ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: “ΚΑΗΚΕ” ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ
Αναζητώντας στο διαδίκτυο άρθρα, αναλύσεις και ρεπορτάζ που δύναται να φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές της κολοσσιαίας περιβαλλοντικής και βεβαίως ανθρωπιστικής καταστροφής που υπέστη πριν ένα μήνα περίπου μια από τις ομορφότερες πολιτείες των ΗΠΑ, με την 6η οικονομία στον κόσμο μπορείς να φτάσεις σε στοιχεία που σοκάρουν ακόμη και τον εξοικειωμένο (δυστυχώς) με τις δασικές πυρκαγιές μέσο Έλληνα πολίτη.
Στον επίσημο ιστότοπο της πολιτείας της Καλιφόρνια με ημερομηνία 1 Ιουλίου 2024 διαβάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη θνησιμότητα στα δάση της Δυτικής Αμερικανικής πολιτείας, που έχει εξαπλωθεί ραγδαία την τελευταία 15ετία και μεταξύ άλλων παρατίθενται τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία:
“Υπολογίζεται ότι 237 εκατομμύρια δέντρα πέθαναν μεταξύ 2010 και 2023. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με λιγότερο διαθέσιμο νερό τα έκαναν πιο ευάλωτα σε έντομα και ασθένειες.”
Η επιστημονική ιστοσελίδα “nature” σε ερευνητική ανάλυση της ακριβώς ένα χρόνο πριν τη φετινή φονική πύρινη λαίλαπα κάνοντας αναφορά στη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου της θνησιμότητας των δέντρων και μάλλον... παραβίασε ανοικτές θύρες αναφέροντας τα εξής:
“Εντοπίσαμε 91,4 εκατομμύρια νεκρά δέντρα σε 27,8 εκατομμύρια εκτάρια βλάστησης (16,7-24,7% μεροληψία υποεκτίμησης σε σύγκριση με δεδομένα πεδίου). Μεταξύ αυτών, συνολικά 19,5 εκατομμύρια νεκρά δέντρα εμφανίστηκαν απομονωμένα και το 60% όλων των νεκρών δέντρων εμφανίστηκαν σε μικρές ομάδες (≤ 3 νεκρά δέντρα σε ένα πλέγμα 30 × 30 m), το οποίο σε μεγάλο βαθμό δεν ανιχνεύεται από άλλες μεθόδους παρακολούθησης σε επίπεδο κράτους.
Η ευρεία θνησιμότητα μεμονωμένων δέντρων επηρεάζει τον προϋπολογισμό άνθρακα και την ικανότητα δέσμευσης των δασών της Καλιφόρνια και μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την υγεία των δασών και πηγή καυσίμου για μελλοντικές πυρκαγιές.”
Ο Τζόρνταν Τόμας επιστήμων ανθρωπολόγος και πρώην εποχικός πυροσβέστης περιοχών άγριας πανίδας μιλώντας στην ιστοσελίδα “nplusonemag” περιέγραψε με σαφήνεια την κλιμάκωση της καταστροφής των δασών της Καλιφόρνια.
“Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης κλιμακωτά φαινόμενα που δημιουργούνται το ένα πάνω στο άλλο. Έχετε πιο ξηρή βλάστηση και στη συνέχεια έχετε επίσης παράσιτα όπως τα σκαθάρια του φλοιού, τα οποία ιστορικά μετριάζονταν από τους χειμώνες που παγώνουν. Τα σκαθάρια του φλοιού, που τρώνε πεύκο, δεν βλέπουν πλέον τους πληθυσμούς τους να μειώνονται κατά τους χειμώνες, επομένως απέχουν από τα προηγούμενα οικολογικά όρια. Τα δέντρα γίνονται πιο ευάλωτα στα παράσιτα και πεθαίνουν.”
Ναι μεν, οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν ξηρασία και μετέτρεψαν σε “βόμβες μολότοφ” την πλειονότητα των κωνοφόρων δέντρων στα δάση της Καλιφόρνια, ωστόσο από την άλλη πλευρά δε και πέρα από τις επισημάνσεις για την μετατροπή αυτών των δέντρων σε εξαιρετικά εύφλεκτη πρώτη ύλη, κανένας επίσημος φορέας στην Καλιφόρνια δεν φαίνεται να έθεσε επί τάπητος το θέμα της απομάκρυνσης αυτών των νεκρών δέντρων και τον γενικότερο δασικό καθαρισμό.
