Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤOTΕΛΗ: "ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο κ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ?"


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του υπουργού ΠΕΝ, κου Σκουρλέτη, υπήρξε μία σαφής στροφή στο θέμα της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Μίλησε για αναγκαίο συμβιβασμό, μεταξύ του επενδυτή και των αντιδρώντων, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση με κοινωνική ειρήνη και αποδοχή.

Ο κος Σκουρλέτης μάλλον παραλογίζεται, αφού «ξεχνάει» την ιστορία που έχει η υπόθεση, ιδιαίτερα τη δράση των αντιδρώντων και κυρίως εκμηδενίζει τις αδειοδοτήσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης, οι οποίες αξιολογούν και απορρίπτουν το σύνολο των επιχειρημάτων των αντιδρώντων. 

Επιπροσθέτως, ο κος Σκουρλέτης κάνει πως αγνοεί τις θέσεις των αντιδρώντων οι οποίες αποσκοπούν στο πλήρες κλείσιμο της επένδυσης, χωρίς εκπτώσεις, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι αντιδρώντες δεν έχουνε ενιαίες και κοινά αποδεκτές από όλες τις «συνιστώσες» θέσεις. Ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν σε μία ενδεχόμενη συζήτηση στα πλαίσια του αναγκαίου συμβιβασμού;

Είναι σαφές ότι η πρόταση του κου Σκουρλέτη είναι ανεδαφική και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. 

Ο επενδυτής έχει τη νομιμότητα με το μέρος του. Οι αντιδρώντες είναι εναντίον της νομιμότητας, όπως έχουν αποδείξει με τη μακρόχρονη δράση τους και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν. Είναι απορίας άξιον που ο υπουργός κατέθεσε αυτή την πρόταση ως διέξοδο στο πρόβλημα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Εάν πραγματικά ενδιαφέρει τον υπουργό η υλοποίηση της επένδυσης με όρους κοινωνικής ειρήνης και αποδοχής θα πρέπει πρωτίστως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να χορηγήσει τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, στο πλαίσιο της νομιμότητας, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. 

Ακολούθως να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη εκ μέρους του επενδυτή, των αντιδρώντων και του υπουργείου που αδειοδότησε, προκειμένου να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, ώστε με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο να αποσαφηνιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Στη δημοκρατία, μπορούμε να προχωρήσουμε με σεβασμό στη θέση της πλειοψηφίας, με δημοκρατικό συμβιβασμό.

Ο δημοκρατικός συμβιβασμός της πλευράς που συμφωνεί με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και της πλευράς που δεν συμφωνεί, προϋποθέτει τοπικό δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.

Με εκτίμηση,   

Αθανάσιος Γ. Καρίνας