Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στη δημιουργία Εθνικού Μεταλλευτικού Κτηματολογίου θα προχωρήσει σε λίγους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανήγγειλε στη διάρκεια ημερίδας ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, επιτροπή του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ έχει ξεκινήσει από πέρυσι την καταγραφή και αξιολόγηση των 120 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι έχουν προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Η επιτροπή έχει ολοκληρώσει την καταγραφή για 50 από αυτούς ενώ ήδη προκηρύχθηκε το μεταλλείο χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, με εκτιμώμενα αποθέματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ" ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ Ε΄

«…Η διέξοδος από την οικολογική κρίση δεν είναι απλώς ένα ζήτημα αλλαγής των αξιών μας για να θέσουμε τη φύση σε ίση θέση με τις πολύτιμες ανθρώπινες αξίες.


 Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει σοβαρά ότι μια νέα κουλτούρα, που θα προσέγγιζε μη-κυριαρχικά τη φύση, θα μπορούσε να ασκήσει οποιαδήποτε έλξη στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, όσο αυτή είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα «απασχόληση ή περιβάλλον» - πράγμα που αποτελεί αδυσώπητο δίλημμα στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο, παρά τα φληναφήματα των περιβαλλοντολόγων, της Γκρίνπις κλπ.


Είναι επομένως φανερό ότι το δίλημμα  «οικονομία ανάπτυξης» ή «οικονομία σταθερότητας», δεν είναι αληθινό και τίθεται συνήθως από ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν, λόγω της κοινωνικής τους θέσης, το παραπάνω αυθεντικό δίλημμα.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΛΙΚΑ..., ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ...ΠΟΙΟΝ; (ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ;)

Στην ομάδα "ενημέρωσης" κατά της μεταλλείας!
Στα υψηλότερα επίπεδα κορύφωσης της βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ επιστημόνων του ΥΠ.Ε.Κ.Α. και επιστημόνων, που πασχίζουν για την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη χώρα.

 Πρόσφατα σε άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ.  Σαράντης Δημητριάδης, που αναρτήθηκε και στην Κιλκισιώτικη ιστοσελίδα Kilkis 24, εμμέσως πλην σαφώς άφηνε να εννοηθεί, πως οι εξαγγελίες που έγιναν στη  βουλή  από τον υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α. και αφορούσαν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της σχεδιασθείσας από την πολιτεία μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Κιλκίς και  αποκλείουν τη χρήση κυανίου ενώ ελαχιστοποιούν την επιφάνεια της ανοικτής εξόρυξης (εάν και εφόσον γίνει ποτέ στην περιοχή), όπως και μια σειρά άλλων ζητημάτων, οφείλονται στην ενημέρωση...,

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

"ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ"... ΚΑΙ Η "ΚΑΘΑΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

"Ένα τεράστιο μπράβο στην ομάδα δράσης Ν.Πιερίας"
Ποιος το περίμενε αλήθεια…;  Το κίνημα «συμπίεσης της τιμής της πατάτας» από την Κατερίνη, ότι θα αποσυμπίεζε τη στρεβλή σχέση εξάρτησης του έλληνα παραγωγού από τους μεσάζοντες, που «κατάφεραν» ένα ακόμη προϊόν ευρείας κατανάλωσης, να είναι απλησίαστο για τα Ελληνικά νοικοκυριά στον καιρό του μνημονίου;

Και όμως… Όχι μόνο τα κατάφερε, άλλα άνοιξε το δρόμο για μια νέα σχέση του έλληνα παραγωγού με τον καταναλωτή. Μια σχέση χωρίς «καπέλα» και ενδιάμεσους κερδοσκοπικούς κρίκους. Μια σχέση, που αν προσεχθεί ως «κόρη οφθαλμού», μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη στέρεο βατήρα ανάπτυξης της ευνουχισμένης ελληνικής οικονομίας, που κανείς ενδεχομένως δεν είχε υπολογίσει...

