Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: "Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΥΜΑΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΤΗΣ"


Την άμεση επανατοποθέτηση της Γαλάζιας Σημαίας στην ακτή  Στρατωνίου διεκδικεί με ενέργειές της η Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τους Φορείς του  Στρατωνίου.  

Συναισθανόμενη  ότι η αιφνιδιαστική αφαίρεσή της με απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης προκάλεσε  υλική βλάβη στους δημότες της περιοχής και ηθική βλάβη στο Δήμο ζητεί την επανεξέταση του ζητήματος από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η ακτή Στρατωνίου βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία από το 2009 καθώς πληρούνται στο ακέραιο όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις όπως ορίζει η σχετική προκήρυξη.  Και φέτος, η απονομή της Γαλάζιας Σημαίας πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα  στις 15.05.2017 όμως αιφνιδιαστικά, αυθημερόν  και αβάσιμα  αποσύρθηκε στις 29.05.2017 έπειτα  από  καταγγελία  που έκανε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων το οποίο επικαλέστηκε «σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή».

  Η ίδια  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης  αποδέχεται και αξιολογεί  ως «εξαιρετικής ποιότητας» τα νερά κολύμβησης της ακτής Στρατωνίου.
      
Επικαλείται  υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων στο ίζημα του κόλπου του Στρατωνίου βάσει  των ερευνών ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2016.  

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω έρευνες δεν αναφέρονται στις συνθήκες κολύμβησης στην ποιότητα των υδάτων  και στις όποιες  επιπτώσεις στους λουόμενους αλλά σε όρια στο ίζημα  που επί της ουσίας δεν υφίστανται καθώς είναι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν αφενός ξένα οικοσυστήματα ως προς την περιοχή ενδιαφέροντος και αφετέρου στην όποια υπαρκτή ή υποτιθέμενη επίπτωση στη δημόσια υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας και όχι των νερών κολύμβησης.

Από  πουθενά  επίσης δεν διαπιστώνεται   στα έγγραφα που επικαλείται η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης  ότι υφίσταται η όποια παράβαση   Εθνικής, Ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας νομοθεσίας που να δικαιολογεί της απόφαση απόσυρσης της Σημαίας.

 Είναι γνωστό πως και το 2014 επιχειρήθηκε  παρόμοια προσπάθεια από τους ίδιους ανθρώπους με τα ίδια κίνητρα. Τότε η Ελληνική Εταιρία προστασίας της Φύσης, ενεργώντας κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο, ζήτησε στοιχεία,  τα ήλεγξε και με βάση αυτά απέρριψε τις όμοιες καταγγελίες και αιτιάσεις  ως αβάσιμες.  

Από τότε  δεν έχει επέλθει καμία απολύτως μεταβολή  ούτε στην  πραγματική ούτε στη  νομική κατάσταση της  βραβευμένης  ακτής του Στρατωνίου που να δικαιολογούν την απόσυρση της  Σημαίας.
      
Βάσει σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου χαρακτηρίζεται ως «ηγέτης εγκληματικής οργάνωσης που στόχο έχει να ματαιώσει  την οποιαδήποτε μεταλλευτική  δραστηριότητα στην περιοχή»

Προφανώς, εκ παραδρομής και εκ σφάλματος η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ενεπλάκη σε πόλεμο αδιόρατων συμφερόντων στηριζόμενη στα μη επιστημονικά δεδομένα  της καταγγελίας του Παρατηρητηρίου.

 Η Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη δεν έχασε χρόνο. Κινήθηκε μεθοδικά προς  την κατεύθυνση αποκατάστασης  της αλήθειας. Το ίδιο έπραξε ως Δημοτική Αρχή και το καλοκαίρι του 2014, αποτρέποντας και τότε τις προσπάθειες απόσυρσης της Γαλάζιας Σημαίας, δυσφήμισης της βραβευμένης ακτής Στρατωνίου και συκοφάντησης της ευρύτερης περιοχής από τους ίδιους ανεύθυνους κύκλους που αδίστακτοι εξυπηρετούν τις άθλιες σκοπιμότητές τους, αδιαφορώντας για την αλήθεια και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Κινητοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ) προκειμένου να προχωρήσει σε δειγματοληψία του νερού της θάλασσας και να ελέγξει την ποιότητά. Επίσης απευθύνθηκε στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων και επιχειρημάτων προκειμένου να   επανατοποθετηθεί η Γαλάζια Σημαία στην ακτή του Στρατωνίου.

Παραθέτουμε την αίτηση της Δημοτικής Παράταξης για την άμεση επανεξέταση της απόφασης απόσυρσης της γαλάζιας σημαίας από τη βραβευμένη ακτή Στρατωνίου καθώς και την επιστημονική άποψη του ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ για το ίδιο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Αναδημοσίευση από oramapoliton.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Είναι σαφές ότι οι παραπάνω έρευνες δεν αναφέρονται στις συνθήκες κολύμβησης στην ποιότητα των υδάτων και στις όποιες επιπτώσεις στους λουόμενους αλλά σε όρια στο ίζημα που επί της ουσίας δεν υφίστανται καθώς είναι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν αφενός ξένα οικοσυστήματα ως προς την περιοχή ενδιαφέροντος και αφετέρου στην όποια υπαρκτή ή υποτιθέμενη επίπτωση στη δημόσια υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας και όχι των νερών κολύμβησης.


Μπορειτε να μου το εξηγησετε αυτο???

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι επαγγελματίες του Στρατωνίου και οι κάτοικοι του δεν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της ΜΚΟ ή του σωματείου που λέγεται παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων; Τι περιμένουν; Ακόμη να καταλάβουν ότι δεν χωράνε καλοσύνες και ανοχές με τον μεγαλύτερο εχθρό του Στρατωνίου και της Χαλκιδικής; Από το 2014 έπρεπε να του γίνει μήνυση όταν κουβάλησε χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα στρατευμένους και πληρωμένους από εκείνο επιστήμονες για να μετρήσουν τα βαρέα μέταλλα στη σκάλα φόρτωσης. Και πουλούσε παπά παριστάνοντας τον ψαρά με το καίκι του Κουφοντίνα.