Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΒΑ Χαλκιδική αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης δύο φαινομενικά αταίριαστων κατά πολλούς δραστηριοτήτων: του τουρισμού και της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Αν και αρχικά υπήρχαν ανησυχίες για τις τυχόν επιπτώσεις μίας βιομηχανικής δραστηριότητας στο τουριστικό προφίλ της περιοχής, η πραγματικότητα απέδειξε πως οι δύο δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν με αμοιβαία, μάλιστα, οφέλη.

Η Χαλκιδική αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου. Τα καταλύματα και οι χώροι εστίασης γεμίζουν με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και στα ορεινά χωριά όπως η Αρναία, το Νεοχώρι και η Μεγάλη Παναγία, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 100%

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΚΕΠΑΜΑΧ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Απολύτως ασφαλής για κολύμβηση είναι η παραλία της Ιερισσού σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων που διενήργησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) και πλέον ο Δήμος Αριστοτέλη αναμένει τις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την άρση της προληπτικής απαγόρευσης κολύμβησης, ώστε η Ιερισσός να επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων όχι μόνο δεν εντοπίζουν επιβαρύνσεις που να υπερβαίνουν τα ποιοτικά όρια που θέτει η νομοθεσία, αλλά ακόμα περισσότερο, όπως τονίζει το ΚΕΠΑΜΑΧ, συνδυασμό με την ΗΠ 8600/416/Ε103 (ΦΕΚ 356Β/26-02-09), βάση της οποίας αξιολογούνται τα ύδατα κολύμβησης στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», τα δείγματα θαλάσσιου νερού που αναλύθηκαν κατατάσσονται στα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας».

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΛΕΚΚΑΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: "ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ"

Καθησυχαστικός, σε ό,τι αφορά τη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική και κυρίως στην περιοχή του Αγίου Όρους, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι αυστηρά καθορισμένη σε μήκος έξι με επτά χιλιόμετρα και δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.

«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην προαναφερόμενη περιοχή του τελευταίους μήνες μπορεί να δώσει μέχρι και πέντε ρίχτερ και κάτι, μιας ένταση που δεν θα δημιουργήσει επιπτώσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι, «η άλλη περίπτωση που υπάρχει, είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να φύγει αθόρυβα, ακριβώς όπως αθόρυβα και ήρθε».

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΚΙΝΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ 11 ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Η έγκριση της 19ης Αυγούστου από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας για 11 νέες κατασκευές αντιδραστήρων σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό αντιδραστήρων που ανάβουν με πράσινο φως σε μία μόνο συνεδρία και καταδεικνύει την εντατική δέσμευση του Πεκίνου στην πυρηνική ενέργεια ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Ωστόσο, ο ρυθμός κατασκευής της Κίνας ξεκινά - όπως μετριέται με το πρότυπο ορόσημο της βιομηχανίας των πρώτων ημερομηνιών πυρηνικού σκυροδέματος (FCD) - υστερεί πολύ σε σχέση με το ποσοστό των εγκρίσεων και έχει υπολειτουργήσει ακόμη και τον δηλωμένο στόχο του Πεκίνου για έξι έως οκτώ FCD ετησίως από το 2020-30. 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΚΑΝΑΔΑΣ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΙΧ - ΣΤΑ "ΚΑΓΚΕΛΑ" ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 100% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Κίνα από τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας πως η χώρα αυτή επιδίδεται σε «αθέμιτο ανταγωνισμό», εξέλιξη που εξαγρίωσε το Πεκίνο, το οποίο δεν έκρυψε την «έντονη δυσαρέσκειά» του.

«Η Κίνα δεν τηρεί τους ίδιους κανόνες με άλλες χώρες», επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (ανατολικά).

Η Οτάβα θα προχωρήσει εξάλλου στην επιβολή επιπλέον δασμών 25% στον εισαγόμενο από την Κίνα χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο από τη 15η Οκτωβρίου.