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

"ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" : ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Πόσοι γνωρίζουν αλήθεια  ότι το γνωστό μας ταλκ προέρχεται από το μαλακό πυριτικό ορυκτό του μαγνησίου, τον τάλκη, που αξιοποιείται επίσης στη βυρσοδεψία και τη σχοινοποιία; Και ότι τα τοιχώματα στις διώρυγες της Κορίνθου και του Σουέζ έχουν κατασκευαστεί από θηραϊκή γη, το οποίο είναι προϊόν ηφαιστειακών εκρήξεων και από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν προκυμαίες και κυματοθραύστες; Ή ότι ο λιγνίτης προέρχεται από φυτά; Ότι το θείο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για απολυμαντικούς σκοπούς και από τον Μεσαίωνα για την παρασκευή πυρίτιδας και ως εντομοκτόνο, ενώ σήμερα έχει χρήσεις στην πολεμική βιομηχανία και την παραγωγή ελαστικών.

Τα παραπάνω, είναι μόνο μερικά από τα «μυστικά» που αποκαλύπτονται στη μελέτη «Ορυχεία του Αιγαίου» (Εκδ. Μέλισσα), η οποία εστιάζει στο «ελληνικό Ελντοράντο», στο Αιγαίο με τα 118 ορυχεία που είναι σπαρμένα σε 38 από τα νησιά του, και την υπογράφουν οι Δήμητρα Μαυροκορδάτου, Λίνα Μενδώνη, Μαρία Μπαλοδήμου, Νίκος Μπελαβίλας, Λήδα Παπαστεφάνακη, Αντώνης Φραγκίσκος. Γεμάτη εντυπωσιακές φωτογραφίες, η πολυτελής έκδοση χαρτογραφεί και καταγράφει την ιστορία των νησιωτικών ορυχείων (εκτός Εύβοιας και Κρήτης) σε 29 από τα 38 νησιά και διατρέχει την ιστορία τους από την αρχαιότητα.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ-3...

Κυρίες/οι της ΕΤ-3, γιατί σε άλλες φωνές on... και σε άλλες off...;
… και έλλειψη δεοντολογίας…;

Αυτό είναι το ερώτημα που μας γεννήθηκε, όταν σε ανάρτηση του «Παρατηρητηρίου μεταλλευτικής δραστηριότητας…», είδαμε το video που προβλήθηκε σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3 στις 17-2-2012. Το ρεπορτάζ αφορούσε τις κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής του Κιλκίς, αναφορικά με την προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ για πλειοδοτικό διαγωνισμό των χρυσοφόρων κοιτασμάτων που υπάρχουν στις περιοχές Βάθης και Γερακαρίου.

Ο τίτλος μας για «κούρεμα ενημέρωσης και έλλειψη δεοντολογίας» δεν είναι αυθαίρετος. Σε δελτίο ειδήσεων εκείνης της ημέρας, παίχτηκε ένα ρεπορτάζ, του οποίου η πλάστιγγα κατά τη γνώμη μας έγερνε υπέρ εκείνης της άποψης, που αρνείται δογματικά τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕLDORADO GOLD ME ΤΗΝ ΕUROPEAN GOLDFIELDS

'Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε βίον ανθόσπαρτον!"
Ένας προαναγγελθείς γάμος ολοκληρώθηκε χθες μεταξύ Eldorado Gold και European Goldfields. Στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων των δύο εταιρειών στο Βανκούβερ του Καναδά αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η συγχώνευση των μετοχών των δύο εταιρειών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει την απορρόφηση όλων των μετοχών της European Goldfields από την Eldorado Gold Corporation, η οποία αναλαμβάνει από τούδε και στο εξής τη χρηματοδότηση της μεταλλευτικής επένδυσης και την επιχειρησιακή διαχείριση της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δήμο μας.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

'Γρήγορα και τη Μ.Π.Ε... Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τη Θράκη!"
Με ένα κείμενο 14 σελίδων η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωμοδοτεί θετικά υπέρ της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Χρυσού στο Πέραμα του Έβρου.