Υπέρμετρη οικολογική ευαισθησία;;; Εγκληματική αμέλεια;;; Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξιο, πως οι αρχές της Καλιφόρνια δεν αντιλήφθηκαν σε έγκαιρο χρόνο, την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλούσαν τα εκατομμύρια ξερά δέντρα που υπήρχαν μέσα στα δάση της Καλιφόρνια και τα οποία καλύπτουν το 1/3 της συνολικής έκτασης της πολιτείας με τις καιρικές συνθήκες της να θυμίζουν περισσότερο Μεσόγειο και όχι Αμερικανική Ήπειρο.
Τα ανεπανάληπτα δάση οξιάς – βελανιδιάς στη ΒΑ Χαλκιδικής και ο μεγάλος σύμμαχος της προστασίας τους
Επιστρέφοντας στην Μεσόγειο στην Ελλάδα και ειδικότερα στο δασωμένο Βορειοανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής είναι καλό να θυμόμαστε πάντα κάποιες σημαντικές παραμέτρους που συμβάλλουν στη συνεχή διατήρηση της προστασίας των απαράμιλλων οικοσυστημάτων τόσο του Κάκαβου, όσο και του Στρατονικού όρους.
Βουνά σπάνιας ομορφιάς που ξεχωρίζουν για τον “ωκεανό” αιωνόβιων δέντρων οξιάς και βελανιδιάς, που κρύβουν τον ουρανό στην κυριολεξία δημιουργώντας συνθήκες ανεπανάληπτης αναψυχής για κάθε άνθρωπο που αγαπάει και σέβεται το μεγαλείο της φύσης.
Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε τα τελευταία χρόνια ανθεί και ευδοκιμεί στο Δήμο Αριστοτέλη ο εναλλακτικός τουρισμός με χιλιάδες επισκέπτες να απολαμβάνουν ανεξαρτήτου εποχής κάθε δευτερόλεπτο παρουσίας τους μέσα στα υδρόφιλα δάση.
Η προστασία αυτού του φυσικού κάλους απαιτεί τη διαρκή εγρήγορση της δημοτικής αρχής, της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής και της τοπικής δασικής υπηρεσίας οι οποίες συντονίζονται για την αξιοποίηση των όχι πάντοτε αρκετών οικονομικών πόρων, που παρέχει η πολιτεία για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
Εδώ έρχεται η πολύ σημαντική συμβολή του οργανισμού “Μεταλλεία Κασσάνδρας”, αφενός χωροταξικά και υλικοτεχνικά με την κατασκευή και συντήρηση δρόμων μέσα στην δασική (κυρίως) έκταση των 317.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν, και αφετέρου οικονομικά χάρη στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” ικανοποιώντας τη διαρκή ανάγκη έξτρα χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την προστασία των δασών, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη και όχι μόνο.
Και όλα αυτά πέρα από το υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που έχει εγκατασταθεί με πάνω από 500 σημεία ελέγχου σε όλο το εύρος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων επί 24 ώρες ημερησίως, 7 μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες το χρόνο.
Τα εξορυκτικά έργα μπορούν να διευκολύνουν την κατάσβεση η να αναστείλουν την εξάπλωση τους πυρκαγιών μέσα σε δάση.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι δρόμοι αποτελούν αντιπυρικές ζώνες και επί πλέον οι υποδομές των εξορυκτικών εργασιών προσφέρουν αρκετά μέσα από τα απαιτούμενα για την πυρόσβεση, όπως δεξαμενές νερού, βυτιοφόρα οχήματα, ερπυστριοφόρα μηχανήματα προώθησης γαιών, εκσκαφείς, αντλίες νερού και άλλα.
Επίσης οι εκσκαφές που είναι αποψιλωμένες λειτουργούν ως φραγμός στην εξάπλωση της φωτιάς.”
Αναμφίβολα, οι εξορύξεις είναι ένας προνομιακός χώρος για όσους αρέσκονται σε δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς. Παραμένει όμως ένας από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που εδώ και χρόνια έχουν συνδέσει την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία τους με ολοκληρωμένα σχέδια φροντίδας και αποκατάστασης των χώρων όπου δραστηριοποιούνται.
Καλό είναι να τα θυμόμαστε όλα αυτά 3 μήνες πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Σχόλια