ΤΑ 8 ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ



 "Σκεπτόμενος Πολίτης"

Όταν κανείς κοιτάξει τη μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτή την προοδευτική χώρα, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι δίκαια η Σουηδία υπερηφανεύεται πως συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης.

 Η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής επτά (7) ενεργά μεταλλεία χρυσού (αλλά και προχωρημένη μεταλλουργία). Ας δούμε πρώτα στα γρήγορα τα μεταλλεία::







1. Garpenberg: Σε διαρκή λειτουργία από τον 13ο αιώνα (!), σε σύγχρονη ανάπτυξη από το 1957. Βάθος 800-1,00 μ, Απασχολεί 350 άτομα.







2. Renstrom: To βαθύτερο μεταλλείο της Ευρώπης (1.330 μ), σε εκμετάλλευση από το 1952. Απασχολεί 100 άτομα.







3. Kristeneberg: Ενεργό από το 1940, απασχολεί 200 άτομα.







4. Maurliden και Maulriden Ostra: Επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, σε λειτουργία από το 2000.








5. Aitik: Μεταλλείο μεγάλης κλίμακας, διαθέτει εξοπλισμό από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Σε λειτουργία από το 1968, απασχολεί 600 άτομα.







6. Kankberg: Πρόσφατη εκμετάλλευση, ξεκίνησε το 2012.







7. Svartliden: Επιφανειακή εκμετάλλευση από το 2005, που ήδη επεκτάθηκε σε υπόγεια από το 2012.







8. Bjorkdal: Επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση, σε λειτουργία από το 1989.







Σε όλες τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις έχουμε να κάνουμε συνήθως με πολυμεταλλικά κοιτάσματα (σαν της Χαλκιδικής, να μην ξεχνιόμαστε). Τα 4 πρώτα είναι χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου, χρυσού και αργύρου. Το Aitik είναι κυρίως χαλκού, το Kankberg:και το Bjorkdal χρυσού. Τα μεταλλεία πλαισιώνονται από προχωρημένα συγκροτήματα μεταλλουργίας. Αξίζει να σημειωθεί το μεταλλουργικό συγκρότημα στο Ronnskar (λειτουργεί από το 1930) που εκτός των άλλων, ανακυκλώνει χαλκό και ανακτά πολύτιμα μέταλλα από κομπιούτερ.







Επιπλέον υπάρχουν σε εξέλιξη καμμιά δεκαπενταριά project χρυσού (Blaiken, Grundtrask, Faboliden, Solvik, Grundtrask,…) και ήδη δρομολογείται η έναρξη εκμετάλλευσης σε κάποια από αυτά.







Και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα μεγάλης κλίμακας μεταλλεία και συμβαίνουν αξιοθαύμαστα πράγματα στη Σουηδία, που ίσως τα δούμε μια άλλη φορά. Την αδικούμε εστιάζοντας μόνο στα πολυμεταλλικά κοιτάσματα χρυσού. Η χώρα εξορύσσει πάνω από 70 εκ τόννους μεταλλευμάτων και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη. Όποιοι επιθυμούν μπορούν να δουν εδώ, έναν εντυπωσιακό διαδραστικό χάρτη-από το SGU, το Σουηδικό «ΙΓΜΕ».







Αλλά θα σταματήσουμε για την ώρα εδώ, για να ακούσουμε τον μονότονο «οικολογικό» αντίλογο: Τα μεταλλεία είναι απομακρυσμένα, η Σουηδία αραιοκατοικημένη, υπάρχουν κι εκεί αντιδράσεις (;), κλπ κλπ







Είναι γεγονός ότι ενώ η Σουηδία έχει λίγο λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, η έκτασή της είναι τρισήμισυ φοοές μεγαλύτερη και έχει περιοχές και πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα μεταλλεία είναι στο υπερπέραν, μακριά από ανθρώπους. Ξαναγυρίζοντας σκόπιμα στα μεταλλεία χρυσού, όπως θα δείτε εδώ για τη μεταλλευτική περιοχή του Boliden και εδώ για το Aitik, τα μεταλλεία είναι ΔΙΠΛΑ σε κατοικημένες περιοχές, αποτελώντας βασικό εταίρο των τοπικών κοινωνιών.







Υπάρχουν και αντιδράσεις από μια χούφτα οικολόγων. Παντού υπάρχουν αυτοί. Δεν εκφράζουν όμως τη Σουηδική κοινωνία, μια κοινωνία προοδευτική, που γνωρίζει καλά ότι η μεταλλεία αποτελεί βιώσιμη δραστηριότητα, βασική συνιστώσα της ευημερίας της.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