Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ EXXONMOBIL ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Του Αντώνη Φώσκολου

Η σημασία της γεώτρησης που θα κάνει η ExxonMobil το φθινόπωρο του 2024 νοτιοδυτικά του νομού Χανίων: Εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει πάρα πολλά δισεκατομμύρια, ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε πύλη εισόδου ενέργειας για την ΕΕ.

Οι εκμεταλλεύσιμοι στόχοι που έχει πάρει η ExxonMobil δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για εκμετάλλευση είναι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που κατά μέσο όρο έχουν ένα τρισεκατομμύριο μ3 φυσικού αερίου/στόχο (εικόνες 1 και 2). Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε 100 δισεκατομμύρια μ3/έτος φυσικό αέριο/στόχο και επομένως οι 10 στόχοι σύνολο να μας δώσουν την δυνατότητα παραγωγής φυσικού αερίου για 100 χρόνια.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΑΖΙΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΕ 4 ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Βλάβη προκάλεσε μια μαζική διακοπή ηλεκτροδότησης στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κροατίας, επιφέροντας προβλήματα σε επιχειρήσεις, χάος στις οδικές συγκοινωνίες και αφήνοντας τους ανθρώπους σε αποπνικτική ατμόσφαιρα χωρίς κλιματισμό εν μέσω κύματος καύσωνα

Ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η διακοπή λειτουργίας προκλήθηκε από μια απότομη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος. Συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται σε όλα τα Βαλκάνια για να επιτρέπουν τις μεταφορές και τις συναλλαγές.

Τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και wifi σταμάτησαν να λειτουργούν στις 13:00 περίπου (14:00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αξιωματούχοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φορείς διαχείρισης ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει να αποκαθιστούν σταδιακά την ηλεκτροδότηση μέχρι το μέσον του απογεύματος.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΕΕ: ΕΝΕΚΡΙΝΕ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχει υπογράψει τη χρηματοδότηση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο προγραμματισμένης γερμανικής κρατικής βοήθειας για την κατασκευή ενός συστήματος αγωγών υδρογόνου γνωστού ως Δίκτυο Πυρήνων Υδρογόνου (HCN).

Το Βερολίνο σχεδιάζει να δώσει οικονομικές εγγυήσεις για να επιτρέψει στις εταιρείες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται το δίκτυο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ να λαμβάνουν πιο ευνοϊκά δάνεια για την κάλυψη των αρχικών ζημιών κατά τη φάση ανάπτυξης από το 2025.

Η ενθάρρυνση της πρόσληψης υδρογόνου αντισταθμίζει κάθε στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου της ΕΕ από το σύστημα, ανέφερε η Επιτροπή την Παρασκευή 21/6.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 33% ΣΕ ΥΠΕΚΕΡΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ 2023

Ποσό 300 εκατ. ευρώ υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα διυλιστήρια. Από το ποσό αυτό τα 250 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Εφόσον εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΣΕ ΙΕΡΙΣΣΟ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Ισχυρές βάσεις για το επόμενο άλμα ανάπτυξης έβαλε ο Δήμος Αριστοτέλη, με τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών που υπέγραψαν ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος και η Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της εταιρείας “Ελληνικά Υδατοδρόμια” κ. Μαρία Τόκτωρ.

Η νέα αυτή συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία Υδατοδρομίου & Υδάτινου Πεδίου στην Ουρανούπολη και αντιστοίχως Υδάτινου Πεδίου στην Ιερισσό, με στόχο τη θεαματική ενίσχυση της προσβασιμότητας της περιοχής και του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Αριστοτέλη. 

Η ένταξη του Δήμου σε δίκτυο δρομολογίων υδροπλάνων και μάλιστα με υποδομές υποδοχής σε δύο σημεία της παράκτιας ζώνης, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες να μετακινούνται με ένα γρήγορο, ευέλικτο και ασφαλές μεταφορικό μέσο.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: ΧΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ "ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ"

Ισημερινός υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) διακοπή της ηλεκτροδότησης για τουλάχιστον μια ώρα σε «εθνική κλίμακα», εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στο δίκτυο διανομής. «Υπάρχει βλάβη στο δίκτυο που προκάλεσε διαδοχικές αποσυνδέσεις, συνεπώς δεν έχουμε ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Λούκε μέσω του X.

