Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ "ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ"... ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Φωτογραφίες)

Μια από τις συνηθισμένες "κακοτεχνίες" που αφήνουν πίσω τους
οι "antigold" κάθε φορά που ανεβαίνουν για... ειρηνική διαδήλωση στις Σκουριές
Παραδοσιακά πλέον οι... οικολόγοι μας κάθε φορά που ανεβαίνουν στις Σκουριές "για να διαδηλώσουν μαζικά για τα πιστεύω τους", όπως μας... διαφώτισε και σε πρόσφατο δελτίο τύπου ο δήμος Αριστοτέλη φροντίζουν να αφήνουν πίσω τους και ένα σωρό κακοτεχνίες...

Εκτός από τα συνήθη επικοινωνιακά εφέ, που την περασμένη Κυριακή είχαν ως "θέμα" την πυρπόληση της σακαράκας του "ghost rider" έξω από το εργοτάξιο για να τραφούν με το αναγκαίο οπτικό υλικό οι αντιμεταλλευτικές εφημερίδες, sites και blogs τους, το έχουν σαν... τάμα στα "πνεύματα του βουνού" να καταστρέφουν και πινακίδες οδοσήμανσης και κολώνες ηλεκτροφωτισμού, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από τον κόμβο του Χοντρού Δέντρου προς το εργοτάξιο των Σκουριών.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ ΜΟΝΙΜΩΣ "ANTIGOLD" AYTIA

Φώτο από την προχθεσινή... ειρηνική διαδήλωση στις παραγωγικές Σκουριές
Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αριστοτέλη για το νέο επικοινωνιακό φιάσκο που στήθηκε από τους δήθεν οικολόγους στις Σκουριές καταλαβαίνουμε ότι τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της συμφιλίωσης στους κόλπους των "antigold" εισακούστηκαν και εύγε!!!

Αν μάλιστα όλα αυτά που περιγράφονται και καταδικάζονται μέσα στην ανακοίνωση συνέβαιναν για πρώτη φορά και κάποια άλλα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, νομίζουμε ότι δεν θα υπήρχε κανένας κάτοικος του δήμου που να μην συμφωνεί με το περιεχόμενο της, για να μην πούμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να ξεσηκωθεί και να ζητήσει ακόμη και την παραίτηση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, εξαιτίας του "υπερβάλλοντα ζήλου" που καταγγέλλεται από τους "antigold" ότι επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

"Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΥΝΑΜΗ - ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ" (Email)

Από το να αναπαράγουμε ένα ακόμη βαρετό και μονότονο επικοινωνιακό φιάσκο που στήθηκε πριν από λίγες ώρες στις παραγωγικές Σκουριές από "οικολόγους" και να σκλαβώσουμε κυριολεκτικά μια ολόκληρη ανάρτηση με ανούσια πράγματα, επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε ένα νέο καταπληκτικό άρθρο που μας έστειλε ο φίλος αναγνώστης Προμηθεύς.

Όσοι λοιπόν επιθυμείτε να ενημερωθείτε επάνω σε κάποιες άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό τους ακραίου ιδεολογικού οικολογισμού και όπως αυτός εκφράζεται και υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας τις απαραίτητες αναγωγές σε τοπικό, νομίζουμε ότι το άρθρο που ακολουθεί θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας. 

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στα πλαίσια αφιερώματος με τίτλο «Εταιρείες που νίκησαν την κρίση», φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Τρία ορόσημα θέτει για το 2015 η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η θυγατρική στην Ελλάδα του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, που δραστηριοποιείται στον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό κλάδο με έργα κυρία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στις Σκουριές στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. 

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ"

Της Αγγελικής Ρήγα
Η αποκάλυψη του μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη στρέφει ξανά το βλέμμα στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας που εν πολλοίς βασίστηκε στην αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου. Σήμερα αυτή η ιστορία συνεχίζεται, συνδέοντας με πολλούς τρόπους την Αμφίπολη και τη Χαλκιδική: από την ιστορία τους, μέχρι τη σημερινή τους κυρίαρχη θέση στην ιστορική και οικονομική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας.