ΧΡΥΣΟΣ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ 3.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΑ ΟΥΓΓΙΑ

Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή του χρυσού έφτασε στα 2.035 και τον περασμένο Απρίλιο υπερέβη τα επίπεδα των 2.350 δολαρίων. Η τιμή του «κίτρινου μετάλλου» κατέγραψε την Δευτέρα νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα 2.540 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα κέρδη τροφοδοτούνται από την αισιοδοξία ότι η Fed πλησίαζε στη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν συνήθως αρνητικά για τον χρυσό. Η μείωση του κόστους δανεισμού γενικά ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος δεν προσφέρει τόκο και πιέζεται όταν τα επιτόκια της Fed βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΣΤΑ 680 ΔΙΣ. Κ.Μ. ΤΑ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μας κοντά στα τέλη αυτής της δεκαετίας και να διαρκέσει περί τα 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Πολιτεία έχει παραχωρήσει σήμερα εννέα θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε κοινοπραξίες εταιρειών συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Πρίνου όπου η παραγωγή αργού συνεχίζεται (με φθίνοντα ρυθμό) για τέσσερις δεκαετίες.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Άμεσα αντανακλαστικά του Δήμου Αριστοτέλη στην αντιμετώπιση της διαρροής λυμάτων στην Ιερισσό – προληπτική απαγόρευση κολύμβησης σε περιορισμένη ακτίνα

Στην ετοιμότητα και στα άμεσα αντανακλαστικά του μηχανισμού του Δήμου Αριστοτέλη οφείλεται η ταχεία αντιμετώπιση της διαρροής λυμάτων σε συγκεκριμένο σημείο της ακτής της Ιερισσού, που αποδίδεται σε αυξομείωση τάσης στη γραμμή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου λυμάτων της περιοχής που έριξε τις ασφάλειες προστασίας του εξοπλισμού.

Η περιορισμένη διαρροή θα ήταν ακόμα μικρότερη, αν τοπικοί παράγοντες που έτυχε να δουν το πρόβλημα τη στιγμή που παρουσιάστηκε, φρόντιζαν πρώτα να ενημερώσουν τα αρμόδια στελέχη του Δήμου προτάσσοντας την λύση του προβλήματος και έπειτα τις λοιπές αναρμόδιες για την αντιμετώπιση αρχές, ελπίζοντας να το εκμεταλλευτούν αντιπολιτευτικά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΟΡΥΚΤΑ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ - ΠΟΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η πρόσφατη βαρυσήμαντη παρέμβαση του CEO της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, επαναφέρει στο προσκήνιο την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών για τις οποίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως διαθέτει η χώρα μας.

Η Ευρώπη με το σχέδιο που έχει καταρτίσει για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (The European Critical Raw Materials Act), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν επιδοτεί τις εξορυκτικές επιχειρήσεις, στοχεύοντας ωστόσο θεωρητικά να διασφαλίσει τον ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες και να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές από προμηθευτές μίας μόνο χώρας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Η Αργεντινή θα υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για τα μέταλλα που δεν περιλαμβάνουν την Κίνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ θα υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χοσέ Φερνάντεζ. Η Αργεντινή διαθέτει τεράστιους πόρους χαλκού και λιθίου, αλλά έχει αξιοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος τους.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΤΗ ΔΡΕΣΔΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Τα θεμέλια για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου στην Ευρώπη που θα παράγει τα επονομαζόμενα μικροτσίπ πολύ υψηλής απόδοσης –ειδικά για αυτοκινητοβιομηχανίες- μπήκαν στη Δρέσδη της Γερμανίας παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Πρόκειται για εργοστάσιο κοινοπραξίας που συστάθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και ελέγχεται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) και κατέχει το 70% και των γερμανικών εταιρειών Bosch και Infineon, καθώς και της ολλανδικής NXP.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟ

Το τελευταίο διάστημα η κινεζική κυβέρνηση έχει εισαγάγει μια σειρά από νέα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου το Πεκίνο να ενισχύσει τον έλεγχο των προσοδοφόρων φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως ανεμογεννήτριες και αμυντικό υλικό.