Η διακοπή του ρεύματος κατέλαβε εξαπίνης τους κατοίκους του Ισημερινού, ειδικά κατοίκους της πρωτεύουσας Κίτο και τους επιβάτες του μετρό, περί τις 15:20 (τοπική ώρα, 23:20 ώρα Ελλάδας). Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μια ώρα μετά τη βλάβη, τουλάχιστον στο Κίτο, μια πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ DATA CENTERS

Μια σειρά παραγόντων που επιτείνουν την ανησυχία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή με τις τιμές για το ολλανδικό TTF να διαπραγματεύονται και πάλι πάνω από τα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Μία παράμετρος που δρα καταλυτικά στις τιμές του φυσικού αερίου , πυροδοτώντας αυξήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι σύμφωνα με αναλυτές η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της ζήτησης που οφείλεται στην έκρηξη της κατανάλωσης στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κρίσιμο ρόλο της στη μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΟΙ 4 ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης εκπροσώπησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που διεξήχθη στις 17 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο και το ΥΠΕΝ παρουσιάζει τις θέσεις της Ελλάδας στα νομοθετικά κείμενα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, και την κοινή θέση του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα Απόβλητα και τη Σπατάλη Τροφίμων, την Οδηγία για τους Οικολογικούς Ισχυρισμούς και την Οδηγία για το έδαφος. Και τα τέσσερα νομοθετικά κείμενα υποστηρίχθηκαν από την Ελλάδα.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Με την υπογραφή της σύμβασης με την Ανάδοχο εταιρεία από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, ξεκινά το έργο “Αποπεράτωση Νέου Κτιρίου Γενικού Λυκείου Δ.Κ. Ιερισσού”, με συνολικό προϋπολογισμού 1.285.186,60 €, που θα εξασφαλίσει την ασφαλή χρήση του κτιρίου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! 

Η χρηματοδότηση του έργου είναι ήδη εξασφαλισμένη από τη Δημοτική Αρχή, με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027». Θυμίζουμε, ότι το έργο ξεκίνησε το 2019 αλλά, η σύμβαση λύθηκε το 2022, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη φάση της κατασκευής από τις παραλείψεις και τις αστοχίες της αρχικής μελέτης.

Αναλυτικά οι κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν και διορθώνονται με τη νέα σύμβαση, είναι οι εξής:

EE: ΠΕΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 20% ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Έναν νόμο ορόσημο για την προστασία της φύσης ψήφισε η ΕΕ, δίνοντας τέλος σε ένα πολύμηνο αδιέξοδο μεταξύ των κρατών μελών που τρομοκρατήθηκαν από τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Όμως, μια αλλαγή γνώμης της τελευταίας στιγμής από την Αυστρία, η οποία πιστώνεται για τη διάσωση της πρότασης, βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος – με το κυβερνών κεντροδεξιό ÖVP να ανακοινώνει ότι θα υποβάλει ποινικές διώξεις κατά της Πράσινης υπουργού Kλίματος.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος – όπως επισημαίνει ο Guardian- έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αμφιλεγόμενος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και παραλίγο να αποτύχει στο τελευταίο εμπόδιο, θέτει ως στόχο την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% της ξηράς και της θάλασσας της ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ

Η Σερβία μπορεί σύντομα να επιτρέψει στη Rio Tinto να συνεχίσει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα ορυχείου λιθίου στη βαλκανική χώρα, αφού το κυβερνών κόμμα του Βούτσις εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία του του στις πρόσφατες εκλογές, ανέφεραν οι Financial Times.

Το project ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπήκε στο συρτάρι στις αρχές του 2022 εν μέσω διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να εκτονώσουν τη δημόσια κατακραυγή για πιθανές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της Rio Tinto. 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου και κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των αποτελεσμάτων και των ευρημάτων των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Metron Analysis” Στράτος Φαναράς, μιλώντας στην εκλογική εκπομπή του Mega και ερμηνεύοντας, κατά τη γνώμη του, το μεγάλο ποσοστό αποχής, που άγγιξε το 60%, έκανε λόγο για έλλειψη διακυβεύματος από την πλευρά του εκλογικού σώματος, καθώς δεν ψήφιζε για κυβέρνηση, εκπροσώπους κοινοβουλίου, περιφερειάρχη, δήμαρχο και λοιπούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είχε δίκιο ο κ. Φαναράς! Ας μας επιτραπεί όμως να διατυπώσουμε, κάποια ερωτήματα και απορίες μας. Όχι προς εκείνον, αλλά προς όλες αυτές και αυτούς που απείχαν για ακόμη μια φορά από τα πολύ σοβαρά ζητήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας, πριν καταγραφεί ΚΑΙ η αποχή του εκλογικού σώματος.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΓΑΛΛΙΑ: ΕΦΙΑΛΤΕΣ BREXIT ΞΥΠΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία προκαλεί στους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμνήσεις από το Brexit.