[ Το ρεπορτάζ ]

Σε αυτή τη λογική, θέλοντας να δούμε πώς αποτυπώνεται αυτή η ιστορική εξέλιξη σήμερα, βρεθήκαμε στη Μεσολακκιά, έχοντας δίπλα μας τον Κώστα Μελίτο, νέο μηχανικό και Δήμαρχο της ιστορικής Αμφίπολης. Κάνοντας ρεπορτάζ στην περιοχή, καταγράψαμε:

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ

Υγεία, αγάπη, ευτυχία, δημιουργικότητα, επιτυχίες και μία ζωή με όμορφες και ξεχωριστές στιγμές, είναι μερικές μόνο από τις πολλές ευχές, που θέλουμε να στείλουμε για τα φετινά Χριστούγεννα εντός και εκτός Χαλκιδικής.

Παράλληλα, το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου μακάρι να μεταδώσει στις καρδιές και τις ψυχές όλων αυτά τα ουσιώδη που λείπουν τόσο πολύ από την κοινωνία μας. Την σύμπνοια, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΑΡΝΑΙΑ
Τετάρτη 24-12-2014
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρία Αρναίας
Μέλωμα Χριστού & Κοπή Παραδοσιακού Χριστόψωμου
Από τις 7 μμ, στην Κεντρική Πλατεία Αρναίας
Με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας της Αρναίας

ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ
Σάββατο 27-12-2014
Σύλλογος Γυναικών Στρατονίκης-Σταγείρων
Γιορτή του Πατσά
Από τη 1 μμ, στην Πλατεία της Στρατονίκης

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ "ANTIGOLD" ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κάλαντα, ως γνωστόν, εκτός από το κουβάλημα της χαρμόσυνης είδησης της γέννησης του Θεανθρώπου, φέρουν και το κουβάλημα της ελπίδας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. 

Όταν όλα αυτά τα συστατικά εμπεριέχονται και στο λόγο ενός ξεχωριστού καλαντάρη τότε δε γίνεται να μην του ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου για να στα πει... Γνωρίζοντας εκ των προτέρων βέβαια, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσθέσει μέσα σ' αυτά και στίχους από τα τροπάρια της Κασσιανής που ακούγονται τη Μεγάλη Εβδομάδα... για να τα κάνει πιο ενδιαφέροντα, πέρα από πρωτάκουστα!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ FREE - SUNDAY: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"

Τους στόχους της «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική αναπτύσσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, παρουσιάζοντας παράλληλα τα οφέλη από τις δραστηριότητες αυτές για την περιοχή και τη χώρα συνολικά, αλλά και τονίζοντας ότι μόνο εν τοις πράγμασι μπορούν να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα στις Σκουριές και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα από δω και πέρα;

Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω συνολικά, καθώς για εμάς οι Σκουριές είναι το 1/3 του έργου. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε ανάπτυξη έργων σε τρία «μέτωπα»: το πρώτο είναι των Μαύρων Πετρών, του παραδοσιακού μεταλλείου στην περιοχή του Στρατωνίου, όπου παράγονται συμπυκνώματα ψευδαργύρου και μολύβδου, που συμπεριέχει και ασήμι. Αυτή η παραγωγική διαδικασία έχει μεγάλη ιστορική συνέχεια. 

Το δεύτερο σε εξέλιξη έργο είναι στην Ολυμπιάδα, όπου έχουμε δύο δραστηριότητες: η μία έχει να κάνει με τον καθαρισμό του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων, θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση όλης της περιοχής. Η δεύτερη περιλαμβάνει την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 1970. 

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΡΩΣΟΙ, Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το φρένο στην εισροή Ρώσων τουριστών, που ξεκίνησε ήδη από το τρέχον έτος με μείωση των αφίξεων της τάξης του 10 15%, αναμένεται να παραμείνει… πατημένο και για το 2015. 
Φέτος η χρονιά θα κλείσει με κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσους, έναντι στόχευσης για 1,5 εκατομμύριο. 

Για το 2015, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις απρόβλεπτες εξελίξεις, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: η αισιόδοξη λέει πως τα νούμερα θα ανανήψουν στις αρχές του νέου έτους και η απαισιόδοξη ότι θα πέσουμε κάτω από το 1 εκατομμύριο αφίξεις , είπε στο Εθνος της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Αλ. Λαμνίδης. 