 Στο κείμενο που επικαλείται μια σειρά νόμων με βάση τους οποίους στοιχειοθετείται η γνωμοδότηση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ (Video)

Οι αρνητές "ενημερώνουν"... Η πολιτεία λόγω έλλειψης χρημάτων, ΟΧΙ!
Όλες οι παράμετροι του Διεθνούς Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού του Κιλκίς, εξετάστηκαν κατά τη πολύωρη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία συνήλθε την Πέμπτη 16.02.12 ύστερα από πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Ο Γιάννης Μανιάτης αλλά και οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, του ΙΓΜΕ και καθηγητές ΑΕΙ που πήραν το λόγο, ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

"ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ

Τελειώνει η "πράσινη" μπογιά τους...
Επίθεση στη Greenpeace για τη θέση που έχει λάβει σχετικά με τη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή εξαπέλυσε το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ “Σπάρτακος”.

Ο «Σπάρτακος» κάνει λόγο για αμφιβόλου επιστημονικότητας πορίσματα της ΜΚΟ και για επιχείρηση αποπροσανατολισμού σχετικά με τις επιπτώσεις της λιγνιτοπαραγωγής.

Αναλυτικότερα, ο “Σπάρτακος” αναφέρει τα εξής:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΥ Γ. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ", ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΑΡΙΑΙΑΣ ΤΗΞΗΣ

"Αλλού υπάρχουν φαντάσματα..."
 Η απάντηση που μας έστειλε ο κ. Γιάννης Ζαφειράτος, μεταλλειολόγος και τμηματάρχης του Τμήματος Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ,  υπό τη μορφή σχολίου στην ανάρτηση μας με τίτλο: «H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ..., ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...;», νομίζουμε πως απαντά εμμέσως πλην σαφώς και σε αυτούς, που χαρακτηρίζουν την εφαρμογή της ακαριαίας τήξης (flash smelting) «μέθοδο φάντασμα».

Όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε, εκμεταλλεύονται κατά συρροή την άγνοια της πλατιάς μάζας της ελληνικής κοινωνίας σε τεχνικά και τεχνολογικά ζητήματα, που αφορούν την πολυσύνθετη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

TΟ ΛΙΘΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΟΡΑΛΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ;

[του Τζεφέρη Πέτρου]
 
Το τρίγωνο ανάμεσα στην Χιλή, Βολιβία και Αργεντινή θεωρείται το Ελ-Ντοράντο του 21ου αιώνα, αφού η περιοχή διαθέτει το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε Λίθιο. Είναι πλέον γνωστό ότι το Λίθιο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των τεχνολογικών εξελίξεων στην πληροφορική και ειδικότερα στον τομέα ενεργειακής τροφοδοσίας.

Και όχι μόνον, αφού το Λίθιο δεν απαντάται μόνον ως αντιμανιoκαταθλιπτικό φάρμακο αλλά βρίσκεται και στο εσωτερικό σχεδόν όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών, φορητών υπολογιστών, ψηφιακών φωτογραφικών κλπ). Κι ακόμη χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, για την παραγωγή Τριτίου, στοιχείου, που δεν υπάρχει στην φύση και αποτελεί καύσιμο υλικό της σύντηξης. Η γενίκευση της χρήσης του Λιθίου στις μπαταρίες αφορά πλέον ακόμη και τα ηλεκτρικά (υβριδικά) αυτοκίνητα, που ήδη έχουν αρχίσει να παράγονται μαζικά στην αγορά. Κι αυτό γιατί οι μπαταρίες λιθίου συσσωρεύουν περισσότερη ενέργεια, έχουν μικρότερο βάρος από άλλα υλικά και αποφορτίζονται σε πιο αργoύς ρυθμούς.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ...» ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...;