Μόλις ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την απόφασή του, δύο τον συνέκριναν αμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε και έχασε το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, που οδήγησε τελικά στο Brexit.

Και οι δύο άνδρες εμφανίζονταν με αυτοπεποίθηση, ως θεσμικές προσωπικότητες υπό την πολιορκία της λαϊκιστικής δεξιάς που προγραμμάτισαν μια ριψοκίνδυνη και περιττή ψηφοφορία, στοιχηματίζοντας ότι θα διευθετούσε τα εσωτερικά τους προβλήματα. Η πλευρά του Γάλλου προέδρου απηχούσε μάλιστα στοιχεία της ρητορικής του Κάμερον την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

IOBE: ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΜΑΙΟ - ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ανόδου σε βιομηχανία, κατασκευές και λιανικό εμπόριο, αλλά και μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει το ΙΟΒΕ στο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία».

Το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» είναι εμπλουτισμένο με βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων.

ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ (Γ.Γ. ΥΠΕΝ): ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΡΥΚΤΩΝ ΥΛΩΝ

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου και γι’ αυτό αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αρ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΜΕ υπό τον τίτλο: «Καινοτομία και Ψηφιακή μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία- Εφαρμογές και Προκλήσεις», στη Δράμα στις, 11/6/2024, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κος Κ. Γιαζιτζόγλου Πρόεδρος του ΣΜΕ, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε: «Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης της επικοινωνίας και της πληροφορίας, δηλαδή των ψηφιακών εφαρμογών που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ Ή Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ;

Το ερώτημα του τίτλου της σημερινής αναρτήσεως μας είναι βέβαιο, πως στριφογύρισε στο μυαλό εκατοντάδων αναγνωστών και αναγνωστριών, που έτυχε να διαβάσουν, είτε σε εμάς, είτε σε άλλα ενημερωτικά site και blog τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η μεταλλευτική εταιρεία αναφορικά με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει για τους ανθρώπους – εργαζόμενους της, τόσο για την βελτίωση των μισθών τους, όσο και για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Τα στοιχεία, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακά και δίνουν την γεύση μιας πολύ διαφορετικής Ελλάδας από εκείνη που ζήσαμε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων, που έφερε την αιμορραγία φυγής 600.000 Ελληνίδων και Ελληνίδων στο εξωτερικό.

Σε εμάς προσωπικά προξένησαν τεράστια εντύπωση 2 στοιχεία από τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο “Ελληνικός Χρυσός”. Το πρώτο στοιχείο αφορούσε την απόδοση πριμ παραγωγικότητας προς τους εργαζομένους το οποίο για το 2023 ήταν 5.100.000 ευρώ!

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΚΙΝΑ: ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΔΑΣΜΟΥΣ

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η Κίνα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και υποστηρίζει ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού συνασπισμού παραβιάζει παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου.

Εξάλλου, από τη Φραγκφούρτη, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε σήμερα εναντίον ενός «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα με προέλευση την Κίνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 28% Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ 5,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Ελληνικός Χρυσός, εντείνοντας τις εργασίες κατασκευής του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών εντός του προβλεπόμενου σχεδιασμού, ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τη σημαντική συνεισφορά της στην τοπική απασχόληση και οικονομία του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική. Συνολικά, η δημιουργία αξίας προς τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες αντικατοπτρίζει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας που δημιουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Απασχόληση & Ανταγωνιστικότητα

Σήμερα, οι εργασίες της εταιρείας απασχολούν περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους, αριθμός που μήνα με το μήνα αυξάνεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εντός του 2025 όταν στις θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου των Σκουριών, θα προστίθενται σταδιακά αυτές που θα αφορούν στη λειτουργία του νέο υπερσύγχρονου μεταλλείου. Ήδη, περίπου 600 νέοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο πολυάριθμο δυναμικό της εταιρείας, αριθμός που πολύ σύντομα αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς οι εργασίες θα κορυφώνονται.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Η ΕΕ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΣΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2024

Προσπάθεια να συνεχιστεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας καταβάλλουν στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εταιρειών καθώς στο τέλος του 2024 λήγει η σχετική συμφωνία.

Αρκετά κράτη της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού που περνά από την Ουκρανία, παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση της ΕΕ για την απεξάρτησή της από ρωσική ενέργεια. 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η ροή του ρωσικού αερίου, που μειώθηκε δραματικά μετά τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream το καλοκαίρι του 2022,  θα σταματήσει εντελώς.