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΣΜΟΥ? (Email)

Γράφει ο Προμηθεύς

Τι εννοούσε, άραγε, ο Václav Klaus, όταν δήλωσε, προ ετών, ότι θεωρεί τον Περιβαλλοντισμό-Οικολογισμό ως κύρια Απειλή κατά της ατομικής ελευθερίας (20/4/2007);

Πώς έφθασε ο τ. Πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας και, μετέπειτα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, ένας άνθρωπος, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του στην μάχη κατά του Ολοκληρωτισμού, να εντοπίζει και να καταγγέλλει δημοσίως την υποτιθέμενη αγάπη για το περιβάλλον ως Απειλή – και μάλιστα «Κυρία Απειλή» – κατά της ατομικής ελευθερίας;

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η ΡΩΣΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

Αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). 

Η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλότερες τιμές του χρυσού για να συσκευάσει τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής της τράπεζας με αποθέματα χρυσού και αργύρου, καθώς προετοιμάζεται για οικονομικό πόλεμο με τη Δύση.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

SAG MILL: Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

 Η εξέλιξη του έργου των Σκουριών στο γ’ τρίμηνο του 2014, είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, καθώς κατασκευάζονται:

τα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου,

το εργοστάσιο για την κατεργασία του μεταλλεύματος

καθώς και όλες οι βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις.

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού στο εργοστάσιο ορόσημο στην εξέλιξη του έργου

Στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πρώτου μέρους του εξοπλισμού, με την τοποθέτηση του πρώτου ημιαυτογενούς Μύλου λειοτρίβησης (Sag Mill), ενός από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας στην Ευρώπη: διάμετρος 10 μέτρων, μήκος 4,5 μέτρων και βάρος 500 τόνων, δυνατότητα επεξεργασίας 1.000 τόνων υλικού την ώρα.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

"ΚΑΛΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το φετινό εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας. Ένας εορτασμός που απ' όλες τις απόψεις ήταν ξεχωριστός χάρη στα μηνύματα ενότητας και κοινωνικής συμφιλίωσης που εξέπεμψε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Επιλέξαμε να το δημοσιεύσουμε παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 2 εβδομάδες από τον εορτασμό της πολιούχου του Στρατωνίου και προστάτιδας των μεταλλωρύχων. 

Πιστεύουμε ότι αυτά τα μηνύματα είναι εξαιρετικά αναγκαίο να επικρατήσουν στη συνείδηση όλων μας, έτσι ώστε να μετατραπούν σε καθημερινό βίωμα και στάση ζωής.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 Η ΒΑ Χαλκιδική έχει μακραίωνη ιστορία, η οποία ως επί το πλείστον σημαδεύτηκε από την ενασχόληση των κατοίκων της με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Σε ολόκληρη την περιοχή σώζονται περισσότερα από 300 πηγάδια και περίπου 200.000 κυβικά μέτρα αρχαίων μεταλλουργικών απορριμμάτων, των κοινών «σκουριών» από την «εκκαμίνευση» των μεταλλευμάτων, που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ «ΝΕΟ-ΛΟΥΔΔΙΤΕΣ» ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Email)

*Γράφει ο Προμηθεύς
Κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βιομηχανικής Επαναστάσεως, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο στην Αγγλία, μητρόπολη τότε του βιομηχανικού καπιταλισμού. Εργάτες έσπαζαν τα μηχανήματα των εργοστασίων, για να αποτρέψουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την εκβιομηχάνιση της παραγωγής, εξ αιτίας της οποίας φοβούνταν ότι θα έχαναν τις δουλειές τους, αφού τα ανθρώπινα εργατικά χέρια θα αντικαθίσταντο από τις μηχανές.

Βεβαίως, η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή. Οι εξεγερθέντες «μηχανοσπάστες» (οι «Λουδδίτες», όπως ονομάσθηκαν) έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, και στα δυο:

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η "ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ" ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πλημμύρισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Παραμυθοχώρα, που άνοιξε τις Χριστουγεννιάτικες πόρτες της καλωσορίζοντας παιδιά και μεγάλους, μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα χαράς και ενθουσιασμού στο Στρατώνι το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα.

Ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Χαλκιδική, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί και αντέχει χάρη  στην αγάπη και τον εθελοντισμό των κατοίκων και των  φορέων του Στρατωνίου, διατηρώντας έτσι ένα Χριστουγεννιάτικο “όνειρο” ζωντανό, με πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Της Αγγελικής Ρήγα
Πώς τα απομεινάρια της υλοτομίας γίνονται αρχή και «συστατικό» της αποκατάστασης Το θρυμματισμένο ξύλο από τις υλοτομίες στις Σκουριές «εξασφαλίζει» την αποκατάσταση στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στις Σκουριές.