Να πούμε καλή επιστροφή...; Ή "έρημος" η ψυχή τους...;
Κατά την άποψη μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και παρήγορο, ότι το «Παρατηρητήριο…» αργά αλλά σταθερά προσγειώνεται στην πραγματικότητα, έπειτα από ένα μακροχρόνιο κυνήγι φαντασμάτων σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά το "παρατηρητήριο..." όποιος διατυπώνει θέση υπέρ της μεταλλευτικής στην Ελλάδα, είναι «μισθοφόρος», «τυχοδιώκτης», «καταστροφέας του περιβάλλοντος», «εγκληματίας» και άλλα πολλά κοσμητικά με τα οποία προσδιορίζει εμφατικά τη θέση ανθρώπων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας και όχι μόνο. Ενώ αντιθέτως, όσοι συμπλέουν μαζί του είναι αυθεντίες, τίμιοι, ηθικοί και πάνω απ’ όλα αμείβονται αυστηρά με ηλιόσπορους...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ/ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2009-2010

To 2009, για πρώτη φορά, μετά από μια μεγάλη περίοδο θετικών ρυθμών ανάπτυξης, ο τομέας παρουσίασε σημαντική κάμψη σε όλα τα μεγέθη, ακολουθώντας την σημαντική πτώση στη ζήτηση αλλά και τις τιμές των πρώτων υλών στους κλάδους της χαλυβουργίας, των κατασκευών, της οικοδομής, του τσιμέντου και του σκυροδέματος. Στα προϊόντα του κλάδου υπήρξε πτώση παραγωγής και αξίας πωλήσεων που κυμάνθηκε από 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις 50% και πλέον, κάτω από τα αποτελέσματα του 2008.

Το 2010, ήταν επίσης μια αρνητική χρονιά, με την ύφεση να συνεχίζεται και να ενισχύεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας καθώς και την απουσία επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην εγχώρια ανάπτυξη. 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΑΧ ΒΡΕ ΕΛΛΗΝΑ – ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠ’ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΟΥ;(email)

Τελευταία βουρκώνω εύκολα. Και συχνά. Όχι λόγω κατάθλιψης, αυτό συνέβαινε πέρυσι. Ούτε λόγω απελπισίας λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεχώς πιο πιεστικών φορολογικών μέτρων, που έχουν φέρει χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση.

Όχι, ο λόγος είναι άλλος...... Κάθε φορά που βλέπω μια διάκριση Έλληνα στο εξωτερικό, επιτεύγματα, φοιτητές που διαπρέπουν έξω, κάθε φορά που βλέπω ένα ελληνικό τοπίο..... ξεχασμένα χωριά,  πανέμορφους τόπους, θεόρατα ελληνικά βουνά, απέραντες αγαιοπελαγίτικες θάλασσες..... κάθε φορά που βλέπω στα μάτια ενός συμπατριώτη μου την περηφάνεια, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, που πάντα διέκρινε το λαό μου..... και πάνω απ’ όλα κάθε φορά που βλέπω στα μάτια κάποιου, που παλεύει για τον ίδιο και την οικογένειά του, την πίκρα...... το ερωτηματικό...... το γιατί.....

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

12+3 (ΔΗΛΑΔΗ 15) ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Εδώ και δύο περίπου μήνες, από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε, μέσω σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων χαλκού-χρυσού στο Κιλκίς, οι πολίτες της περιοχής υπήρξαν αποδέκτες συστηματικής παραπληροφόρησης, καθώς και κινδυνολογικών σεναρίων, μακριά από τα πραγματικά δεδομένα και την επιστημονική αλήθεια και τεκμηρίωση.

Οι μεθοδεύσεις αυτές εντάθηκαν μετά την δημοσιοποίηση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου (ΔΜΧ) Γερακαριού-Βάθης στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με στόχο την κοιτασματολογική έρευνα για τον εντοπισμό και παραπέρα παραγωγική αξιοποίηση εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χαλκού-χρυσού. 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

"Ξυπνούν τα πρόβατα...!"
Πρόσφατα, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κ.Μ.Τρεμόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρώντας να ακυρώσει την κατασκευή φράγματος επί του ποταμού Αλιάκμονα στο ύψος του Νεστορίου Καστοριάς. Ο κ.Τρεμόπουλος, στην ερώτησή του, υιοθετεί και προβάλει σχεδόν αυτολεξεί τις απόψεις και τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ... «Καλλιστώ» γεγονός που εγείρει ερωτηματικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επάρκεια της τεκμηρίωσης και την σκοπιμότητα των θέσεων του.