ΧΡΥΣΟΣ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΣ - ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Η βιομηχανία της εξόρυξης χρυσού πασχίζει να διατηρήσει την αύξηση της παραγωγής, σε ένα τοπίο που τα κοιτάσματα του κίτρινου μετάλλου γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Τα ορυχεία σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, με αύξηση 4% σε ετήσια βάση, γενικότερα όμως πιστεύω ότι η παραγωγή έπιασε το ταβάνι της γύρω στο 2016 - 2018 και δεν υπήρξε περαιτέρω ανάπτυξη από τότε», αναφέρει ο John Reade, αναλυτής στην WGC.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εμπορικής ένωσης, η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόλις 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 21 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024 ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος Αριστοτέλη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» και «Aristotales» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου τα τελευταία τρία χρόνια, υλοποιεί το 2024 περισσότερα από 21 προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της νεολαίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας του δήμου, μέσω εκπαιδευτικών και εθελοντικών δράσεων, που συγχρηματοδοτούνται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται ή προγραμματίζονται προς υλοποίηση:

• Εννέα (9) διεθνή προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με την συμμετοχή 300 νέων και συμβούλων νέων από την Ευρώπη. Οι θεματικές περιλαμβάνουν το περιβάλλον, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την ανακύκλωση και επανάχρηση, την μουσική και τα ψηφιακά μέσα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο διαγράφονται από το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Με μια αποχή χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της χώρας, η ΝΔ διατήρησε μεν την πρώτη θέση, εκλέγοντας 7 ευρωβουλευτές, αλλά με ποσοστό 28,31% πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός όρισε- που ήταν το 33% των ευρωεκλογών του 2019. 

Πτώση κατέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% (4 έδρες) ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε οριακά κέρδη με 12,79% (3 έδρες), μακριά από τοn στόχο να είναι δεύτερο κόμμα και να έχει τον πρώτο λόγο για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. 

Πέραν της επιλογής μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών να στείλουν μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης με το να απέχουν από τη χθεσινή ψηφοφορία, κέρδη κατέγραψαν τόσο η Ελληνική Λύση με 9,30% (2 έδρες) όσο και το κόμμα Νίκη με 4,36% (1 έδρα), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι υπήρξε μια σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά-κάτι που καταγράφηκε χθες ως η κυρίαρχη τάση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

THE ECONOMIST: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Στο καμίνι της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών επικρατεί μια ειρωνική αίσθηση του «αυτό το έργο το έχω ξαναδεί». Όταν ο υπογράφων το άρθρο επιβιβάστηκε στο τρένο υψηλής ταχύτητας για το επιστημονικό πάρκο Hsinchu, έδρα της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), της μεγαλύτερης παραγωγού τσιπ στον κόσμο, στις 24 Μαΐου, η Κίνα προσομοίαζε στρατιωτική περικύκλωση της Ταϊβάν στα παρακείμενα ύδατα. 

Μια εισβολή θα ήταν κατακλυσμική. Ένας αποκλεισμός θα μπορούσε να στερήσει από το νησί ζωτικούς ενεργειακούς πόρους. Ακόμα και οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Ωστόσο, έπειτα από δεκαετίες πολεμικής συμπεριφοράς, πολλοί Ταϊβανέζοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους απειλές με ανασήκωμα των ώμων. «Δεν είναι κάτι καινούργιο», καγχάζει ένα έμπειρο στέλεχος της βιομηχανίας τσιπ. «Από το 1996 η Κίνα το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει πυραύλους».

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - ΚΑΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" (;;;)

Η οικονομική στήριξη που έχει επιλέξει να λαμβάνει ο Δήμος Αριστοτέλη από την “Ελληνικός Χρυσός” στο πλαίσιο της ΕΚΕ και σε ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός παραλιών ή το βάψιμο δημοτικών κτιρίων, αλλά και πολλά άλλα, αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Μιχάλη Βλαχόπουλο κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Ο κ. Βλαχόπουλος ασκώντας σκληρή κριτική σε αυτή την πολιτική της διοίκησης Βαλιάνου χαρακτήρισε το Δήμο “παρακολούθημα” της εταιρείας επισημαίνοντας πως “με το χέρι απλωμένο” ο Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στην εταιρεία.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

EE: ΠΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Στην αεροδιαστημική έκθεση ILA Berlin, η Συμμαχία για Aερομεταφορές Mηδενικών Eκπομπών (AZEA) παρουσίασε το όραμά της για την πραγματοποίηση πτήσεων ηλεκτροκίνητων και υδρογονοκίνητων αεροσκαφών στην Ευρώπη.

