ΔΑΣΜΟΙ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΠΑ "ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ" ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν τη Νούμερο 1 πηγή αβεβαιότητας (και Νο. 1 θέμα δημόσιας συζήτησης) το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην παγκόσμια οικονομία - και σε κάθε χώρα που εμπλέκεται στον νέο εμπορικό πόλεμο ξεχωριστά.
Ο Τραμπ έχει θέσει τους δασμούς στο κέντρο της οικονομικής πολιτικής του, ενώ και στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο είχε καταφύγει σε αυτό το εργαλείο και τώρα κατά την επιστροφή του, επανήλθε πιο επιθετικά. Τι συμβαίνει όμως στην πράξη όταν εφαρμόζονται οι δασμοί; Το Reuters συγκεντρώνει κάποια παραδείγματα για το πώς ακριβώς επέδρασαν αντίστοιχες πολιτικές των ΗΠΑ κατά το παρελθόν.
Πλυντήρια
Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς έως και 50% στις εισαγωγές πλυντηρίων το 2018, δηλαδή στη διάρκεια της πρώτης του θητείας, διαμηνύοντας τότε ότι ήταν αναγκαίο για να προφυλαχθούν οι εγχώριοι παραγωγοί και οι θέσεις εργασίας.
Μερίδα ξένων παραγωγών μετέφερε τμήμα της παραγωγής στις ΗΠΑ και εγχώριοι κατασκευαστές - κυρίως η Whirlpool - ενίσχυσαν επίσης την απασχόληση σε έναν βαθμό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 στο American Economic Review ανέφερε ότι οι δασμοί εκτιμάται πως δημιούργησαν περίπου 1.800 θέσεις εργασίας.
Εντούτοις, οι αυξήσεις στις τιμές που ήλθαν ως αποτέλεσμα των δασμών, σήμαινε ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν συνολικά περίπου 1,5 δισ. δολ. περισσότερα χρήματα ετησίως για τα πλυντήριά τους.
Επίσης, εκτιμάται ότι επηρεάστηκαν και οι τιμές των απορρυπαντικών, οι οποίες και οδηγήθηκαν υψηλότερα.
Ελαστικά
Οι δασμοί στα ελαστικά πρωτο-εισήχθησαν το 2009 στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, για την ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης.
Οι δασμοί αρχικά ανήλθαν στο 35% και έπειτα, μειώθηκαν στο 30% το 2010 και στο 25% το 2011, ενώ έφθασαν στο τέλος τους το 2012.
Μείωσαν τις εισαγωγές από την Κίνα, όπως προβλεπόταν, αλλά μόνο προς όφελος των εγχώριων παραγωγών. Τρία χρόνια μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διασωθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, μελέτη του Peterson Institute for International Economics έδειξε επίσης ότι υπήρξε και τίμημα, το οποίο πλήρωσαν οι καταναλωτές, καθώς οι τιμές και σε αυτήν την περίπτωση οδηγήθηκαν στα ύψη.
Τηλεοράσεις από την Κίνα
Στην περίπτωση των δασμών 25% για ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό από την Κίνα που εισήγαγε ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία, η εικόνα είναι διαφορετική. Παρά την επιβολή των δασμών, οι τιμές των τηλεοράσεων συνέχισαν να πέφτουν, αν και ο ρυθμός πτώσης μειώθηκε μετά την εφαρμογή των μέτρων. Οι τιμές αργότερα κινήθηκαν ανοδικά λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι λόγω των δασμών.
Το 2017 η Κίνα ήταν η κορυφαία πηγή των τηλεόρασεων που πωλούνταν στις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά αυτήν τη στιγμή, ένα μεγαλύτερο μέρος τους έρχεται από το Μεξικό.
Σχόλια