Με τη συγκεκριμένη ερώτηση, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων αποδεικνύεται πως αγνοεί προκλητικά την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία και προσπαθεί με κάθε μέσο, (παραπληροφόρηση - κινδυνολογία), να ακυρώσει μία από τις ελάχιστες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στην ασφυκτική και καλπάζουσα ανεργία της περιοχής, προβάλλοντας αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές απόψεις και αγνοώντας προκλητικά τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων και μελετητών αλλά και την θέση της τοπικής κοινωνίας.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ" ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΤΕΙ!

Ενας ακόμη οικο-μύθος, όπως και τόσοι άλλοι...
Ο καθηγητής Χημείας Φριτς Φάρενχολτ*, στέλεχος του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας, παρουσίασε ένα βιβλίο που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του τού πετρελαϊκού τομέα, Σεμπάστιαν Λούνινγκ, στο οποίο προβάλει την άποψη ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων δεν βλάπτει τελικά την υγεία, παρότι...

οι Γερμανοί αποδίδουν πάρα πολλά φαινόμενα και συμβάντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Φάρενχολτ, που πολιτικά τοποθετείται στην αριστερά και φημίζεται για τις "απόψεις ενάντια στο ρεύμα", διευθύνει σήμερα το Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον δεύτερο σε μέγεθος όμιλο κοινής ωφέλειας, τον RWE. Ο Λούνινγκ εργάζεται στο Τμήμα πετρελαίου του RWE.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ "ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ...!

του Πέτρου Τζεφέρη 

Ούτε εμένα μου αρέσει η Ελλάδα της "αγαπούλας", "της κουκούλας", "του ομορφάντρα" , "του ο τζάμπας ζει", και της "φουκαριάρας της μάνας μου". Οπως δεν μου άρεσε παλιότερα η ελλάδα ως ψωροκώσταινα και ως  χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα. Και θα συμφωνήσω, πέραν από αντιρρήσεις σημειολογικού χαρακτήρα ως προς το "γήπεδο" (που δεν φταίει σε τίποτε, αντίθετα έχει συνδεθεί κάποτε μη την μόνη διασκέδαση της τίμιας φτωχολογιάς!), με το άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου από το protagon.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕ «ΦΟΒΑΤΑΙ» ΤΟ ΧΡΥΣΟ...

Οι Τούρκοι εκτός απο σήριαλ... παράγουν και χρυσό...
...και εξελίσσεται σε Ν.1 παραγωγός χώρα στην Ευρώπη!

Στο κατώφλι του 21ου αιώνα η Ελλάδα χάρη και στην ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδειχνε ότι έμπαινε σε μια αναπτυξιακή τροχιά, που δύσκολα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Βαλκάνιοι γείτονες της, καθιστώντας τη χώρα σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και της Ευρώπης. Μια σειρά όμως λανθασμένων πολιτικών, νοοτροπιών και πρακτικών για τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως φέρουμε την ευθύνη, έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων στα πρόθυρα της εξαθλίωσης.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ"- ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ Δ΄

«...Κι αυτή η υποχώρηση της ανάπτυξης και της παραγωγής που, σ' ένα άλλο σύστημα, θα μπορούσε να γίνει ωφέλιμη (λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερος θόρυβος, περισσότερος αέρας, λιγότερες εργάσιμες ώρες κλπ.), θα έχει εντελώς αρνητικά αποτελέσματα: τα ρυπαντικά προϊόντα θα γίνουν αγαθά πολυτελείας, απρόσιτα στο λαό, χωρίς να πάψουν να είναι διαθέσιμα για τους προνομιούχους. Οι ανισότητες θα ενταθούν: οι φτωχοί θα γίνουν, αναλογικά, πιο φτωχοί κι οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

TIM JACKSON: ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...