Μέσω του οράματος αυτού, το οποίο παρουσιάζεται σε σχετική έκθεση, το οικοσύστημα των αερομεταφορών δείχνει την αποφασιστικότητά του να επενδύσει στις τεχνολογίες του μέλλοντος και να γίνει πιο φιλικό προς το κλίμα, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το όραμα θέτει τον φιλόδοξο στόχο έως το 2050 ποσοστό 36% ως 68% των πτήσεων εντός της ΕΕ να εκτελούνται με υδρογονοκίνητα και ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη. Ακόμη, περιγράφει με ποιον τρόπο θα εισέλθουν και θα επεκταθούν σταδιακά στην αγορά.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μια νορβηγική μεταλλευτική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα, παρουσιάζοντας νέες μελέτες, ότι ένα κοίτασμα σπάνιων γαιών στη νοτιοανατολική Νορβηγία είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και θα μπορούσε να συμβάλει στην αυτονομία της ηπείρου, που ανησυχεί για την εξάρτησή της από την Κίνα.

Σύμφωνα με τη Rare Earths Norway, το κοίτασμα Φένσφελτετ κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους αυτών των μεταλλευμάτων που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση. Είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Κιρούνα, στη Σουηδία, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει 1-2 εκατομμύρια τόνους.

«Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής εξόρυξης και αναλύσεων (…) μια πρώτη εκτίμηση των μεταλλευτικών πόρων (…) δείχνει ότι το Φένσφελτετ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών (ETR) στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ Η ΤΙΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 80 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ

Αν και η αγορά πετρελαίου ανακάμπτει σήμερα με τις τιμές των συμβολαίων του αργού πετρελαίου να ενισχύονται παραπάνω από 1%, το πετρέλαιο βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα χαμηλά τεσσάρων μηνών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή, η οποία προκάλεσε ξεπούλημα αυτή την εβδομάδα. 

Ο ΟΠΕΚ+ από την πλευρά του απέρριψε την αιτίαση και τόνισε ότι συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου και μπορεί να αντιδράσει γρήγορα σε τυχόν αλλαγές

Το αμερικανικό αργό και το Brent σημειώνουν πτώση σχεδόν 4% αυτή την εβδομάδα, αφού οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Κυριακή να μειώσουν σταδιακά την παραγωγή τους κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Η Ελληνικός Χρυσός γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εγκαινιάζοντας τη νέα απλοποιημένη πλατφόρμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών της επιδόσεων, η οποία ενισχύει περαιτέρω τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη με τους κοινωνικούς της εταίρους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε περιβαλλοντικά δεδομένα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας. 

Ειδικότερα, η ανανεωμένη πλατφόρμα παρουσιάζει με έναν πιο απλό, άμεσο και οπτικά φιλικό τρόπο, τα δεδομένα που συλλέγονται από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που η εταιρεία έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει μέσα και γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεών της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με έμφαση σε αυτά που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2ου ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Svolt δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη, επικαλούμενη την ασταθή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και την ακύρωση ενός «σημαντικού» έργου πελατών.

Η Svolt, θυγατρική της Great Wall Motors, δήλωσε επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί» πότε θα ήταν έτοιμη η κύρια μονάδα κατασκευής κυψελών μπαταριών της εταιρείας στο Überherrn στην περιοχή Saarland της Γερμανίας, λόγω προβλημάτων σχεδιασμού.

Πέρσι η εταιρεία είπε ότι η εγκατάσταση θα καθυστερήσει μέχρι το 2027 λόγω εν μέρει τοπικών διαμαρτυριών. Το δεύτερο εργοστάσιο είχε προγραμματιστεί για κοντά στο Βερολίνο, αναφέρει το Automotive News Europe.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΝ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΜΟΝΟ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΥΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργούν τα μέτρα πυροπροστασίας επιχειρεί κυβέρνηση εν μέσω θέρους, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να διαμηνύει χθες στους πολίτες μια πιο light έκδοση των απαιτήσεων του νόμου.