Τελευταία ενέργεια στις συγκεκριμένες δράσεις αποτελεί η απόφαση -προ ημερών- να θέσει ελέγχους στις εξαγωγές αντιμονίου, ένα μέταλλο που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές εφαρμογές και στο οποίο έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση τιμών φέτος.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ: Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Σε νέα υψηλά έχουν εκτιναχθεί οι τιμές του χρυσού με τους αναλυτές να βλέπουν πλέον ως επόμενο επίπεδο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο έτος. Τα νέα ρεκόρ αναμένονται καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η τιμή spot του χρυσού παρέμεινε πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης των 2.508,14 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ κατέρριψαν νέο ρεκόρ στα 2.540,8 δολάρια ανά ουγγιά στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, διευρύνοντας τα κέρδη της Παρασκευής.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΧΡΥΣΟΣ: ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.500 ΔΟΛ. Η ΟΥΓΓΙΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 2.500 δολάρια εκτινάχθηκε ο χρυσός, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο και καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τη ζήτηση για πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 2,1% στα 2,546,20 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή της εβδομάδας στο 2,6%. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,3% και βρισκόταν σε καλό δρόμο για τέταρτη εβδομάδα απωλειών, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τώρα στο συμπόσιο του Jackson Hole και στην ομιλία του προέδρου της Fed Πάουελ σε μια εβδομάδα.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια επέκτασης των 3 δημοτικών ενοτήτων και 16 οικισμών του Δήμου Αριστοτέλη, εκ των εξελίξεων, αποδεικνύονται απολύτως αναγκαία, όπως εξίσου αναγκαία είναι η ολοκλήρωση τους σε χρόνο ανάλογο με τον χρόνο που ολοκληρώθηκε η επέκταση των Νέων Ρόδων. Δηλαδή μέσα σε μια τριετία.

Η διαρκής χρόνο με το χρόνο ποσοτική τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Χαλκιδικής, σε πολλά και παράλληλα επίπεδα (κύριος, εναλλακτικός και θρησκευτικός τουρισμός) σε συνδυασμό με τις οικιστικές ανάγκες που φέρνει από τώρα και σε βάθος 20ετίας, η επένδυση χαλκού -χρυσού στις Σκουριές είναι βέβαιο πως φέρνουν πίεση και για νέες κατοικίες.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση. Φωτοβολταϊκά και αιολικά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα, έχουν όλα ταυτιστεί με την καθαρή ενέργεια. Λιγότερο γνωστό όμως είναι το σε πόσο σημαντικό βαθμό συμβάλλουν τα κρίσιμα ορυκτά στην ενεργειακή μετάβαση.

Η «πράσινη» μετάβαση έρχεται τώρα να επιταχυνθεί μέσω της εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών για την ανάπτυξη τεχνολογιών. Κρίσιμα ορυκτά, όπως ο χαλκός, το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και τα στοιχεία σπάνιων γαιών, αποτελούν βασικά συστατικά σε πολλές από τις προαναφερθείσες αναπτυσσόμενες σήμερα τεχνολογίες καθαρής ενέργειας: από τις ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως τα ηλεκτρικά οχήματα. 

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, την εξωστρέφεια και την πράσινη μετάβαση, ζητούν από τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αναμένεται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας πριν τη ΔΕΘ – και ενόψει της ΔΕΘ – στις 27 Αυγούστου.

Παράλληλα, μάλιστα, θα παρουσιάσει μία συνολική πρόταση της Κυβέρνησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας – με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα – σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις του με τους παραγωγικούς και άλλους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙΜΑΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και για την Πατρίδα μας, η σημερινή. Λαμπρύνεται ο τόπος μας για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας μας. Είναι μια μέρα που ολοκληρώνει μια δεκαπενθήμερη πνευματική άσκηση βαθιάς περισυλλογής και ανασκόπησης στα πεπραγμένα όλων μας με φόντο την ψυχή και την πίστη μας. 

