσαμε προς έκπληξη μας δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας με αφορμή την δημοπράτηση χώρων εγκατάστασης 3 περιβαλλοντικών σταθμών στη Μεγάλη Παναγία, που ζήτησε η “Ελληνικός Χρυσός”, να κάνουν λόγο στις τοποθετήσεις τους για "κοροϊδία", για "φερετζέ" και για "χρήση φίμωτρων και μασκών στο πρόσωπο" από τους κατοίκους της (!!!…;;;) στο προσεχές μέλλον.

Να σημειώσουμε εδώ, πως πριν 3 μήνες η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δια στόματος του επικεφαλής της και πρώην δημάρχου Σταγείρων Ακάνθου κ. Μιχάλη Βλαχόπουλου έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο για την απορρόφηση μεγαλύτερου ποσοστού μεταλλευτικών τελών προς όφελος του δήμου και των δημοτών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

To πλέον παράδοξο και περίεργο είναι, πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, που μίλησαν με αυτό τον τρόπο για την δημοπράτηση της εκμίσθωσης των χώρων εγκατάστασης 3 περιβαλλοντικών σταθμών στην προ τριμήνου δημοτική συνεδρίαση κατέθεσαν προτάσεις προς το προεδρείο για την αξιοποίηση του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι να καταβάλει η “Ελληνικός Χρυσός” στο δήμο για έργα κοινωνικής ανάπτυξης, όπως προβλέπει η νέα επενδυτική συμφωνία.

Με κορυφαία πρόταση όλων, κατά την άποψη μας, εκείνη που μιλούσε για την κατασκευή και λειτουργία μέγα – φωτοβολταϊκού πάρκου για την οριστική αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος στο δήμο Αριστοτέλη!!!

Άραγε αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κόστος αυτών των αλμάτων από την πολιτική στην μικροπολιτική;;;