Οι ενέργειες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που ανάγονται σε μείζονα προτεραιότητα για το φετινό καλοκαίρι όπως είπε είναι ενδεικτικές και αυτό που προέχει είναι το καθάρισμα της καύσιμης ύλης και τα κλαδέματα. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μην ακουμπάει το κλαδί του πεύκου στα παντζούρια ή πάνω από τη σκεπή ενός σπιτιού» είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σκυλακάκης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΑΛΜΑ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιούλιο (TTF) έφτασαν έως τα 38,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο φετινό επίπεδο καθώς δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας στο μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας

Άλμα πάνω από 13% έκαναν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών από τη Νορβηγία, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο μεγάλης εξάρτησης από έναν και μόνο προμηθευτή.

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιούλιο (TTF) έφτασαν έως τα 38,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο φετινό επίπεδο καθώς δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας στο μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας. Το απόγευμα (μετά τις 15:00), υποχώρησαν στα 36,3 ευρώ, με άνοδο 6,2% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το 95,8% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι άριστης ποιότητας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023 που δημοσιεύτηκαν.

Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό άριστων υδάτων κολύμβησης βρίσκεται στην Κύπρο (97,6), την Κροατία (96,7%), και την Αυστρία (96,9%). Η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών κολύμβησης στην Ευρώπη πληρούσε τα πιο αυστηρά πρότυπα «άριστης» ποιότητας κολύμβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης. 

Αυτό αντιπροσωπεύει το 85,4% των δημοφιλών υδάτων κολύμβησης της ΕΕ. Το 96% όλων των επίσημα αναγνωρισμένων υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, με μόνο το 1,5% να χαρακτηρίζεται ως «κακό».

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Η ΠΑΡΑΛΙΑ "ΚΑΜΠΟΥΔΙ" ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Δήμος Αριστοτέλη είχε την τιμητική του φέτος, στο αφιέρωμα του γνωστού ταξιδιωτικού περιοδικού  «Condé Nast Traveller» για το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»!

Ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς όλης της Ελλάδας, ξεχώρισε την παραλία «Καμπούδι» της Ουρανούπολης, που βραβεύεται με τρεις Γαλάζιες Σημαίες κάθε χρόνο από το 1951, επιλέγοντας την παραλία αυτή του Δήμου μας, για την εισαγωγή στον κατάλογο με τις βραβευμένες καθαρές παραλίες της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, σημείωσε σχετικά:

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ΟΥΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΜΕ...

Για να πάρουμε τα λεφτά της ΕΕ είμαστε στους πρώτους. Για να τα μοιράσουμε, να κάνουμε επενδύσεις και να δούμε άσπρη μέρα, στους τελευταίους.

Στο "μαγγανοπήγαδο" αυτό έχουν πέσει και τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που μας ορίσθηκαν από την ΕΕ στην πανδημία για να βγούμε πέρα με τις ζημιές, να περάσουμε σε ανάκαμψη και γιατί όχι σε ανάπτυξη.

Γνωρίζοντας ότι αν δεν πάρουμε αυτά τα λεφτά μέχρι το τέλος του 2026, θα γυρίσουν πίσω στις Βρυξέλλες, χαλάσαμε τον κόσμο και όπως είναι γνωστό (μας έχει πάρει τα αυτιά η προπαγάνδα από την κυβέρνηση) σηκώσαμε τα μισά (41% βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας) από τους πρώτους (τέταρτοι) στην ΕΕ και μπράβο μας!

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 2 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΣΙΠ

Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ιταλία, για τη στήριξη της STMicroelectronics σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ για ηλεκτροπαραγωγικές συσκευές καρβιδίου του πυριτίου («SiC»), στην Κατάνια, στη Σικελία.

Το μέτρο θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης στις τεχνολογίες ημιαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στην ανακοίνωση του European Chips Act. Το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

FITCH ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ "ΒΒΒ-" - ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒΒ-" (το χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας), καθώς και τις προοπτικές (outlook) σταθερές, σημειώνοντας τη σταθερή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πρόοδο της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα τις ευπάθειες που διατηρεί η ελληνική οικονομία ως "κληρονομιά" της κρίσης χρέους, κυρίως όσον αφορά την απασχόληση, την αναπτυξιακή δυναμική και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πιο ειδικά, στην έκθεσή τους, οι αναλυτές της Fitch σημειώνουν:

Δυνατά και αδύναμα σημεία: Η αξιολόγηση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης, που βρίσκονται πολύ πάνω από τον διάμεσο των χωρών που αξιολογούνται στη βαθμίδα "BBB", καθώς και την αξιοπιστία πολιτικής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. 

Αυτά τα δυνατά σημεία αντιρροπίζονται από τις "κληρονομιές" της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και υψηλή - αν και μειούμενη - ανεργία, χαμηλή μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.