Στο Δήμο Αριστοτέλη, το επίκεντρο αυτής της προσδοκώμενης πνευματικής ανάτασης, που φέρνει το "Μικρό Πάσχα" είναι η Μεγάλη Παναγία και το Ιερό Προσκύνημα της προς τιμήν της Μεγαλόχαρης. 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ NINGBO ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Για σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πρόσφατη έκρηξη στο πλοίο YM Mobility της Yang Ming στο λιμάνι Ningbo της Κίνας προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές. Το λιμάνι δεν είναι πλέον λειτουργικό, δυσχεραίνοντας τις υπάρχουσες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που επιδεινώθηκαν από τον τυφώνα Gaemi τον Ιούλιο.

Το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο ενός από τους πιο πολυσύχναστους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως στις κύριες εμπορικές διαδρομές από την Ασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΣ

Η αύξηση της ζήτησης για χρυσό από την πληγωμένη από τον πληθωρισμό, Τουρκία, ενίσχυσε τις εξαγωγές κοσμημάτων από την ιταλική βιομηχανική περιοχή Arezzo στην Τοσκάνη, αντισταθμίζοντας τη μείωση των πωλήσεων δερμάτινων ειδών από την κοντινή περιοχή της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Intesa Sanpaolo για τις βιομηχανικές περιοχές της Ιταλίας, η ζήτηση από την Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 61,8% τον Ιούλιο, οδήγησε τις εξαγωγές κοσμημάτων από την περιοχή του Αρέτσο σε άνοδο 133% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του 2023.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΙΕΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2025 - ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΕΤΟΣ

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 870.000 βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με την άνοδο της κατανάλωσης στις ΗΠΑ να υπερσταθμίζει τη συρρίκνωση στην Κίνα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Ο IEA διατήρησε τις προβλέψεις του για φέτος και το επόμενο έτος σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, λέγοντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τόσο το 2024, όσο και το 2025.

ΟΙΚΟΣ FITCH: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΩΣ ΤΟ 2025

Στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου του Ισραήλ κατά 1 βαθμίδα από το «Α+» στο «Α» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch λόγω του πολέμου με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα ο οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υποβάθμιση αυτή να διαρκέσει έως το 2025. «Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2025 καθώς υπάρχουν κίνδυνοι διεύρυνσής του και σε άλλα μέτωπα», εκτίμησε ο οίκος.

Και εξήγησε ότι ο πόλεμος αυτός πέραν του ότι θα μπορούσε να φέρει ανθρώπινες απώλειες είναι σε θέση να οδηγήσει σε επιπρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, να καταστρέψει υποδομές αλλά και να προκαλέσει ζημία διαρκείας στην οικονομική δραστηριότητα και στις επενδύσεις κάτι που θα συνεπαγόταν νέα επιδείνωση της προοπτικής του Ισραήλ όσον αφορά τους πιστωτικούς δείκτες».

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΜΙΣΟ ΑΕΠ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ 2030 - ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 94 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σχεδόν μισό… ΑΕΠ θα είναι το κόστος της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας έως το 2023. Η εξίσωση δεν έβγαινε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας με βάση το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να το αλλάξει, μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 200+ δισ. ευρώ το εκτιμώμενο κόστος της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας υποχωρεί σε 94 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, με στόχο όμως να διατηρηθεί ψηλά το κλιματικό «πρόσημο» του όλου σχεδιασμού.

ΓΚΑΝΑ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Η Γκάνα εγκαινίασε την Πέμπτη το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στο οποίο το κράτος κατέχει μετοχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού στην Αφρική να προσθέσει αξία και να κερδίσει περισσότερα από το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο εξορύσσεται στην περιοχή εδώ και αιώνες.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού Royal Ghana Gold Refinery -μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της ινδικής Rosy Royal Minerals και της κεντρικής τράπεζας της Γκάνας, στο οποίο η τράπεζα κατέχει μερίδιο 20%- έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 400 κιλών (kg) χρυσού την ημέρα.