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας νέος δασολόγος, ένας εισαγωγέας μηχανημάτων, ένας ντόπιος εργολάβος, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας χειριστής τσάπας; Στις Σκουριές, ο Αλέξανδρος Μελλάχ, δασολόγος, ο Αστέριος Κολοβός, εργολάβος από τη Μεγάλη Παναγία, ο Γιώργος Παπαδάκης, επιχειρηματίας, και ο Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεργάζονται στενά και κάνουν πράξη ένα διαφορετικό «success story» περιβαλλοντικής διαχείρισης, προετοιμάζοντας το έργο της αποκατάστασης.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΡΕΚΟΡ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΟΜΩΣ ΣΤΟ #SKOURIES ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ...

Είναι γεγονός ότι "ο καιρός έχει γυρίσματα".... Είναι επίσης γεγονός, ότι και οι "antigold" έχουν γυρίσματα ανάλογα με τον καιρό αλλά και κοινή κατάληξη όλων αυτών των γυρισμάτων.

Για τον κακό μας τον καιρό κυριολεκτικά και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε φταίει το μεταλλείο και η εξόρυξη που δεν έχει καν αρχίσει...!

Πριν 1 περίπου μήνα ισχυρίζονταν ότι τα 78 χιλιοστά βροχής που έπεσαν στο Στρατώνι μέσα σε 2 ώρες ήταν μια "κουταλιά νερό" ή "μια νεροποντή που δεν έγινε ποτέ"  και η παραλία του κοκκίνισε από υγρά απόβλητα των μεταλλείων (!!!), ενώ η πραγματικότητα όπως πάντα ήταν τελείως διαφορετική, αφού εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα λάσπες και φερτά άλλα υλικά κατέληξαν στη θάλασσα, όπως συμβαίνει πάντα και παντού.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΟΥ - ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος και ο βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα με τον υπουργό εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο με θέμα τη δρομολόγηση λύσεων μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι συνεχείς και σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στο οδικό δίκτυο του δήμου αλλά και στα σπίτια κατοίκων.

Ο κ. Μίχος ζήτησε την άμεση εκταμίευση κονδυλίων κονδυλίων που απαιτούνται για την επείγουσα αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης των οικισμών του Δήμου οι οποίοι παραμένουν αποκομμένοι λόγω των καθιζήσεων που έχουν υποστεί τα οδοστρώματα. 

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας σε οικισμούς, περιουσίες και το οδικό δίκτυο της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα στο δήμο Αριστοτέλη.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Άλφα προβλήθηκε βίντεο με την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Δεβελίκι και τη Βαρβάρα, όπου τα ορμητικά νερά των χειμάρρων προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε σπίτια και δρόμους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΕ ΙΧ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από τους "Εργολήπτες Χαλκιδικής" φωτογραφίες από τις νέες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ιερισσό σε βάρος 6 οχημάτων εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός".

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση μας οι εργαζόμενοι βρήκαν τα οχήματα τους τρυπημένα σε διαφορά σημεία του αμαξώματος τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για να προκληθεί τέτοιου είδους ζημιά οι δράστες πρέπει να είχαν στην κατοχή τους τρυπάνι...!!!

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νομίζουμε ότι το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες και δείχνει μέσα σε μόλις 5 λεπτά την υπερεντατική και καλά οργανωμένη προσπάθεια 3 και πλέον μηνών, δεκάδων ανθρώπων για να μεταφερθούν και να στηθούν τα τμήματα από το εξωτερικό περίβλημα του μύλου λειοτρίβησης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών στέλνει πολλαπλά και ουσιώδη μηνύματα.

Μπορεί η χώρα να παραμένει δυστυχώς σε μια παρατεταμένη αναπτυξιακή καθίζηση με ότι δυσμενείς παρενέργειες συνεπάγεται αυτό, ωστόσο στη ΒΑ Χαλκιδική και παρά τις αντιξοότητες τις φυσιολογικές και τις τεχνητές ακόμη, οι συνθήκες που επικρατούν χάρη στην αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Η ανάπτυξη δεν είναι ένα όνειρο ή απλά μια λέξη για κατανάλωση. Καθημερινά παίρνει σάρκα και οστά.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Φώτο αρχείου από την επίθεση που σημειώθηκε με οξύ
 σε  οχήματα εργαζομένων στις 23 Οκτωβρίου 2014
Η 10η Δεκεμβρίου έχει χαρακτηριστεί ως "παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων"... 

