Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ


*Του Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου

Σε πρόσφατη εκδήλωση στα Χανιά αναφέρθηκε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης θα υπονομεύσει τον τουρισμό. 

Επίσης, έγινε προσπάθεια σύνδεσης των πυρκαγιών της Καλιφόρνια και της κλιματικής αλλαγής ώστε να τρομοκρατηθούν οι Κρητικοί για τις έρευνες των υδρογονανθράκων. Ας δοθούν ορισμένες διευκρινίσεις και για τα δύο επιχειρήματα ξεκινώντας από τον τουρισμό.

H εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στη Θάσο ξεκίνησε το 1981, δηλαδή πραγματοποιείται εδώ και 37 χρόνια. Τα τελευταία 37 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ περιβαλλοντικό ατύχημα καθώς ακολουθούνται ορθές πρακτικές με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Όσο αφορά τον τουρισμό της Θάσου; Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση διαρκώς αυξάνει. Η παρουσία των θαλάσσιων εξέδρων εξόρυξης υδρογοναθράκων δεν εμποδίζει τους τουρίστες να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού. 

Προσέξτε μία μεγάλη διαφορά: στη Θάσο πραγματοποιείται άντληση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου. Στην περίπτωση της Κρήτης πρόκειται για φυσικό αέριο. Συνεπώς, οι κίνδυνοι πετρελαιοκηλίδας στην Κρήτη δεν υφίστανται. 

Αντίθετα, από τί πραγματικά κινδυνεύει το περιβάλλον της Θάσου; Από τις πυρκαγιές: το 1985 κάηκαν 90 χιλιάδες στρέματα, το 1989 κάηκαν 70 χιλιάδες στρέματα και το 2013 κάηκαν 7 χιλιάδες στρέματα. Συνήθως, μετά τις δασικές πυρκαγιές αντί να φυτρώσει βλάστηση «φυτρώνουν» ξενοδοχεία.

Όσο αφορά τη σύνδεση των πυρκαγιών της Καλιφόρνια με την κλιματική αλλαγή και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων: η πραγματικότητα θα διαψεύσει αυτό το παράλογο επιχείρημα όπως διέψευσε και στο παρελθόν όταν έγινε προσπάθεια σύνδεσης της κλιματικής αλλαγής με τη φωτιά στο Μάτι η οποία τελικώς αποδείχτηκε ότι οφειλόταν σε εμπρησμό από αμέλεια ενός κατοίκου ο οποίος προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά και εξαπλώθηκε εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων/ενεργειών του κρατικού μηχανισμού. 

(Στην αντίστοιχη πυρκαγιά που κατέκαψε το 2017 μεγάλες περιοχές στη νότια Καλιφόρνια η γεννεσιουργός αιτία ήταν το παράνομο μαγείρεμα κατοίκων σε θαμνώδη περιοχή στο Λος Άντζελες, [1]).

Ποιά είναι η πραγματικότητα για τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια; To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε πρόσφατα, [2], ότι «η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, εξαιτίας μετεωρολογικών συνθηκών που ήσαν αρκετά παρόμοιες με εκείνες στην πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήσαν – όπως και στο Μάτι – ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς»

Σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «οι εποχικοί άνεμοι Σάντα Ανα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας τα αναγκαία «συστατικά» για μία ακραία εξάπλωση της φωτιάς: ισχυροί άνεμοι, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία»

Τί είναι οι εποχικοί άνεμοι Santa Ana και πώς αυτοί συνέβαλλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια; Οι εποχικοί άνεμοι Santa Ana είναι ισχυροί, εξαιρετικά ξηροί άνεμοι που καταλήγουν στην ενδοχώρα και επηρεάζουν την παράκτια νότια και βόρεια Καλιφόρνια, [3], [4], [5]. 