Θα προμηθεύεται χρυσό ορυκτό από μικρής κλίμακας και βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους πριν αποκτήσει άδειες για την επεξεργασία χρυσού από ανθρακωρύχους μεγάλης κλίμακας.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

ΚΑΛΩΔΙΑ: Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ" ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το ψηλότερο κτίριο της Νορβηγίας δεσπόζει πάνω από ένα πευκοδάσος κοντά σε μια πόλη 30.000 κατοίκων. Έχοντας το ύψος ενός ουρανοξύστη 50 ορόφων, το γκρι, σχεδόν χωρίς παράθυρα εργοστάσιο της Nexans κατασκευάζει τα μεγαλύτερα ηλεκτρικά καλώδια στον κόσμο. 

Και τα καλώδια αυτά είναι τόσο μακριά που υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα κρατήσει κάποιος σταθερά για να τα καλύψει με μόνωση: να τα κρεμάσει μέσα σε αυτόν τον πύργο, αξιοποιώντας τη βαρύτητα προκειμένου να τα κρατήσει ίσια.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το Bloomberg, ένα εκτενές αφιέρωμα αναφορικά με το μεγάλο στοίχημα, που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΣΕ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας, ενιαίας και αμοιβαία επωφελούς τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), με σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους της, όσο και για τον ίδιο τον οργανισμό.

Η νέα ΣΣΕ θέτει τις απαραίτητες βάσεις για την εφαρμογή ενός ενιαίου και σύγχρονου τρόπου λειτουργίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μέσω της συνεχούς αναβάθμισης του εργασιακού περιβάλλοντος με όρους καινοτομίας, ασφάλειας και οικονομικής βιωσιμότητας.

Η νέα συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους, όπως αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, πρόσθετες εφάπαξ παροχές και κίνητρα (μπόνους) παραγωγικότητας, που ενισχύουν το εισόδημά τους μηδενίζοντας στην ουσία τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού. 

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ - ΜΕΙΚΤΑ ΠΡΟΣΗΜΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Οριακή άνοδος στην τιμή του χρυσού, που ενισχύεται από την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τη διατήρησης της πεποίθησης των επενδυτών ότι Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Η τιμή spot του χρυσού καταγράφει άνοδο κατά 0,45% υψηλότερα στα 2.474 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σταθερά στα 2.462 δολάρια.

Ωστόσο, ο χρυσός σημείωσε πτώση περίπου 0,8% συνολικά αυτή την εβδομάδα, ενώ οι τιμές υποχώρησαν έως και 3% τη Δευτέρα, αφού οι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις παράλληλα με ένα ευρύτερο sell-off μετοχών.

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ: ΤΡΙΠΛΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Τριπλό χάσμα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά εργασίας και εντοπίζεται στο επίπεδο των μισθών, στα ποσοστά απασχόλησης και στα ποσοστά ανεργίας. 

Στους τρεις αυτούς τομείς η ελληνική αγορά εργασίας υπολείπεται έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χάσμα σε μισθούς, απασχόληση και ανεργία έναντι της Ε.Ε. αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, προσφέροντας μετά από καιρό μερικά ευχάριστα νέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά την απροσδόκητη συρρίκνωσή της το περασμένο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με τον Μάιο ξεπερνώντας την εκτίμηση για 1% σε έρευνα του Bloomberg. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τετάρτης, στην άνοδο οδήγησαν τα αυτοκίνητα και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός.

ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται από την επιλογή της Ουκρανίας να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και να επιχειρήσει να καταλάβει μεταξύ άλλων τον μετρητικό σταθμό φυσικού αερίου στη Σούντζα.Πρόκειται για το δρόμο από τον οποίο περνάει το μισό φυσικό αέριο που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, με τον αγωγό Turk Stream να παρέχει τις υπόλοιπες ποσότητες.