Προφανώς, αυτή η λεπτομέρεια ήταν άγνωστη σε κάποιους θερμοκέφαλους και γι' αυτό το λόγο τα ξημερώματα στην Ιερισσό είχαμε μια από τις κλασικές πλέον καταστάσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικού ρατσισμού.

Δηλαδή καταστροφές σε αυτοκίνητα εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα βρήκαν τρυπημένα (!!!) σε διάφορα σημεία του αμαξώματος τους.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Για τρίτη συνεχή μέρα βρέχει στη Χαλκιδική με αποτέλεσμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο αλλά και σε πάρα πολλά χωριά του νομού εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμιών, χειμάρρων και ρεμάτων να είναι κάτι παραπάνω από ορατά.

Σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της  Χαλκιδικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας,ενώ στην Αρναία δεν λειτούργησαν μερικά σχολεία.

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την πλήρη εξέλιξη του έργου των Σκουριών, σηματοδοτεί η εγκατάσταση μέρους του εξοπλισμού στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού των Σκουριών.

Η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης του μύλου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, διήρκησε μήνες.  Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: συντήρηση υλικού, μεταφορά, κατασκευή βάσης, ανύψωση, μοντάρισμα και εγκατάσταση, βασικός παρανομαστής ήταν ο συντονισμός πλήθους εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και τεχνικών από 7 διαφορετικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της φινλανδικής εταιρείας που τον σχεδίασε.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τα μεταλλεία είναι συνήθως η κύρια οικονομική κινητήρια δύναμη των περιοχών στις οποίες αυτά δραστηριοποιούνται, με εμφανή τον άμεσο και θετικό αντίκτυπο προς την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. 

Η δράση της μεταλλευτικής αποτελεί μια δυναμική διαδικασία για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, διαδικασία που εξασφαλίζει την αύξηση της απασχόλησης, της ευημερίας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Συνήθως, η ύπαρξη μιας μεταλλευτικής επιχείρησης σε μια περιοχή αποτελεί «κυρίαρχη» πηγή απασχόλησης και εσόδων.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην κεντρική εκδήλωση εορτασμού της προστάτιδας των μεταλλωρύχων και πολιούχου του Στρατωνίου Αγίας Βαρβάρας η τοπική κοινότητα βράβευσε και εργαζόμενους για την τεράστια προσφορά τους στη μεταλλευτική οικογένεια μέσα από το μετερίζι του συνδικαλισμού.

Κατά τη διάρκεια αυτών των βραβεύσεων εκτυλίχθηκαν συγκινητικές και ζωηρές στιγμές, καθώς οι βραβευθέντες γύρισαν το χρόνο στο 2003 όταν οι μεταλλωρύχοι της ΒΑ Χαλκιδικής έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν ζωντανά τα μεταλλεία.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

"ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ"

Τις δράσεις της εταιρείας στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) περιγράφει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός" Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Φιντικάκη. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος η εταιρεία επενδύει 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε έργα κοινής ωφέλειας, τα οποία υλοποιεί ως ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ το ποσό που έχει καταβάλει η εταιρεία στον δήμο μέσα από παρόμοιες δράσεις την τελευταία δεκαετία αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ"

Το νέο τεύχος #13, των Μεταλλευτικών Νέων κυκλοφόρησε με κεντρικό θέμα την πιστοποίηση ISO 14001, που έλαβε η Ελληνικός Χρυσός για το ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει:

«Στην Ελληνικός Χρυσός κάνουμε ότι καλύτερο μπορεί να γίνει σε διεθνές επίπεδο για την σωστή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος»

Έμμυ Γαζέα, Διευθύντρια Τμήματος Περιβάλλοντος Ελληνικός Χρυσός

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Όσοι βρέθηκαν χθες στο Στρατώνι για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγ. Βαρβάρας μεταξύ άλλων ωραίων στιγμών έζησαν και μια ιδιαίτερα ξεχωριστή. Έναν Ολυμπιονίκη των αθλητικών στίβων να τιμά με την παρουσία του Ολυμπιονίκες του στίβου της ζωής.