Προέρχονται από δροσερές, ξηρές μάζες αέρα υψηλής πίεσης στην περιοχή Great Basin της Καλιφόρνια. Οι εποχικοί άνεμοι Santa Ana είναι γνωστοί για το ζεστό, ξηρό καιρό που δημιουργούν το φθινόπωρο (συχνά την πιο καυτή εποχή τους έτους στην Καλιφόρνια), αλλά μπορούν επίσης να προκύψουν και άλλες εποχές του χρόνου. Φέρνουν συχνά τις χαμηλότερες σχετικές υγρασίες της χρονιάς στην παράκτια νότια Καλιφόρνια. 

Αυτές οι χαμηλές υγρασίες, σε συνδυασμό με τη ζεστή μάζα αέρα που συμπιέζεται με θερμότητα συν τις υψηλές ταχύτητες ανέμου δημιουργούν κρίσιμες καιρικές συνθήκες οι οποίες επιδεινώνουν τις δασικές πυρκαγιές. Γι’αυτό οι Καλιφορνέζοι ονομάζουν τους άνεμους Santa Ana «διαβολικoύς άνεμους». 

Οι εποχικοί άνεμοι Santa Ana στην Καλιφόρνια αναφέρονται σε ιστορικές αναφορές εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια όταν πρωτοκατοικήθηκε η περιοχή από τις φυλές των αυτόχθονων Tongva και Tataviam.

Oι άνεμοι Santa Ana είναι η γεννεσιουργός αιτία για την αναζωογόνηση μεγάλων περιφερειακών πυρκαγιών όπως αυτή που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι άνεμοι Santa Ana έχουν εμπεδωθεί στη λαϊκή αμερικανική κουλτούρα, ειδικά στην Καλιφόρνια, και έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές σε διάφορα τραγούδια, ταινίες, σήριαλς, λογοτεχνία κλπ. [6]. 

Επιλεκτικά, για όσους ακούν punk μουσική, ένα από τα τραγούδια τα οποία αναφέρονται στους άνεμους Santa Ana είναι το τραγούδι του αμερικανικού punk συγκροτήματος Bad Religion με τίτλο «Los Angeles is burning», [7].

Όπως διαπιστώνει κανείς από τα παραπάνω, οι συνθήκες οι οποίες συνέδραμαν στη φονική πυρκαγιά της Καλιφόρνια, είναι μεν ακραίες, αλλά όχι ασυνήθιστες. Είναι εποχικές, απολύτως συνήθεις και οι Καλιφορνέζοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό πάνω από 5 χιλιάδες χρόνια.

Ας κλείσει το άρθρο με τούτες τις σκέψεις: στις συγκεκριμένες πυρκαγιές (Μάτι, Καλιφόρνια) εμπλέκονται νεκροί συνάνθρωποί μας. Δεν έχει σημασία εάν είναι Έλληνες, Αμερικανοί ή από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Ο πόνος της απώλειας ενός ανθρώπου δεν γνωρίζει εθνικότητες. Η περίσταση απαιτεί σεβασμό και σιωπή.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πηγή ανάρτησης: haniotika-nea.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καμενόπουλος το άρθρο του είναι μια απάντηση στις παρακάτω δημοσιεύσεις:



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αποκόρωνας Χανίων είναι μία επαρχία φιλέτο. Πολύς τουρισμός, βίλες κλπ.
Χθες, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα έκανε μία φοβερή καταγγελία.
Μία καταγγελία για εμπρησμό μεγάλης δασικής έκτασης.
Ο εμπρησμός είχε γίνει λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.
Η χθεσινή αποκάλυψη του Δημάρχου Αποκόρωνα Χανίων εδώ: https://flashnews.gr/post/372274/apokalypsh-gia-tis-fwties-poy-katekapsan-to-kalokairi-ton-apokorwna

Ο δήμαρχος προσπαθεί να πιέσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βγάλει ανακοίνωση καθώς εδώ και δύο μήνες, σύμωνα με τον Δήμαρχο, υπάρχει σχετική δικογραφία και ομολογία του εμπρηστή.
Ερώτημα: άραγε ποιό το κίνητρο του φερόμενου εμπρησμού;

Κόντεψαν να καούν ολόκληρα χωριά. Αν είχαμε θύματα τί θα γινόταν; Θα το φόρτωναν ορισμένοι στους ορυκτούς πόρους, στην κλιματική αλλαγή κλπ;