Όπως είναι φυσικό, η τιμή του αερίου αντέδρασε με έντονη άνοδο, φτάνοντας χθες το απόγευμα κοντά στα 39 ευρώ/MWhΠρος το παρόν, απομένει να φανεί σε πρώτη φάση αν θα διακοπεί η ομαλή τροφοδοσία μέσω του ουκρανικού εδάφους, πράγμα που θα στείλει τις τιμές ακόμα υψηλότερα.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: "ΣΤΟΚΑΡΟΥΝ" ΤΣΙΠ ΜΝΗΜΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Huawei και Baidu καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις, φέρονται να αποθηκεύουν τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM) από τη Samsung Electronics εν αναμονή νέων περιορισμών στις εξαγωγές ημιαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι εν λόγω κινεζικές εταιρείες έχουν αυξήσει την αγορά ημιαγωγών ικανών για τεχνητή νοημοσύνη (AI) από τις αρχές του τρέχοντος έτους, βοηθώντας την Κίνα να εισφέρει περίπου το 30% των εσόδων της Samsung από την παραγωγή μικροτσίπ HBM (high bandwidth memory).

ΛΑΡΚΟ: ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων, μεγάλες καθυστερήσεις από μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη και υψηλά ρίσκα για τους δυνητικούς επενδυτές από περιβαλλοντικά προβλήματα που γεννήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά μετάλλων αλλά και τα υψηλά ενεργειακά κόστη, οδήγησαν σε ναυάγιο την προσπάθεια πώλησης της ΛΑΡΚΟ

Η πάλαι ποτέ κραταιά μεταλλευτική βιομηχανία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στον Ελληνα φορολογούμενο περισσότερα από 600 εκατομμύρια. Χρειάστηκε έτσι μία γενναία πολιτικά αλλά αυτονόητη οικονομικά απόφαση για το οριστικό κλείσιμό της και κατά τον νόμο, αφού η παραγωγή έχει σταματήσει ήδη εδώ και πολύ καιρό. Θα χρειαστούν όμως και νέες, γενναίες αποφάσεις εάν η χώρα αποφασίσει να αξιοποιήσει τον μεταλλευτικό πλούτο σιδηρονικελίου που της απομένει.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

Ήταν Ιούνιος του 2015, όταν η μεταλλευτική εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των πιλότων και των αεροσκαφών της “Αερολέσχης Θεσσαλονίκης” στην καθημερινή μάχη της προστασίας του φυσικού πλούτου και κάλους της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής κατά τους θερινούς μήνες. Χρονικό διάστημα, όπου οι πυρκαγιές αποτελούν δυστυχώς τη νέα κανονικότητα της ελληνικής πραγματικότητας εδώ και 30 χρόνια.

Επί μια δεκαετία σχεδόν, οι πιλότοι της “Αερολέσχης Θεσσαλονίκης” και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουνίου ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, πετώντας με αεροσκάφη τύπου Τσέσνα συνέβαλαν τα μέγιστα στην εναέρια πυροπροστασία, τόσο της ΒΑ Χαλκιδικής όσο και ολόκληρης της χερσονήσου με τη δαπάνη για τα καύσιμα και τις συντηρήσεις των αεροσκαφών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να πληρώνονται εξ ολοκλήρου από την “Ελληνικός Χρυσός”.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

ΑΓΟΡΕΣ: ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ "ΚΡΑΧ" ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ - AI ΓΕΝ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Οι αγορές παγκοσμίως σφυροκοπούνται. Με βασικούς πρωταγωνιστές την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ο «πόνος» πέρασε στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και στην Ευρώπη αν και δεν είχε τη σφοδρότητα την οποία είδαμε στην Ασία και στα προσυνεδριακά στοιχεία της Wall Street, με τα futures να βρίσκονται στο κόκκινο.

Για την Ασία, η πτώση αυτή εξαφάνισε τα κέρδη τα οποία είχαν εμφανίσει οι αγορές από την αρχή της χρονιάς με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να μπαίνει σε bear market, μετά από ένα ράλι το οποίο είχε γεννήσει μεγάλη αισιοδοξία στους επενδυτές νωρίτερα.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε τη σφοδρότητα του παγκόσμιου ξεπουλήματος με την πτώση του να αγγίζει το 6%.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ: ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ "ΒΑΘΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ"

Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά μπορεί να υπερδιπλασιαστεί έως το 2040 σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η Κίνα είναι ένας …μεγάλος λόγος για την αύξηση της ζήτησης καθώς κατασκευάζει τα περισσότερα από τα ηλιακά πάνελ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες που παράγονται στον κόσμο, τα οποία απαιτούν και βασίζονται σε όλα αυτά τα ορυκτά.