Είδαν τον τετράκις Ολυμπιονίκη (3 χρυσά και 1 χάλκινο μετάλλιο) της άρσης βαρών Πύρρο Δήμα να βρίσκεται ανάμεσα τους για να τους απονείμει το χρυσό μετάλλιο της αναγνώρισης του έργου τους και εκείνοι να του το ανταποδίδουν με το πιο θερμό χειροκρότημα τους.

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι δημιούργησαν τεράστια ικανοποίηση στη μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής.

Θεσμικοί παράγοντες του τόπου με τη φυσική παρουσία τους και τα λόγια τους ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα - θετική ή αρνητική - έδειξαν το δέοντα σεβασμό και την πρέπουσα αναγνώριση στους μεταλλωρύχους για την πολυεπίπεδη προσφορά τους.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Η φωτογραφία που επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε είναι από το γλέντι που έγινε στο Στρατώνι προς τιμήν της πολιούχου του και προστάτιδας των μεταλλωρύχων Αγίας Βαρβάρας.

Η σύνθεση του τραπεζιού σ' αυτό το σημείο που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός θα μπορούσε να συμβολίζει και την ολική επαναφορά της απολεσθείσας κοινωνικής ενότητας της ΒΑ Χαλκιδικής, καθώς από τα αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, το νέο δήμαρχο Αριστοτέλη Γιάννη Μίχο, τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεόκλητο και τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα.

Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η μεταλλομάνα γη και κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής σήμερα γιορτάζει και τιμά την Οσία Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, την προστάτιδα ασπίδα των μεταλλωρύχων.

Η 4η Δεκεμβρίου είναι ξεχωριστή και για το Στρατώνι, καθώς με επίκεντρο τον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της, όπου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά τον εκκλησιασμό και την περιφορά της εικόνας της ακολουθεί μεγάλο λαϊκό γλέντι.

"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ"

Εδώ και λίγες μέρες έχει αναρτηθεί στη σελίδα "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" ένας ομολογουμένως καταπληκτικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησε μια Στρατωνίσια δημιουργός. 

Αυτόν τον πίνακα για να μπορέσεις να τον αποκωδικοποιήσεις πρέπει να διαθέτεις και τα ανάλογα μεταλλευτικά βιώματα, καθώς αποτυπώνει μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που συνθέτουν τη δύσκολη μεν, αλλά παραγωγική δε καθημερινότητα της μεταλλωρυχικής εργασίας. 

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Στρατώνι για τον αυριανό εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας της προστάτιδας των μεταλλωρύχων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 το πρωί με την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεόκλητου.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ε.Ε. ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟ:"ΦΕΡΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η επιτροπή περιβάλλοντος της Ε.Ε. σε ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος αναφορικά με τα καταστροφολογικά "antigold" σενάρια που υιοθέτησαν και συμπεριέλαβαν στο περιεχόμενο της για την επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Βέβαια, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις τα "antigold" φίλτρα... ενημέρωσης όταν αναφέρονται στη σχετική είδηση βάζουν ως τίτλο την ερώτηση των δυο ευρωβουλευτών και όχι την αποστομωτική απάντηση, που εισέπραξαν.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ένας από τους πρώτους γεωλόγους και ένας από τους νεώτερους μηχανικούς περιγράφουν την συνέχεια και το όραμα της ανάπτυξης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ο Γιώργος Περαντώνης γεωλόγος, ήρθε πριν από 43 χρόνια στο Στρατώνι με πίστη για την μεταλλευτική ανάπτυξη και προοπτική και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στον τόπο και  στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ο Γιώργος Μπρόκος μηχανικός ορυκτών πόρων, ήρθε στο Στρατώνι πρόσφατα, πιστεύοντας στην επόμενη μέρα, και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι επιστήμονες στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ "ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ" ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ

Το νέο δυσάρεστο περιστατικό κοινωνικού ρατσισμού σε βάρος εργαζομένου των μεταλλείων Κασσάνδρας σημειώθηκε σε καφετέρια - ουζερί των Ν. Ρόδων χθες το απόγευμα.

Ο εργαζόμενος της "Ελληνικός Χρυσός" και κάτοικος των Ν. Ρόδων, όπως κατήγγειλε, με το που πήγε να δώσει την παραγγελία του τον ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να τον σερβίρουν εξαιτίας της επαγγελματικής ιδιότητας του.