Mπορεί η διέξοδος από την οικονομική κρίση να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, με την ίδια δηλαδή προσκόλληση στη λογική της οικονομικής μεγέθυνσης;

Η παρούσα οικονομική κρίση ανέδειξε τα αδιέξοδα και τις αδυναμίες ενός μοντέλου οικονομικής υπερ-ανάπτυξης που έχει αφήσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον έξω από τους στόχους και την προβληματική αυτού του μοντέλου, παρότι στο επίκεντρο των προγραμματικών αρχών του υποτίθεται ότι βρισκόταν η ευημερία όλου του κόσμου.

Ο Βρετανός οικονομολόγος Tim Jackson, στο βιβλίο του με τίτλο "prosperity without growth" μας υποδεικνύει "Ενα εναλλακτικό μοντέλο διεξόδου από την κρίση", μια "οικολογική μακροοικονομία", προσπαθώντας να δώσει εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης της ευημερίας (οικονομικής και, κατ’ επέκταση, κοινωνικής) αναλύοντας μέτρα και ιδέες πέραν από τα τυποποιημένα όρια των υφιστάμενων οικονομικών μοντέλων που προωθούν την υπερ-ανάπτυξη.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΤΟ 20% ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ Ο.Τ.Α.

Στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή (02 Φεβρουαρίου 2012), για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος και την Διαχείριση των Αποβλήτων, προστέθηκε τροπολογία (μία από τις δεκάδες) με την οποία επέρχεται  σημαντική αναπροσαρμογή των ανώτατων ορίων του θεμιτού μισθώματος για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας καθώς και δικαιωμάτων που απορρέουν από άδειες μεταλλευτικών ερευνών, επί της τιμής πωλήσεων του μεταλλεύματος ή του προϊόντος επεξεργασίας αυτού.

Συνοπτικά (πλήρης τροπολογία στην παραπάνω εικόνα), ορίζεται ως ανώτατο θεμιτό μίσθωμα ποσοστό από 1,5% έως 12% επί της τιμής πωλήσεως του μεταλλεύματος (ανά περίπτωση) και καθορίζεται επίσης η δυνατότητα επιβολής ειδικού τέλους σε ιδιωτικά μεταλλεία.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ» (email)

Με λένε Γιάννα και είμαι η «Αναγνώστρια». Έτσι υπέγραφα τα κείμενά μου όλους αυτούς τους μήνες, που ασχολήθηκα με την υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Από την αρχή, από τα πρώτα μου κείμενα, δεν έκρυψα την ελπίδα μου να δουλέψω στα μεταλλεία και επίσης δεν έκρυψα, ότι είχα καταθέσει αίτηση, μαζί με εκατοντάδες άλλους ανέργους. Παρ’ ότι λοιδωρήθηκα από πολλούς σχολιαστές, παρ’ ότι κατηγορήθηκα, ότι ανήκω στο δυναμικό της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., στην πραγματικότητα ήμουν πάντα ειλικρινής. Και στην παράθεση των απόψεών μου και στην ανυπαρξία σχέσης με την παραπάνω εταιρία.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εμείς οι αιρετοί αντιπρόσωποι του Δήμου Αριστοτέλη, που στελεχώνουμε την Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, ενημερώνουμε κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο ενδιαφερόμενο, αναφορικά με τις απόψεις ή τα επιχειρήματα που κατατίθενται μέσα απο το blog της Πρωτοβουλίας μας, πως είμαστε στη διάθεση τους, για να εκθέσουμε τις θέσεις και τις εμπειρίες μας, που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές, τις οικονομικές και τις κοινωνικές διαστάσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπου και όποτε μας ζητηθεί.

Η Β/Α Χαλκιδική δεν είναι ούτε χαβούζα,
ούτε νεκροταφείο...

  Η Β/Α Χαλκιδική παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται απο τους γνωστούς παρελκυστικούς μηχανισμούς της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας, είναι μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά και χωρίς εκπτωτικές διαθέσεις το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος με την αδιάλειπτη επί σειρά αιώνων μεταλλευτική δραστηριότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.