Πέρυσι, οι βιομηχανίες καθαρής ενέργειας αντιπροσώπευαν το 40% της αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, μια δεξαμενή σκέψης στη Φινλανδία.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Από το 2020 και μετά οι επιδόσεις του εμπορικού ισοζυγίου καθώς και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών όχι μόνο επιβραδύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και αποδεικνύουν ότι η ελλειμματικότητα των εξωτερικών συναλλαγών παραμένει διαρθρωτικό κι όχι συγκυριακό πρόβλημα.

Στα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών (α’ πεντάμηνο του 2024) έρχεται να προστεθεί μια σειρά άλλων δεδομένων, όπως η συνεχιζόμενη και υπερβολική συμμετοχή της κατανάλωσης στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, το πολύ χαμηλό ποσοστό των επενδύσεων, η μικρή παραγωγικότητα και η αύξηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την διαρκώς μεγαλύτερη εξάρτηση του εθνικού προϊόντος από τις εισαγωγές και την αδύναμη τεχνολογική ένταση των εξαγωγικών προϊόντων.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΕΡ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την άνοδο του επιπέδου λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο υψηλότατο τεχνολογικό σημείο, αλλά και της άσκησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Ελλάδα, γενικότερα, περιέγραψε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της “Ελληνικός Χρυσός” κα Έρικα Ξηρουχάκη μιλώντας στο 7ο Invest Gr Forum, που διεξήχθη στις 17 Ιουλίου στην Αθήνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κα Ξηρουχάκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε μια από τις τρείς συνολικά παρεμβάσεις της “στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουμε την εξόρυξη του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχουν οι εικόνες των μεταλλωρύχων που σκάβουν και υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. 

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Η είδηση ότι το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ, για δεύτερη φορά φέτος, θα ήταν ικανή να στείλει τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη σε προηγούμενες δεκαετίες. Το ίδιο, όμως, δεν δείχνει να συμβαίνει σήμερα αφού οι τιμές του Brent και του WTI αυξήθηκαν ελάχιστα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα (κοντά στα 80$ για το πρώτο).

Υπάρχει μια σειρά από λόγους που το πετρέλαιο είναι τόσο "αναίσθητο" στις μέρες μας. Καταρχήν, η διαμάχη Ιράν-Ισραήλ δεν λαμβάνει χώρα σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή πετρελαϊκή παραγωγή. 

Ακόμα και μέσα στο Ιράν, οι Ισραηλινοί δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι επιθυμούν να πλήξουν πετρελαϊκούς στόχους, κάτι που προφανώς θα δυσαρεστούσε έντονα συμμάχους όπως τις ΗΠΑ ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές.

ΧΡΥΣΟΣ: ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις υψηλές τιμές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της χρυσής λίρας το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια ότι δύσκολα θα αυξηθεί περαιτέρω, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νοικοκυριά προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους, επωφελούμενα από τις υψηλές τιμές οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των 500 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυξηθεί στα επίπεδα των 600 ευρώ.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΥΠΕΝ: ΣΤΑ 1,6 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑ kWh ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε καταναλώσεις του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

ΧΡΥΣΟΣ: ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ

Πλούσιες οικογένειες και άτομα που ανησυχούν για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ ήταν οι πιθανοί μοχλοί ενός ρεκόρ δεύτερου τριμήνου στη ζήτηση χρυσού, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου, ωθώντας την τιμή σε ιστορικά υψηλά φέτος.

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι αγορές χρυσού από ιδιώτες το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα αναζητούν ασφαλές επενδυτικό – αποταμιευτικό καταφύγιο. 

Συγκεκριμένα, οι αγορές αυτής της κατηγορίας εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 5 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας στους 329 τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.