EΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΤΟ “ΕΛΑΤΗΡΙΟ” ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η ανατροπή γεωπολιτικών συσχετισμών και ισορροπιών είναι πλέον συνήθης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Τα όσα έχουν συμβεί αποδεικνύουν ένα πράγμα. Απολαμβάνει ευρύτερου σεβασμού και προσοχής όποια χώρα είναι σε θέση να εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο βαθμό την αυτονομία της σε πρώτες ύλες και ενέργεια.
Η Ευρώπη να μεν έχει γεωπολιτικό εκτόπισμα, το οποίο κλονίζεται δε λόγω της αδυναμίας της, προς το παρόν, να ορίσει την “τύχη” της από ενδοκοινοτικό εφοδιασμό πρώτων υλών και σε ενεργειακό απόθεμα.
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να μεγεθύνεται λόγω του χάσματος που επικρατεί, την ίδια στιγμή, στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα ανάμεσα σε κράτη της Δύσης και της Ανατολής με διακύβευμα το ποιο θα είναι... προσεχώς το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα επικρατήσει σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών αγαθών.
Αυτή η κατάσταση όπως είναι φυσικό και επόμενο επηρεάζει αρνητικό τω τρόπω και την Ελλάδα. Παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες που επιφέρει αυτό το ανηλεές μπρά ντε φερ, η χώρα μας εξακολουθεί να κρατάει την τύχη της στα χέρια της χάρη στο πλούσιο υπέδαφος της, τον χαρισματικό ήλιο και το υψηλό δυναμικό των ανέμων που πνέουν και ενεργοποιούν τις εγκατεστημένες ΑΠΕ.
Και ενώ στον τομέα των ΑΠΕ έχει γίνει πολύ δουλειά με έναν αστερίσκο σε ότι αφορά την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας (πανευρωπαϊκό και αυτό το πρόβλημα), υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει σε ότι αφορά την εξόρυξη κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών που αποδεδειγμένα υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος και όπως έχουν αναφέρει αξιωματούχοι ελληνικών εξορυκτικών εταιρειών μπορούν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 10% των αναγκών της σε πρώτες ύλες.
Η δουλειά αυτή αφορά κυρίως την εγχώρια αδειοδοτική νομοθεσία, που ακόμη δεν έχει αποκτήσει τις ταχύτητες που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στον ευρωπαϊκό κανονισμό 1252/2024 και βεβαίως το απαιτούν οι περιστάσεις της κλιματικής ουδετερότητας, της ψηφιακής μετάβασης και πολύ περισσότερο η επιδιωκόμενη ανεξαρτησία πρώτων υλών που έχει βάλει στόχο η ΕΕ για να αναπνεύσει από τη μέγγενη τρίτων χωρών.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των Σκουριών στα τέλη του επόμενου έτους αποκτάει τεράστια σημασία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Δίχως υπερβολή ΕΕ αλλά και Ελλάδα περιμένουν την παραγωγή χαλκού και χρυσού από τις Σκουριές, όπως η έρημος τη βροχή.
Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος του μοναδικού μεταλλείου χαλκού χρυσού στην Ευρώπη έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητός, ένα περίπου χρόνο πριν την έναρξη λειτουργίας. Ένας αντίκτυπος που ξεπερνάει ακόμη και τα οικονομικά μεγέθη αυτής της ιστορίας και που χρόνο με το χρόνο λειτουργίας του μεταλλείου (η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού) θα καθιστά τη χώρα μας στρατηγικής σημασίας παίκτη με παγκόσμια εμβέλεια.
Σχόλια